acudesa
|
Postovi prebačeni sa "Mali savjeti za domaćice" IZVORNA PORUKA: Mersy Nadam se da sam temu smjestila gdje treba ako nisam molim moderatore da je premjeste.pozzz Dakle: **KRATKI SAVJETI** **Svako zrno kuhane rize bit ce odvojeno ako prilikom kuhanja u vodu dodamo nekoliko kapi limuna. **Zacini se uvijek dodaju pri kraju kuhanja, jer samo tako sacuvaju svoju aromu **Krompir ce se brze skuhati ako mu prilikom kuhanja dodamo malo ulja **Ako prilikom kuhanja kiselog kupusa dodate nekoliko kriski jabuke ukus ce biti mnogo bolji. **Preostale kuhane mrkve iz juhe muzete pomijesati u pire krompir koji ce tad dobiti privlacnu boju i nov okus. **Da bi veci komadi mesa pri pecenju ostali socni i mekani prvo meso zapeci sa svih strana na jakoj temperaturi i onda smanjiti i postepeno dodavati po malo vode dok ne omeksa. **Da banane za kolace i vocne salate nebi potamnile poprscite ih sa limunovim sokom. **Da bi kafa zadrzala svoju potpunu aromu dodati joj malo soli i drzati u frizideru. **Da so nebi bila vlazna i zgrudana u solnjacu dodajte nekoliko zrna rize. **Ako imate glavobolju pomoci ce vam ako u kafu stavite nekoliko kapi limuna. **Ako vam je nestalo sjaja za masinu za sude isjecite nekoliko kriski limuna i rasporedite po masini, sude ce imati isti sjaj. **Peglu mozete ocistiti ako krpu natopite sa esencijom potrljate po pegli i ostavite da stoji desetak minuta i onda ponovo obrisete. **Vase makaze bit ce ponovo ostre ako uzmete jedan komad aluminijske folije i presjecete je par puta s tim makazama. **Tinta se dok je friska moze sa garderobe ocistiti sa mlijekom. **Drvenu kasiku mozete oprati tako da je prelijete sa mineralmom vodom i pustite da odstoji neko vrijeme. **Zlato se moze dobro ocistiti sa crvenim lukom tako da ga namazete lukom i ostavite da malo odstoji i potom ispolirate nekom mekanom krpom. **Da bi povrce koje drzite u frizideru duze ostalo frisko plastiku u kojoj ga drzite oblozite kuhinjskim papirom i stavite spuzvu pokvasenu vodom, ona ce povrcu davati potrebnu vlaznost i ciniti ga friskim. **Zagorijelo posude muzemo oprati tako da u njega naspemo dosta soli i prelijemo sa friskom mineralnom vodom i stavimo da kuha dok ne bude cisto. **Masnocu u mikroveli cemo ocistiti tako da u jednu posudu nalijemo vode i izrezemo dosta limuna i pustimu da se zagrije na najvisoj temperaturi nekoliko minuta.Ne samo da ce se masnoca ocistiti nego ce imati i lijep svjez miris limuna. **Za pranje zaprljanih fugi na plocicama moze se koristiti prasak za pecivo potopljen u malo vode .Pranje se vrsi sa nekom malom cetkicom recimo za zube. IZVORNA PORUKA: suncan_dan da bi meso od gulasa bilo mehko, stavi se malo cole. cola je isto dobra, za ciscenje, naprimjer kad se stavi u wc-solju i malo odstoji, onda se moze onaj zuti kalk, urin dobro s cetkom ocistit. isto zahrdano zeljezo, ako se aluminium folija stavi zguzvana u colu, onda se moze hrda super skinut. IZVORNA PORUKA: Mersy Loš miris u frižideru-desi se ponekad da kada otvorimo frižider, miriše na sve i svašta. Veoma lako možemo da rješimo taj problem. Odsjeći dio najlonske čarape, sipati 4 kašike kafe i zavezati čarapu. Staviti u frižider i svi neugodni mirisi će da nestanu. -Mlijeko neće pokipiti ako rub lonca u kome se ono kuha namažemo puterom ili margarinom. -Mlijeko neće zagorjeti ako u sudu u kome namjeravate da kuhate mlijeko prvo prokuhate malu količinu vode, a zatim nalijete mlijeko. -Kajmak se neće uhvatiti na mlijeku, ako ga odmah poslije kuhanja poklopimo i stavimo u posudu sa hladnom vodom pa povremeno promješamo. Tako