Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.7.2010 0:01:39
myb@by
IZVORNA PORUKA: tinchita
Drage moje.. Sorry, ako ste već pisale o tome...nemam sad vremena da čitam sve postove...kad se uvodi lubenica u ishranu? Nešto razmišljam da dam bebiju da proba, pošto im je sezona a baka i deda su nam poslali domaću lubenicu, izvorna hercegovačka (od onih na pijaci me hvata strah, jer znam čime se sve tretiraju)! Šta vi kažete?
Nama je 9,5 mjeseci i beba jede lubenicu odkako je nastala sezona lubenica. Posto je domaca lubenica u pitanju steta je da beba to ne proba. Samo pazi malo sa lubenicom. Moja A se ne davi ni sa jednom vrstom hrane, ali lubenica joj malo zapinje u grlu
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.7.2010 15:23:46
teacher75
trebaju mi ideje za 3.obrok, tj. veceru. namjeravam da joj pocnem uvoditi, dojim i ne mislim jos uvoditi neko drugo mlijeko, pa ako imate ideje sta napraviti bez mlijeka za veceru? gotove "laku noc" kasice joj se ne svidjaju
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.7.2010 22:12:45
leona81
babylove 3 vrste zitarica...super su, mozes ih mijesati s bilo cim, nekad mijesamo s vocem, nekad povrcem a nekad samo zitarice i vocni sok i razblazimo s prokuhanom vodom...bude kao cokolino...isti princip kao babyrice
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.7.2010 19:39:45
selina
hej mile moje melina ima 6 i po mjeseci pa moze li ona vec jesti buraniju ili mohune kako god nazivate????? po ovoj tablici dohrane nesto mi se cini kasno od 8 mjeseca ili to tako bas ide?????
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.7.2010 21:40:02
de_de
Mi smo danas prvi put jeli ribu ( pastrmku). Ma keno je bio odusevljen, pojeo je poveci komad. Ja mu samo skuhala u malo vode i dodala par kockica krompira. 8 mu je mjeseci, nadam se da nije prerano za ribu. A lubenicu mu nisam do sada davala, moram pokusati. Selina ja mislim da je jos prerano za mahune, ipak su one poteske. To je samo moje misljenje, veljda ce ti neka od iskusnijih mama dati bolji savjet. Jos jedno pitanje: Keno doji svaka 2 sata po danu, a nocu svaka 3 sata. Dajem mu ujutro voce i popodne oko 4 povrce, ali on jos nije izbacio ni jedan podoj. Ovi vocni i povrtni obroci mu uopste ne pomjeraju vrijeme izmedju podoja Doji npr. u 3 sata, u 4 mu napravim povrce, pa ponovo doji u 5 sati. Je li i kod vas tako?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.7.2010 23:35:35
selina
aha ok hvala vam na odgovorima onda cemo jos malo pricekati,zaledit cemo u zamrzivac pa da jede domace kad bude imala osam mjeseci!!!!!
eh ja imam jos jedno pitanje posto moja mala nema jos zubica nit mi se cini da ce uskoro koji iznici kako da ja njoj pripremam meso,jel moze onaj blender sve izblendati ili kako vi to radite ili ste radile????
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.7.2010 23:39:22
teacher75
IZVORNA PORUKA: selina
aha ok hvala vam na odgovorima onda cemo jos malo pricekati,zaledit cemo u zamrzivac pa da jede domace kad bude imala osam mjeseci!!!!!
eh ja imam jos jedno pitanje posto moja mala nema jos zubica nit mi se cini da ce uskoro koji iznici kako da ja njoj pripremam meso,jel moze onaj blender sve izblendati ili kako vi to radite ili ste radile????
