snijeg
|
Ehhh sad tačno je da su roditelji najbolji prijatelji, tačno je da ih je lijepo imati u blizini, tačno je da nam mogu dosta olakšati svakodnevne obaveze, ali.... Ulaskom u brak, supružnici donose onaj dio svog odgoja, razmišljanja, poimanja o važnim stvarima u životu oko kojih se često međusobno sukobljavaju i ako se u te "sukobe" umješa punica, svekrva, zaova, djever i ostala kompanija koja živi ispod nas, iznad nas, preko puta nas stvari se dodatno zakomplikuju...To što je moja mama meni najveći prijatelj, znači da će podržavati ono šta ja mislim da je ok, ali neće podržavati (u većini slučajeva) onaj moj kompromis koji napravim da bi udovoljila mužu, važi i obrnuta situacija. Ako si previše blizu svojih/njegovih logično je da će oni više nego što je potrebno vršiti uticaj (svjesno ili nesvjesno) na ono što ti i tvoj muž radite, planirate, razmišljate - a to nikome od nas nije donijelo dobro i niti jedna od nas ovo ne želi, ubjeđena sam u to... Što se tiče ove pomoći oko kuće i naših mališana, mišljenja sam da je to mač sa dvije oštrice....tu treba imati granice i jakoooo voditi računa o eventualnim posljedicama. Bračne obaveze, kućni poslovi, ishrana, briga oko djeteta su zajedničke aktivnosti mm i mene, na druge ne želim da se oslanjam i da opteretim ni svoju mamu, a Boga mi ni svekrvu (bez obzira šta ja mislim o njoj). Mene je ovo razmišljanje dovelo i dalje dovodi do abnormalne iscrpljenosti, iako su mi blizu i mama i svekrva, one su to baš kad nemam drugog izlaza i tad koristim njihovu blizinu. Često je svekrva znala mm reći zovite me ako treba da se operu prozori ili usisa stan (dok sam bila trudna) moj odgovor je uvijek bio da stan nije samo moj, dijete nije samo moje i neka izvoli oprati prozore dok sam ja u drugom stanju - radio je to bez pogovora, presvuče bebu, igra se s njom, skuha ručak, usisa, ispegla i naravno da cjeni više mene i moj rad jer zna kako je to, a da sam angažovala mamu ili svekrvu - zaboravi na navedeno razumjevanje. Da li je papučar - NE, samo je muškarac koji preuzima odgovornost za svoju porodicu.... Volim ja svoje roditelje, voli i on svoje - ubjeđena sam da se više volimo kad smo na distanci, nego da mi pušu za vratom svaki dan i zaviruju u šerpe na šporetu, a ko voli neka izvoli ni protiv te odluke nemam ništa protiv