ćemo sve hranljive sastojke sačuvati u mlijeku. -Mlijeko, ljeti, bez frižidera možemo sačuvati ako ga prokuhamo, rashladimo i sipamo u čiste termos boce. Ako ih nemate, lonac sa rashlađenim mlijekom pokrijte plastičnom ili alu folijom i ostavite na neko hladno mjesto. -Zagorjelo mlijeko treba odmah preliti u drugu posudu procjedivši ga kroz čistu bjelu krpu i ostaviti da se ohladi. Neprijatan miris će se izgubiti. -Miris pokipjelog mlijeka sa pleha će se izgubiti ako odmah kanemo nekoliko kapi sirćeta na pleh. -Kiselo mlijeko možete sami napraviti tako što ćete u slatko mlijeko dodati par kapi limuna i 1-2 kašike kiselog mlijeka (gotovog) ili pavlake. U toploj prostoriji ili ljeti za nekoliko sati imaćete kiselo mlijeko koje poslije treba staviti u frižider. -Slatka pavlaka lako će se ulupati ako je rashlađena, ali ne previše. Dobro je izvaditi je iz frižidera nekoliko minuta prije mućenja. -Slatka pavlaka ne može da se umuti? Dodajte joj sirovo bjelance. -Pravi puter ćete prepoznati na taj način što ćete u malo kuhanog mlijeka, dok je još vruće, ubaciti jedan komadić. Ako se odmah istopi, puter je pravi, dok margarinu treba malo više vremena za to. -Sir će duže ostati svjež ako ga zamotamo u vlažnu krpu ili alu foliju. -Sir ćemo lakše narendati ako rende namažemo uljem. -Presječenu stranu sira treba namazati puterom i pokriti alu folijom, da se ne bi osušio. -Kuhinjska so je svakako osnovni začin koji se dodaje jelima. Ako stavimo veću količinu soli, ona prouzrokuje veći prohtjev za jelom. Posljedice toga su štetni poremećaji, pa i gojaznost. Ako se namirnice spremaju kuhanjem, pa se sadržaj mineralnih sastojaka u znatnoj mjeri i očuva, količina soli se može smanjiti, pa čak i izostaviti. Ako iz konzerviranih namirnica želimo da uklonimo suvišnu so, ostavićemo ih neko vrijeme u vodi. -Tvrdo meso-ako se desi da naidjete na neko malo starije meso (naročito pileće) možete da ga omekšate na sljedeći način: u vodu razmutite sodu-bikarbonu i sa tim rastvorom natopite pamučnu krpu, a zatim uvijete meso i ostavite da prenoći -Jela kuhati na niskoj temperaturi i uvek poklopljena Manje se gube vitamini, a i mnogo su ukusnija. -Kamenac koji se nataložio u posudi najlakše je očisiti ako u sud sipate malo mineralne vode i stavite dva sirova krompira, pa sve to dobro prokuhate. -Ako želite da omlet bude sočan, onda prilikom mućenja za svako jaje dodati po kašičicu vode i po kašičicu mlijeka. Pa zatim pržiti na tihoj vatri da bolje naraste. -Salama će duže trajati u frižideru ako se uvije u aluminijumsku foliju -Brokoli, grašak ili boranija ne kuhaju se predugo. Treba ih ubaciti u ključalu slanu vodu na pet minuta i brzo ohladiti hladnom vodom da bi sačuvali lijepu boju. - Ulje u tavi neće prskati ako prvo stavite malo soli, pa tek onda ulje. -Meso treba prati na brzinu, pod tekućom vodom. Nikada ga ne treba držati u vodi, jer će izgubiti veliko dio važnih sastojaka -Pileće meso imaće hrskavu koricu ako se tokom pečenja preliva limunovim sokom razblaženim u malo vode -preuzeto sa drugog foruma- IZVORNA PORUKA: Mersy Znoj sa tkanine možete očistiti tako što je prije pranja potopite u hladnu vodu sa sirćetom. Ne bacajte vodu u kojoj ste kuhali kesten. Procjedite je, ohladite i posle pranja njom isperite kosu. Tamna kosa dobiće bakarni sjaj. Ostaci lijepka od naljepnica sa cijenama sa stakla ili plastike skidaju se bez problema običnim jestivim uljem. Soku od pečenja možete dodati malo kisele pavlake, pa ćete dobiti ukusan preliv za kuhan krompir, pirinač ili rezance Džigerica će biti mekša i ukusnija