e taman sam se i ja htjela pozaliti u vezi ovoga! moja lana jede samo blendano, kad skroz izblendam bude textura kao kod kupovne kasice. voce hoce pojesti i kad izgnjecim viljuskom ali povrce nema sanse, pogotovo ako ima jos i mesa moram skroz izblendati i razrijediti. tada pojede pravo puno. par puta sam joj probala dati povrce dobro izgnjeceno viljuskom ali je pojela samo 2-3 kasike, plakala, nije bilo sanse da je natjeram da pojede. onda sam to isto izblendala i odmah je pojela punu zdjelu. vec me strah kako ce preci na krupniju hranu. ni lana jos nema nijednog zuba pa se nadam da ce se to promijeniti kad dobije koji zub!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.7.2010 23:49:38
selina
a znaci uspijes izblendati meso???? ja to jos nisam pokusala reko prvo da pitam! znaci i tvoja vrjednica sa zubicima jesu lopuze desni svrbe od 3 mjeseca a zuba nigdje ni na pomol!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.7.2010 23:51:32
teacher75
a znaci uspijes izblendati meso???? ja to jos nisam pokusala reko prvo da pitam! znaci i tvoja vrjednica sa zubicima jesu lopuze desni svrbe od 3 mjeseca a zuba nigdje ni na pomol!
ja koristim stapni mixer i sve fino izblenda, sve skupa i meso i povrce ja stavim zajedno. kad je malo mesa a nema povrca onda mi je tesko izblendati, lakse je kad je kolicinski vise. mojoj vec 9 i po i jos nijednog zuba na vidiku, a kad se samo sjetim kako je balila jos od 3.mjeseca i kako sve stavlja u usta!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.7.2010 23:59:31
selina
eh super onda zanci da moze,kupila sam i ja taj mikser kao sto reko melina nece nista sto je krupnije sve da je fino isitnjeno kao i tvoja mala a moze biti da je to tako sto nemaju zubica
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.7.2010 14:46:49
lekica83
eh super onda zanci da moze,kupila sam i ja taj mikser kao sto reko melina nece nista sto je krupnije sve da je fino isitnjeno kao i tvoja mala a moze biti da je to tako sto nemaju zubica
I ja s blenderom sve izmiksam zajedno stavim recimo krompir, mrkvu i komadic bijelog pileceg mesa i dodam malo vodice u kojoj sam to prethodno kuhala i onda izblendam i isto mora biti malo rjedje jer ni moja nece da joj je gusto nego bas kao kasica pa zato dodajem tu vodu
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.7.2010 11:00:10
de_de
Mi cemo danas probati karfiol. Kako ste ga vi pripremale, s cime ste ga kombinovale? Ja mislila skuhati i dati Keni da jede komadice. Kod nas je suprotan problem; keno sve hoce da zvace (a ima samo dva donja zuba ); tako sto god pravim mora biti u komadima.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.7.2010 11:15:10
Srculence
de_de karfioal možeš skuhati u kombinaciji sa mrkvicom i izgnječiti.Ja sam pravila i sa krompirom ili kad ga skuham dodam malo pavlake u to i beba hapi Karfiolu inače ne treba puno da se skuha i ispadne baš mekan Mrkvicu kožeš da ti se prije skuha izerendati
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.7.2010 12:58:52
malena sharena
de de, pusti dijete nek zvace . Ja svom nikad nista nisam pasirala, samo bih mu malo ustinila hranu. Mozda zato nije volio kasice, kad nije imao zuba, on je "zvakao" desnima . Sad ima 11mjeseci i dva zuba i jede ko veliki djecak. A karfiol mozes kombinovati sa mrkvom, krompirom, paradajzom (ne znam kolika ti je beba i smijes li mu paradajz ukuhati).
< Poruku je uredio malena sharena -- 31.7.2010 13:11:47 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.7.2010 13:03:17
malena sharena
IZVORNA PORUKA: teacher75
e taman sam se i ja htjela pozaliti u vezi ovoga! moja lana jede samo blendano, kad skroz izblendam bude textura kao kod kupovne kasice. voce hoce pojesti i kad izgnjecim viljuskom ali povrce nema sanse, pogotovo ako ima jos i mesa moram skroz izblendati i razrijediti. tada pojede pravo puno. par puta sam joj probala dati povrce dobro izgnjeceno viljuskom ali je pojela samo 2-3 kasike, plakala, nije bilo sanse da je natjeram da pojede. onda sam to isto izblendala i odmah je pojela punu zdjelu. vec me strah kako ce preci na krupniju hranu. ni lana jos nema nijednog zuba pa se nadam da ce se to promijeniti kad dobije koji zub!
