MaminaBeba
|
Evo i od mene jedan recept, večeras sam pravila ovaj kolač, nisam stigla sve pogledati, pa ne znam da li je neko već ovo pravio i objavio recept, ali svakako ću ga podijeliti sa vama. Kolač zovem KINDER ŠNITE! Potrebni sastojci: Za biskvit: 5 bjeljanjaka, 5 punih kašika meda, 5 kašika brašna, 1 puna kašika kakaa, 5 žumanjaka, 1 prašak za pecivo, 4 kašike ulja. Fil: 2.5 dcl slatkog vrhnja, 1.5 dcl hladnog slatkog mlijeka, 1 vrećica želatine. (Po želji u smjesu dodati bademe ili lješnjake). Preljev: 100gr. čokolade tamne za kuhanje, 100gr. mliječne čokolade, 150gr. margarina. Postupak: Mikserom umutiti bjelanjke i postepeno dodavati po kašiku meda, zatim jedno po jedno žumanjce, ulje i na kraju brašno u koje smo dodali prašak za pecivo. Biskvit peći na 220°C cca 15 min. (U tepsiju staviti papir za pečenje, da se biskvit ne bi zalijepio i raspao). Fil: Izmutiti slatko vrhnje, dodati mlijeko, želatinu spremiti prema uputama sa vrećice i dodati je u smjesu. Preljev: U posudi otopiti obje vrste čokolade zajedno sa margarinom. Kada se ohladi fil i topljena čokolada, biskvit izrežemo na dva jednaka dijela. Na jedan dio prelijemo prohlađenu čokoladu (u koju sam predhodno isjeckala bademe, mada to ne piše u originalnom receptu), pa preko biskvita i čokolade premazujemo ohlađeni fil, zatim drugi dio biskvita stavljamo preko fila i isti postupak ponovimo (preko biskvita topla čokolada+fil). Radi dekoracije, preko završenog kolača izrendamo čokoladu i poredamo bademe, kako sam ja to uradila, ili naravno vi ukrašavate po želji. Kolač je preukusan i evo sličice, mi nismo mogli čekati da se ohladi, pa možda ne izgleda onako "stegnuto" kako bi trebalo. Prijatno, ko god bude pravio!
|