ako se na svako parče prije prženja sipa po nekoliko kapi vinskog sirćeta. Nikako ne treba soliti prije, već posle prženja, inače će biti žilava. Male kalupe za kolače možete napraviti sami, tako što presavijete aluminijumsku fojiju nekoliko puta i oblikujete je po želji. Ako vam je potrebno nekoliko kapi limuna ne morate zbog toga sjeći cjeli limun. Jednostavno, u kori limuna napravite mali otvor i iscjedite limuna koliko vam treba. Kako limun ostaje cjeli, možete ga upotrebiti i poslije nekoliko nedelja. Pasulj i kupus biće ne samo aromatičniji i ukusniji, već će i manje izazivati nadimanja i gasove kod osetljivih, ako se kuhaju s dva lista lovora. Kolači, rezanci i kremovi imaće ljepšu žucu boju ako žumanca pospete sa malo soli i ostavite dva-tri minuta da postoje. Zatim ih umutite na uobičajen način. Ne brinite, so se u kolacima ili kremu neće osjećati. Neprijatan miris masnoće i zagorelih ostataka hrane iz pećnice uklonićete ako na dno sipate šaku soli, dok je rerna jos topla. Kasnije je operite na uobičajen način. -preuzeto s drugog foruma- IZVORNA PORUKA: liebevoll Znate li slucajno kako bih mogla ocistiti flomaster sa staklene vaze? Imam jednu divnu, a neko dijete kad je bilo u gostima posaralo.... IZVORNA PORUKA: mamabb Probaj s' acetonom ili razrijđivačem za boju - osim ako nema nekih šara koje bi se isto tako mogle skinuti. Fuge na pločicama se odlično čiste varikinom, samo našpricaš (ja je sipam u one bočice od sredstva za čišćenje stakla) i ostaviti da djeluje 10-15 minuta i isprati - isprobano! A ako su malo potamnjele onda četkicom ili mrežom za kupanje oribati nakon kvašenja varikinom. Crve u saksijama za cijeće unišićete čajem od zelenog orahovog lista ili divljeg kestena. ''Zadah'' iz cijevi odvoda (kade, sudopera) isprati sa većom količinom jake kipuće sapunice. Nož koji miriše na luk izgubiće taj miris ako nož zagrijemo plamenom. IZVORNA PORUKA: camm Ovo sam danas nasla u jednim novinama posto se novine ne mogu zdrzati ima par dobrih savjeta. Čiščenje lakirane torbice Navlažite komadić vate kolonjskom vodom i trljajte lak. Kada se osuši uglancajte suhom mekom krpom. Bjelnjak/bjelance Ako bjelance ne mozete iskoristiti za neko jelo,nemojte ga bacati, već izlupajte snjeg i njima premažite kožne predmete: cipele,torbice,pojaseve. Kožu potom dobro istrljajte suhom mekom krpom. Da se rublje ne smrzne Da se zimi rublje,ako ga sušite na balkonu,ne bi smrznulo, u posljednju vodu za ispiranje dodajte malo soli. Skupljanje staklene prašine Kad se nešto stakleno razbije lako je pokupiti vece djelove ali ne i nevidljivu staklenu prasinu koja moze biti vrlo opasna. Golim rukama to ne smijete činiti jer se možete povrijediti. Uzmite stoga komad ovalažene vate.Najsitnije čestice stakla hvatat će se na vatu a prsti će ostati nepovrijedjeni. Tragovi od boje na prozorskom staklu Kad bojite prozore na staklima ostanu tragovi koji se kasnije teško očiste. Prije nego što počnete bojiti premažite krizne djelove prepolovljenom glavicom luka. Tako ćete boju kasnije lako otklunuti. Sredstvo za kvalitetno čišćenje prozora Izmješajte kašiku octa s vodom. Ovom tekućinom operite prozore ioni će blistati. Ukucavanje eksera u zid Zid se neće oštetiti kad ukucavate ekser ako na to mjesto prethodno zaljepite komadić selotejpa. Čišćenje naslonjača Stolice i naslonjače od kože očistite pivom. Cvjetovi pivopije Bolja cvatnja postiže se ako cvjet povremeno zalijete razblaženom pivom... Nadam se dace ovo biti korisni naši savjeti :)) IZVORNA PORUKA: Golubica PECIVA, KOLAČI, SLATKIŠI, VOĆE Svež ananas koji