Ilhana RR
|
Prebaceno sa "Baklava i tulumbe" IZVORNA PORUKA: BUBAMARA Sutra bi pravila neke slatkiše kao što je baklava ,tulumbe ili nešto drugo slično.Samo imam neki problem ja to nikad u životu nisam pravila . A sad sam vidla neke fotke od tih stvari i molim vas da mi date neki pametan recept i da nije baš težak za prvi put. Vi meni recerte za vaše slatkiše ja vama za poticu se vidi, da sam slovenka . IZVORNA PORUKA: jana73 neznam, majke mi IZVORNA PORUKA: nati I ja ne znam, cura. IZVORNA PORUKA: BUBAMARA hvala IZVORNA PORUKA: nati Nema na ćemu. IZVORNA PORUKA: jana73 još uvjek nitko nezna? šteta, stvarno šteta IZVORNA PORUKA: jana73 škrtica IZVORNA PORUKA: BUBAMARA ma ne to nisam ja IZVORNA PORUKA: Mama1 RUZICE 1 gotove jufke .... 400 gr oraha 250 margarina 700 gr secera 1 limun Agda : 500 gr secera 0,5l vode 1 limun icjeci na kolutove Ruzice: priprema 1) u posudu stavis margarin i istopis na sporetu 2)200 grama secera i 400 grama oraha pomjecas u jednu zdjelu 3) jufke izvadis iz kutije i pripremis na sto ... Onda uzmes jedan list jufke i namazes istopljenim margarinom ( otprilike ti treba 2-3 supene kasike) Onda na tu jufku namazanu stavis 2 jufku . Kada poklopis onda opet namazes margarinom . Kad to uradis pospes sa orasima i secerom koji si prethodno pripremila ... Onda sve to fino umotas u rolnu-rolat al cvrsto .... E kada sve jufke potrosis a treba la bih otprilike dobiti 6-7 sedam rolni ... Onda pripremis tepsiju koju pomastis margarinom .. Rolne izrezes na komade-snite.. Onda fino ih polozis po tepsij ... I u rernu na pecenje ..Kada dobiju zlatnu boju izvadis ... Pricekas da se ohladi 5 minuta a onda zalijes prethodno pripremljenom agdom ... ETOOOO ! jel udure ??? Sve staviti zajedno i skuhati .... da secer se istopi IZVORNA PORUKA: BUBAMARA to je vrlo slićno ,ko baklava IZVORNA PORUKA: Mama1 razlikuje se u nacinu priprem ... i nista vise IZVORNA PORUKA: nati IZVORNA PORUKA: BUBAMARA to je vrlo slićno ,ko baklava e pa da sutra vidimo, šta si napravila. IZVORNA PORUKA: BUBAMARA nešto dobro danas sam imala dan za pećenje ujutro krafne ,pop.baklava i pizza IZVORNA PORUKA: Mama1 BUBAMARA A sta kaze na ovo http://radnomjesto.blogger.ba/ IZVORNA PORUKA: BUBAMARA E pa mama1 šta ,da kažem osim mmmmmmmmmmmmmm IZVORNA PORUKA: Mama1 Mojih ruku djelo . . . ( moja stranica ) IZVORNA PORUKA: nati ovo je konkurenca našog curi. kako ji je ime? Zaboravila sam. To je ova iz sloRR. IZVORNA PORUKA: Žana IZVORNA PORUKA: Mama1 BUBAMARA A sta kaze na ovo http://radnomjesto.blogger.ba/ njami.... Ko je pravio te kolače? to ti je zanat? moja mama pravi super tulumbe, ja jih još nisam IZVORNA PORUKA: Mik Mik Podižem temu !!! Nikad nisam pravila baklavu pa odlučih da probam, još da znam kako ide bilo bi super. Ima li ko recept i ima li kakva tajna? Jela sam dosta različitih baklava, mislim na različite ukuse. Dajte mi recept molim vas što prije, jede mi se mmmmmmm . Odmah pomislih da nisam trudna. Ali nisam sigurno IZVORNA PORUKA: Mik Mik Zar niko ne zna recept za baklavu ? IZVORNA PORUKA: ena23 Evo i ja zeljno cekam IZVORNA PORUKA: Mik Mik Izgleda da ćemo se načekati IZVORNA PORUKA: ledy blue Ja kupim dva paketa gotovih jufki... Za tu kolicinu potrebno je