IvanaTz
|
Eh evo da napisem i recepte... Bezalkoholni aperitiv "Ananas u casi" 300 g ociscenog ananasa, 600 ml vode i sok jednog limuna izmiksati u blenderu, to je to... Predjelo - salata "Svastara" Sunka, sir trapist, feta sir, kukuruz, kuhana jaja, zelena salata sitno isjeckana, dresing (100 g majoneze i 200 ml jogurta), malo kopra i ostalih zacina po zelji, ma ovdje se moze ubaciti jos svasta po zelji, nije dzaba svastara . Glavno jelo - lazanje Sastojci: 300 g mljevenog mesa, paradajz sos, 300 g trapista, lazanje, maslac, brasno, mlijeko... Mljeveno meso proprziti sa paradajz sosom, zaciniti po zelji. Napraviti besamel sos - na maslacu proprziti malo brasna i uz mucenje dodavati hladno mlijeko, zaciniti muskatnim orascicem. Lazanje prethodno skuhati (i one na kojima pise da se ne kuhaju ), izrendati sir trapist i onda redati lazanje - meso - besamel - sir i opet sve tako dok ne potrosite sav materijal . Posuti susamom i origanom i peci oko 30 min na 150 - 200. Desert - kolac "Dunavski valovi" Sastojci za tijesto: 6 jaja, 250 g secera, 300 g brasna, 250 g maslaca, 1 prasak za pecivo, 100 ml mlijeka, 2-3 kasike kakaa, malo cimeta, 500 g visanja. Sastojci za kremu: 750 ml mlijeka, 2 pudinga od vanilije, 2 vanilin secera, 200 g maslaca, 2 kasike secera u prahu. Cokoladna glazura: 150 g cokolade za kuhanje, malo maslaca i mlijeka. Maslac i secer pjenasto izmijesati, dodati zumanca i mlijeko, brasno, prasak za pecivo i na kraju lagano umijesati snijeg od bjelanjaka. Polovicu ove mase uliti u pleh a u preostali dio umijesati kakao i cimet i sipati preko zutog tijesta u pleh. Po tome poredati visnje i peci oko 35 min na 180 st. Ukuhati pudinge (sa secerom i vanilin secerom), kad se malo ohladi dodati prethodno pjenasto umucen maslac sa secerom u prahu. Kremu preko biskvita, preko kreme cokoladna glazura i to je to! Desert od visanja i vanilije 800 ml vode, 20 kasika secera, 22 kasike griza, 1 kg visanja, 4 pudinga od vanilije, 2 slag pjene ili 1/2 l vrhnja za slag. Vodu i secer zakuhati do vrenja, dodati visnje i kuhati dok ponovo ne provri, onda polako dodavati griz i kuhati dok se ne zgusne, izliti u prethodno vodom navlazen pleh. Preko toga preliti puding pa na to slag. Prijatno svima!
_____________________________
9.9.2009. :-)))
|