ne možete da iskoristite odmah možete da ostavite na tanjirić posut šećerom, isečenom stranom na dole i stavite u frižider. Ovako ostavljen ananas može da stoji veoma dugo. Jabuke za jela se biraju ovako: za slatka jela kiselkaste, a za slana, ma koliko to čudno zvučalo, one slađe. Slatke jabuke su brašnjave i bolje se uklapaju sa slanim, začinjenim jelima. Kolače koji su se zalepili za pleh lako ćete izvaditi ako pleh na trenutak postavite iznad suda u kojem vri voda. Staro i tvrdo pecivo biće opet sveže ako ga stavite u suv zemljani sud koji zatim zagnjurite u vruću vodu. Pecivo izvadite kada se voda ohladi. Da kuglof izađe iz modle izvrnutu modlu položite na tanjir i prekrijte je vlažnom krpom. Ako kuglof ne ispadne, blago protresite modlu, zajedno sa tanjirom. Svež i vruć kolač ili hleb lakše ćete iseći zagrejanim nožem. Torta se najlakše reže koncem ili tankom hladnom žicom. Hleb je najbolje čuvati u metalnoj kutiji sa rupicama koje omogućavaju protok vazduha. Nikako ga ne treba ostavljati u salvete, papirne ili plastične kese. Da bi tortu lakše postavili na sredinu tanjira tanjir pre postavljanja torte pokvasite. Tako će torta lako skliznuti na sredinu. Kolači neće zagoreti odozdo ako po dnu rerne pospete suvu kuhinjsku so. Ako se slatka pavlaka teško muti dodajte joj komadić maslaca. Masnoća olakšava stvaranje pene. Čvrst šlag najjednostavnije ćete dobiti ako u njega stavite kremfiks. Moze da se kupi u svim nasim prodavnicama. Primenite ga prema uputstvu u kesici. Jednako je efikasan kod pripremanja slatke pavlake kao i kod pravljenja veštačkog šlaga. Krompir u musaki biće sočniji ako ga prethodno oljuštite, isecete na kolutove i ostavite preko noći da stoji u frižideru, potopljen u mleko. Isto mleko kasnije možete da dodate ulupanim jajima i time prelijete musaku. Sosovi će biti zdraviji, ukusniji i gušći ako u njih dodate sitno seckanu zelen za supu i sve raskuvate. Viršle će sačuvati lepu, prirodnu boju ako u vodu u kojoj se kuvaju dodate malo mleka. So se neće zgrudvati ako u teglicu dodate nekoliko zrna pirinča. Toplu, masnu supu najbolje ćete procediti ako je presipate u sud preko čiste krpe ovlažene u hladnoj vodi. Sva masnoća zadržaće se na krpi. Jelo će se brže skuvati ako ga kuvate u poklopljenom sudu! Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju dodajte malo soli u posudu. Da se čorba u letnjem periodu ne bi brzo pokvarila dok je još vrela dodajte joj "na vrh noža" sode bikarbone. Da pečenje ne bi zagorelo ili se presušilo prekrijte ga masnom hartijom preko koje ćete raširiti pak-papir. Isto važi i za kolače. Da se kiseli kupus, gulaš paprikaš i sl. dobro skuvaju i budu sočni i mekani možete ispod poklopca staviti masnu hartiju. Kad jelo zagori šerpu odmah skinite sa šporeta, okrenite poklopac naopako i tako poklopljenu šerpu spustite pod mlaz hladne vode 10-ak minuta. Jelo preručite u čistu šerpu i miris zagorelog se neće osećati. Presoljeno pečenje uvite u čist salvet pokvašen vodom. Preko salveta pospite malo soli, pa sve stavite u veći sud i poklopite. Posle pola sata skinite salvet. Na njemu će se obrazovati sitni kristali soli izvučene iz pečenja. Mikrotalasnu pećniću ne treba koristiti za spremanje hrane nego SAMO ZA NJENO PODGREVANJE. U njoj se NE SME KORISTITI METALNO POSUĐE - sve ostalo je dozvoljeno. Ipak, treba izbegavati plastične sudove, zbog opasnosti od topljenja. Znači - PORCELAN, KERAMIKA i STAKLO. Sud u kojem je zagorelo jelo najlakše ćete oprati ako u njega nalijete slanu vodu i ostavite da odstoji nekoliko sati. Proces možete ubrzati