kilogram oraha..koje ja istucam ..ono da ne budu bas kao mljeveni. Jedan maslac..jedna solja ula . i oko 1,2 kg secera U duboki pleh poredam tri kore..i svaku premazem rastopljenim maslacem i ulje, a onda na svaku drugu jufku sipam smjesu oraha u koje sam stavila oko 200 gr secera... na kraju zadnje tri jufke ne posipam orasima,samo maslacem...isijecem baklavu..pokrijem jednom jufkom koju poslij epecenja bacim..to je da se ne uvrcu oni krajevi... Pecem je oko sat i po vremena ne temperaturi 160 C... da dobije onu zlatno zutu boju. Agdu napravim od 1kg secera i malo vise litar vode..u koju mozes po zelji staviti limunovog soka ..zalijem vrucu baklavu ..bvrucom agdom, a kad zaljevas skini onu koru kojim si pokrila baklavu..kada zalijes vrati je..dok se ne ohladi baklava...a poslije je baci.. Eto ja tako pravim ..to mi je najednostavnioja verzija..a dobra je ...ja godisnje napravim oko dvadestak baklava sta cu kad mi dragi voli...a i daje energiju a imam i recep za baklavu sa bademima...i ona mi je super... .Sretno!!! IZVORNA PORUKA: Mik Mik Hvala ti mnogo. Odmah se bacam na posao. IZVORNA PORUKA: ledy blue nema na cemu...a ako ti je ovo previse samo prepolovi mjere ..jer ova dva pekate su 1kg jufki.. IZVORNA PORUKA: Mik Mik ledy blue, hvala ti mnogo za recept, baklava je odlična po izgledu. Vidjećemo sutra da li je i ukusna ovako kako izgleda. Meni je ostalo malo ulja i maslaca i malo jufke, nisam sve upotrijebila. Hajde stavi nam još i taj recept sa bademima. IZVORNA PORUKA: magnolija_mo baklavu sam napravila do sada 3 puta Od toga je prva bukvalno cijela zavrsila u smecu, jer sam je ja nakon pecenja ponovo stavljala da se kao istiha pece, jer mi je izgledala previse mokra, al sam je onda presusila. tako da je sva letila u smece iako smo je ja i muz rezali cijelih sat vremena Ali zato mi je ova dva puta ispala bas dobra, nisam mogla da vjerujem i stvarno nije uopste bauk napraviti baklavu kako izgleda i kako se misli. Ovaj baklavu sam prvi put probala u jedne Bosanke i ko god ju je probao se odusevio, pa sam pokupila recept 1kg jufke (2 pakovanja, i meni je najbolja Sprind) 1,5 kg secera 1 kg oraha 3 maslaca (=750gr) U mljevene orahe (od kila odvojim solju oraha i njih nasjeckam) dodati pola kg secera (ja sam stavila otprilike 30dag, iako ni sa ovom mjerom secera nije preslatka). Rastopiti na pari 2 maslaca. Redati jufku po jufku (na dno stavim 3 kore), svaku premazati rastopljenim maslacem, a svaku drugu presipati orasima. Izrezati (ja sam ih rezala na manje baklavice velicine 3cm x 3,5cm), te baklavu posuti po rezovima sa trecim rastopljenim maslacem. Peci oko 2 na 150°C (ako volite da je tamnija malo pojacajte zadnjih 5-10 min). Izvaditi i ostaviti da se fino prohladi (ja je pokrila i stavila na hladne plochice ). Zaljev napraviti od 1kg sereca i 1 litar vode i jednog limuna narezanog na tanke shnitice, da se ukuhaje 12 do 15 min (ne cekati da se zgusne) i onda ohladjenu baklavu zaliti. Nema potrebe za vise vode u zaljev jer se baklava zalije ohladjena, a ne vruca i bude bas sochna Mislim da je glavna stvar sto je posebnog ukusa kolicina maslaca IZVORNA PORUKA: Dida79 Evo jedan recept za tulumbe,nije tezak 1/2 litra mlijeka 1/2 litra