Ilhana RR
|
IZVORNA PORUKA: kolacic IZVORNA PORUKA: koka i po Rodjena je u malom mjestu, najstarija od njih 4, uvijek vrijedno ucila iako su jako skromno zivjeli, nekad nije imala ni za knjige novca, posudjivala od drugarice knjigu da nauci lekciju, zivjeli su na ivici osnovne egzistencije. Nikad nije zahtjevala vise od onoga sto su njena braca i sestra dobili, uvijek isto, ili manje. I uvijek je bila zadovoljna. Ona je pomagala koliko je mogla, nema veze, dobro je. Ako bi je vrijedjali u skoli sto hoda u odjeci koja se vise poderala jer nema kupiti drugu,njen odgovor je bio:nema veze,dobro je. Srednju skolu je zavrsila s 2 suknje i par komada odjece koje je svaki put prala i iznova oblacila, jer nije imala nista drugo obuci. ovo me podsjeti na najvažniju ženu u mom životu.......i na kraju je završila pravo i postala najbolji diplomirani pravnik u gradu a opet je ostala ona stara dobra žena koja je spremna svima pomoći. drago mi je ako je tako...opisala sam zenu koja je najbliza u mom zivotu..koja je naucila dijeliti nesebicno sve u zivotu, i sitnice posmatrati kao velika djela.. opet kazem, njenu velicinu mozda nikad necu dostici, ali sam ponosna sto je ona dio mog zivota... Malo sam tuzna, sto ljudi ne cijene prave vrijednosti u zivotu, onu istinsku ljepotu, upravo ono sto je karakteristika dame... Tuzna sam kad vidim sta djeca imaju a cjeniti ne znaju. Tuzna sam kad vidim roditelje koje zanemaruju djecu. Tuzna sam kad vidim da svi nesto trce nekud da nesto stignu a zivot prolazi ludjackom brzinom. Tuzna sam kad vidim kako se malo cita. Tuzna sam kad vidim sta je ona prosla i sta je postigla s malo, a sta sam postigla ja, s puno. Tuzna sam kad vidim kako je danasnji momenat vec sutrasnji... Tuzna sam, jer dame izumiru polahko,...i ono malo sto ih ima, jedva opstaju u moru zena koje piju, puse, skidaju se, koriste vulgaran rjecnik i zargon, ba, ha, djesi, fakat, i druge nebrojene izraze koje jednostavno ne prilice jednoj djevojci, (necu reci dami da me pogresno ne shvatite), koje danas preuzimaju ulogu muskarca i same zakazuju sastanke i opsjedaju momke, lijezu u krevet, koje danas jednostavno gube stid, moral i eticno ponasanje... Eh, mislim da je vrijeme da smugnem, da stisnem ovu tugu u sebi malo, jer su mi hormoni podivljali kad vidim pojedine komentare... osjetljivija sam nego sto sam mislila.. ali idalje ona moja pjesnicka dusa zivi u meni, i ako nista, sretna sam sto je to ostalo tako..neke stvari nikad ne umiru, u nama zive, ma koliko mi mislili da nije tako.... Ovo si lijepo napisala.... ali smo za sve ovo mi sami krivi jer mi to dopustamo.... STANI malo i pomirisi cvijece ;)