Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Vazno je spomenuti koliko su istinu azurne poste odnosno postari, a sve je izgleda da je razlika u općinama, no ovi nasi na Ilidzi ne zele priznati, kazu "svi u isto vrijeme dijele" bas svi misle da smo naivni i da nam mogu pričati sto god za zele ...
Molila bih informativni odgovor ( jer mi imamo još mjeseci do porodiljske). Svi spominjete poštara, je li to nepostoji mogućnost uplate na tekući račun, koji osoba već ima, ili neki novootvoreni račun. Nešto mi bezveze čekati ga u kući, nego fino legne odeš digneš i to je to.
Molila bih informativni odgovor ( jer mi imamo još mjeseci do porodiljske). Svi spominjete poštara, je li to nepostoji mogućnost uplate na tekući račun, koji osoba već ima, ili neki novootvoreni račun. Nešto mi bezveze čekati ga u kući, nego fino legne odeš digneš i to je to.
ne moze, jer je posta na gubitku i Ministarstvo ima sklopljen ugovor, sve naknade tipa, dječijeg doplatka, naknade za porodilje idu preko poste.
No mozes zamoliti postara da ne uzima tvoj novac, i mozes ga dizati s poste, to i ja radim , ali naravno s saltera.
Za tu 13 naknadu jeli to samo u nekim opstinam ili...?posto se i visina mjesecne naknade razlikuje po opstinama kao zavisno koliko opstinski budjet odobri taj mjesec...
evo da ti odg na ovo pitanje draga, trinaestu naknadu dodjeljuju za 4 gradske opštine: centar, stari grad, novi grad i novo sarajevo, na stranici gradske uprave imas detaljno koje kategorije koliko para dobivaju...a u mom slučaju ne dobiješ ništa ako ranije prekineš porodiljsko jer zaboga ti si to uradio od ljepote - katastrofa :(
naime opština stari grad je prošle godine žene častila sa 200 Km nakon poroda...to je bio poklon og općinskog vjeća i načelnika ( jednokratno)
zanima me dali je neka od vas to dobila i u ovoj godini?
ako jeste dali je zaposlena ili nije i koliko nakon poroda su je zvali?
Hvala.
zivim na podruciju opcine SG,rodila sam 09.04. i dobila sam ovu cestitiku od opcine,negdje poslije jedno 20 dana od poroda su me nazvali i cestitali rodenje bebe i rekli da dodem po novac,zaposlena sam al mislim da to nema veze,jer svi predaju za onu porodiljsku naknadu od kantona
Mame,treba mi hitno informacija: Koja dokumenta treba skupiti i predati u Centar za socijalni rad da bi se pocela dobivati porodiljska naknada? Je li to isto u svim kantonima? Ja sam iz TK ,a trebam danas to da predam,zovem ih telefonom ali stalno je zauzeto. Znam samo da treba otpusnica iz bolnice. Molim vas da mi odgovorite ako se sjecate. Pozz
Moja ljubicica-bubicica N. 5.5.2010. 2850gr 51cm 18:25 Prohodala 6.6.2011.<3 Bubamara A. je stigla 15.11.2012. 3400gr 55 cm 02:45
samedi evo infa: Dobijes Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu umjesto plate ženi-majci, za vrijeme dok odsustvuje sa posla radi trudnoće, porodjaja i njege djeteta, koji popuniš ti.. Uz njega prilažeš: - Izvod iz matične knjige rodjenih za dijete - Potvrda o radnom odnosu sa visinom plate za 6 mj prije porodjaja - doznake od ljekara od dana porodjaja, odnosno od dana korištenja porodiljskog odsustva, ako se koristi 28 dana prije porodjaja -kopija radne knjižice -kopija lične karte i uvjerenje o prebivalištu
zatim dobijes i Potvrdu o ostvarenoj plaći, koji ti popune u firmi... to je zapravo ova druga stvaka u prilogu Zahtjeva..
Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila. Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede. Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.
Zoe,hvala ti puuuno,nazalost nista od toga,ja sam na birou i teta u socijalnom mi je ljubazno saopstila da ove godine nema novca za nezaposlene porodilje! :-( kako si ti,kako mala Farah? Ja se pomalo javim na temi bebe2009/2010 pa pridruzi nam se nekad,pusa vama dvjema!
Moja ljubicica-bubicica N. 5.5.2010. 2850gr 51cm 18:25 Prohodala 6.6.2011.<3 Bubamara A. je stigla 15.11.2012. 3400gr 55 cm 02:45
Upravo sam na vjestima čula da je Ustavni sud donio odluku da je pitanje porodiljske nakande na nivou Federacije i RS-a diskriminacija jer nemaju zaposlenici javnog sektora u oba entitea isti obim prava. to nam je poznato ali evo ova Odluka ustavnog suda može biti vrlo zanimljiva nekoj mami koja je još na trudničkom...mene je mimoišlo eventualno radovanje da nam vrate do 100% plate.
Zoe,hvala ti puuuno,nazalost nista od toga,ja sam na birou i teta u socijalnom mi je ljubazno saopstila da ove godine nema novca za nezaposlene porodilje! :-( kako si ti,kako mala Farah? Ja se pomalo javim na temi bebe2009/2010 pa pridruzi nam se nekad,pusa vama dvjema!
i mene ovo čudi... semedi obrati se općini tuzla sa ovim pitanjem ili čak birodu...zar je moguće da je Tuzlanski kanton to mogao izbaciti iz ovogodišnjeg budžeta.
"Ustavni sud je u predmetu broj U 12/09 usvojio zahtjev 23 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i 5 poslanika Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti člana 35. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine («Službeni glasnik BiH» br. 50/08 i 35/09). Ustavni sud je utvrdio da pobijana odredba nije u skladu sa članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te članovima 1, 2. i 11. UN Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije u odnosu na žene, članom 26. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i članom 10. Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima. Član 35. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine reguliše naknadu za porodiljsko odsustvo zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine i to prema mjestu uplate doprinosa za svakog zaposlenog. Implementacijom ove odredbe stvorile su se razlike između zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju naknada za porodiljsko odsustvo, koje ne ispunjavaju ustavnopravne standarde zabrane diskriminacije. "
U narednoj sedmici ocekujem integralni tekst odluke, da saznamo sve pojedinosti :)
I ja sam se zacudila,a kasnije sam cula da je jedna zena koja se porodila isti dan,vec predala zahtjev i da ce dobijati 100km. Ne znam,moram se raspitati jos.
drage mame iz institucija BiH jel moguce da se konacno rjesava nesto po pitanju porodiljnih naknada?????????? ima li tko jos kakvih informacija? koliko sad reba da dodje do izmjene zakona o plaćama ihoce li nam biti uplaceno retroaktivno? joj sto to bilo dobro! Institucijevracaju tolike novce usudim se reci i milione da bi nam mogli i retroktivno izvrsiti uplate.
drage mame i buduće mame iz državnih institucija, odluka Ustavnog suda je bila jedina moguća i zakonita, i pokazuje da ipak i mi našim vlastitim inicijativama i trudom možemo nešto promjeniti, umjesto da kukamo i čekamo da se stvari same od sebe riješe- 'ko je čitao moje prethodne postove na ovu temu zna na šta mislim, da se ne ponavljam. međutim, ne vjerujem da će biti nešto od dobrovoljne retroaktivne isplate, mislim da će svi koji su bili oštećeni ovom diskriminatorskom odredbom morati tražiti naknadu štete putem suda. Ja i kolegica smo već ustale sa tužbom, pa ako nekom trebaju informacije o tome pošaljite mi privatnu poruku. pozdrav
Od rođenja bebama je potrebna ljubav i pažnja, a njihovim ro
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.