vode 1 mala soljca ulja 1 mala soljica secera Sve to sastaviti u malo vecu serpu i pustiti da provri i onda dodati prasak za pecivo i promjesati.U to zavrelu smjesu dodati 300 gr brasna ili ako je lakse vrhom pun duboki tanjir od arkopala.Vratiti na vatru i dobro kasikom izmjesati dok se smjesa ne pocne odvajati od serpe.Kada se malo ohladi dodati 6 jaja i umutiti mikserom da se sve sjedini. Otprilike u jednu dublju serpu nasuti ulja kada se ulje zagrije iz kalupa za tulumbe istiskati smjesu i nozem rezati zeljene duzine tulumbi u zagrijano ulje. Agda 1 kg secera 1 litar vode IZVORNA PORUKA: SelmydZanky IZVORNA PORUKA: ledy blue Ja kupim dva paketa gotovih jufki... Za tu kolicinu potrebno je kilogram oraha..koje ja istucam ..ono da ne budu bas kao mljeveni. Jedan maslac..jedna solja ula . i oko 1,2 kg secera U duboki pleh poredam tri kore..i svaku premazem rastopljenim maslacem i ulje, a onda na svaku drugu jufku sipam smjesu oraha u koje sam stavila oko 200 gr secera... na kraju zadnje tri jufke ne posipam orasima,samo maslacem...isijecem baklavu..pokrijem jednom jufkom koju poslij epecenja bacim..to je da se ne uvrcu oni krajevi... Pecem je oko sat i po vremena ne temperaturi 160 C... da dobije onu zlatno zutu boju. Agdu napravim od 1kg secera i malo vise litar vode..u koju mozes po zelji staviti limunovog soka ..zalijem vrucu baklavu ..bvrucom agdom, a kad zaljevas skini onu koru kojim si pokrila baklavu..kada zalijes vrati je..dok se ne ohladi baklava...a poslije je baci.. Eto ja tako pravim ..to mi je najednostavnioja verzija..a dobra je ...ja godisnje napravim oko dvadestak baklava sta cu kad mi dragi voli...a i daje energiju a imam i recep za baklavu sa bademima...i ona mi je super... .Sretno!!! Zanima me da li neko zna ova smjesa se sastoji samo od oraha i secera i nista vise i da li svaku jufku treba mazati sa maslacem ili samo prve tri i zadnje tri???? IZVORNA PORUKA: Dinkica SelmydZanky, mozes staviti jos tzv. mrvice ili tirit (to se pravi od jaja brasna i putera) ali ja ne stavljam, nema potrebe, baklava bude ukusna i samo sa orasima a sto se tice putera ja premazem i svaku drugu jufku tj.one na koje ne stavim orahe, to ti dodje kao orasi,puter, orasi, puter... IZVORNA PORUKA: muby Ma Dinkice dobra si ti meni, samo nesto kuhas, vidim ide ti to od ruke :) pusa za tebe i tvoju ljepoticu IZVORNA PORUKA: Dinkica IZVORNA PORUKA: muby Ma Dinkice dobra si ti meni, samo nesto kuhas, vidim ide ti to od ruke :) pusa za tebe i tvoju ljepoticu heheh, ide ide dok ne zagori zbog ringeraje , ljubimo i mi vas, naumpadnes mi cesto zbog povratka na posao, samo da znas da vas podrzavamo, sve to nas ceka prije ili kasnije, ljubi i ti svoju bombonu, pregledam ja slike na FB redovno... IZVORNA PORUKA: SelmydZanky IZVORNA PORUKA: Dinkica SelmydZanky, mozes staviti jos tzv. mrvice ili tirit (to se pravi od jaja brasna i putera) ali ja ne stavljam, nema potrebe, baklava bude ukusna i samo sa orasima a sto se tice putera ja premazem i svaku drugu jufku tj.one na koje ne stavim orahe, to ti dodje kao orasi,puter, orasi, puter... Hvala punooo:))))
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~ * Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
|