ako slanu vodu u šerpi zagrejete i ostavite da ključa nekoliko minuta. Talog sa posuđa uklonićete ako u posuđe sipate mešavinu sirćeta i soli i ostavite da stoji oko dva sata. Tup nož naoštrićete ako sečivom nekoliko puta pređete preko ispupčenog oboda na dnu porculanskog tanjira. Kada se čaše zaglave jedna u drugoj donju čašu spustite u toplu vodu, a u gornju uspite hladnu vodu i... To je to! Da čaša ne bi pukla kada u nju uspete vruću tečnost čašu postavite na drvenu podlogu i vlažan salvet, a u nju stavite kašičicu. Pre sipanja možete takođe čašu zagrejati na pari. Da vrata ne bi škripala, a fijoke zapinjale preko šarki i mesta gde zapinje pređite grafitnom olovkom. Prozore ćete lakše oprati i postići bolji sjaj ako u vodu za pranje dodate šaku soli. Starom ćilimu povratićete boju ako ga pospete sitnom solju, dobro očetkate, istrljate mokrom krpom i kad se osuši usisate. Da cveće brzo ne uvene U vodu za cveće dodajte jedan aspirin. Svaki dan podsecite drške 1-2 cm. Cveću koje je već počelo da vene zamočite 1/3 stabljika u ključalu vodu i ostavite dok se voda ne ohladi. Popareni deo stabljika odsecite, a cveće stavite u svežu vodu. Ako baš "ne upali"... Cveće je ionako već počelo da vene! Veštačko cveće se najbolje čisti od prašine fenom za kosu. Abažuri za lampu od tekstilnih materijala najbolje se čiste od prašine fenom za kosu ili usisivačem, tako što ćemo ga smanjiti na minimum i skinuti papučicu, tako da ostane samo cev. IZVORNA PORUKA: alisa grabus Da bi se bjelance bolje umutilo treba ga mutiti direktno iz frizidera, sto hladnije. Limun ili kafa u frizideru pomazu otklanjanju neugodnih mirisa. Ako se tjesto zalijepi za salvetu i tako osusi, toplom vodom nakvasiti salvetu sa druge strane i sve se da skinuti. Za ravnomjerno rezanje kolaca ili hljeba ostricu noza treba premazati margarinom ili pak nakvasiti. Da bi se kuhano jaje lakse oljustilo treba u vodu dok se kuha dodati soli. Da ne bih prala zavjese poslije svake ispusene cigarete ja malo omeksivaca sipam sa vodom u onu posudu sa prskalicom i tako poprskam zavjese po potrebi. Tako uvijek mirisu kao da su tek oprane. Ovo su stvari koje ja radim po potrebi, a nisam ih nigdje procitala nego su to iskustva nekih ljudi. A sve su isprobane i efikasne. IZVORNA PORUKA: dinaa Necete vjerovati ali ja tv ekran ocistim arfom.Iskljucim ga i "izarfam"i uglancam nigdje mrljice,onim arfom za staklo. IZVORNA PORUKA: camm ako su blizu radijatori i ako se pusi,onda se mora skoro svaki dan cisititi . ja sa stelaksom za stakla brisem,a kada preskocim koji dan onda stavim dvije-tri kapi ferija i tople vode ,cistim ga sa magicnom krpom. mada ovi sada LCD.manje privlace prljavstinu. al zato onaj u sobi je katastrofa svaki dan od curicinih prstica,nekad nema cega nema na ekranu. IZVORNA PORUKA: dina_89 evo nesto sto ja nisam znala da bi se bjelance dobro umutilo ne smije ni trunkica zumanceta biti u njemu; ja sve staklene povrsine cistim starim novinama i arfom super je prozore uvjek tako perem IZVORNA PORUKA: camm i posuda ne smije biti plasticna nego ona limena http://www.meli.com.hr/savjeti.php http://www.svastara.com/saveti/?savet=1032 http://www.gastronomija.netfirms.com/saveti.html jos neki pa nek se nadju. IZVORNA PORUKA: dina_89 super ovo da posuda treba biti suha i limena nisam znala, tek sad cu znati umutiti bjelance IZVORNA PORUKA: noaa prasinu sa tv-a cistim vodom sa malo omeksivaca za ves provjereno pali bar kod mene
_____________________________
...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:) Odjednom je sve dobilo boje...
|