Bas zbog ovog ja nikad nisam blendala. Pokusaj svaki put prije nego izblendas hranu da joj das nekoliko kasicica izgnjecene hrane i tako za svaki obrok, postepeno bi se mogla navici. ¸
I da, mi jutros jeli jaja s pavlakom, za uzinu cemo jabuke (ako bude htio), za rucak leca i neko meso (jos ne znam koje), a za veceru banana s rizom ili grizom na mijeku (opet ako bude htio )
< Poruku je uredio malena sharena -- 31.7.2010 13:09:50 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.7.2010 16:02:01
lekica83
trebaju mi ideje za 3.obrok, tj. veceru. namjeravam da joj pocnem uvoditi, dojim i ne mislim jos uvoditi neko drugo mlijeko, pa ako imate ideje sta napraviti bez mlijeka za veceru? gotove "laku noc" kasice joj se ne svidjaju
Nemam iskustva jer moja Lana tek je pocela sa nadohranom ali evo onako moj savjet da vidis da ima onih koje citaju ali nisu sigurne sta da ti ptedloze , ja sam ionako sva isprepadana po pitanju uvodjenja nove namirnice. Vidjela sam da spominjes voce i povrce i da joj to vec dajes pa mozda da probas sa nekim zitaricama za veceru, npr proso, kukuruzna palenta ili kukuruzni griz, doduse palenta ide s vodom a proso pola voda a pola mlijeko pa ne znam kolko ce ti to odgovarati.. veliki
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.7.2010 16:05:12
teacher75
IZVORNA PORUKA: lekica83
Nemam iskustva jer moja Lana tek je pocela sa nadohranom ali evo onako moj savjet da vidis da ima onih koje citaju ali nisu sigurne sta da ti ptedloze , ja sam ionako sva isprepadana po pitanju uvodjenja nove namirnice. Vidjela sam da spominjes voce i povrce i da joj to vec dajes pa mozda da probas sa nekim zitaricama za veceru, npr proso, kukuruzna palenta ili kukuruzni griz, doduse palenta ide s vodom a proso pola voda a pola mlijeko pa ne znam kolko ce ti to odgovarati.. veliki
ja joj proso dajem za rucak, ubacim par kasika u povrce (i meso) pred kraj kuhanja (zadnjih 5-10 minuta). onda sacekam da odstoji jos 10ak minuta da jos malo nabubri, pa sve izmixam. ovo nisu pahuljice od prosa nego bas zrno.(kupila u DM-u)palentu je davno probala al nije bila odusevljena, griz sam joj pravila u kombinaciji sa vocem...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.7.2010 16:06:32
megi
teacher se zali da je ignorisu pa evo mene
mada ne znam sta bih ti predlozila jer niste uveli nikakvo mlijeko a mi smo obicno vecerali neke zitarice, kasice koje se pripremaju na mlijeku adna npr bas voli nestle zitarice i kakao, kao i medolino i babylove griz banana, griz vanilija, pa smo to jedno vrijeme jeli pa smo znali vecerati neku supicu ili corbicu ako je supa rjedja nadrobimo hljeba i ona to bas fino pojede lana jede supice pa bi mogla s tim da krenes
eto neki moji prijedlozi
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.7.2010 17:00:19
malena sharena
teacher, za veceru joj napravi hapu od keksa i mlijeka . naumpade mi sta meni svekrva i mama rade s ovom hapom, ali nikako da me nagovore
Ja za veceru ne bih palentu, jer mi se nekako cini teska za veceru. Probaj sa rizom i bananom, to je bila nasa prva vecera. Ja uvijek napravim tako da bude dosta rizine sluzi, bas bude super kad se pomijesa sa bananom. Mozda poslije mozes i neko drugo voce ubacivati, ovaj moj nikad nije htio nista osim banane.
< Poruku je uredio malena sharena -- 31.7.2010 17:03:06 >