|
RE: HPV, Cin I II III i konizacija 2.9.2009 22:01:43
|
|
|
|
sarisari
|
Vesela sta tacno znaci CIN medicinski ne znam, ali znam da se u Papa testu pojavljuje kada postoji neka promjena na grlicu maternice koja moze biti uzrokovana nekom upalom, a cesto HPV_om i cim se pokaze na papi CIN treba ici na dalje pretrage i na kraju moze da bude sve u redu. Neutjesna tako mi je drago, ali iskreno mi je drago da ti je HPV negativan i da si super sada. Malenagoga, moje iskustvo imas vec napisano u prethodnim postovima, ali evo skratit cu ti, ja sam imala CIN1 na CIN2, Papa test mi je pokazao CIN2 zatim HPV visokog rizika, zatim sam otisla na kolposkopiju i tu je uocena promjena, zakazala sam odmah biopsiju koja je pokazala da je CIN 1 na CIN 2, poslije toga sam imala izbora da cekam da se mozda, ali samo mozda povuce HPV ili nedo Bog da bude gore ili da radim konizaciju, cekati da se povuce HPV je jako mukotrpno prije svega psihicki jer traje jako dugo i nikada se ne zna da li ce se povuci ustvari on nece nestati samo sto usljed pada imuniteta izaziva promjene, ali meni su ljekari savjetovali ipak da radim operaciju i naravno ja sam i mislila da je to najbolje rjesenje da dok je na vrije to se uradi. Sto se tice operacije kada je u pitanju CIN 1 i CIN 2 ne mora se raditi klasicna operacija kod koje lezis u bolnici imas bolove, i sve ostale stvari u ovom slucaj laksih lezija moze da se radi LETZ metoda, to je nova metoda ne znam da li si cula za nju, potpuno je bezbolno, nema lezanja u bolnici kada se zahvat uradi ti se probudis stavis ulozak i ides kuci, nista zaista ne boli ja nisam ni jedan hvala Bogu analgetik popila nista ni osjetila nisam, samo 10-15 dana imas iscjedak, ali sasvim malo i to je to, znaci ne moras se bojati zahvata i bolnice kao sto napisah kod LETZ_a nema lezanja u bolnici odmah ides kuci i kuci odmaras par dana, naravno ti mozes izabrati i varijantu da pokusas da ti se povuce HPV, ali tada postoji rizik ponovnog vracanj cim ti padne imunitet. Ovo ti je moje iskustvo. LETZ konizaciju sam radila u aprilu i poslije toga sam isla na kontrole i radila jedan Papa test koji je hvala DRAGOM ALLAHU dobar bi. Za jedan mjesec opet idem raditi test i nadam se da ce biti u redu ako Bog da. Papa test koji stoji na klinici tri mjeseca iskreno mislim da ne moze biti mjerodavan jer on pokazuje stanje kakvo je bilo prije tri mjeseca, a ja recimo idem na novi Papa svaka tri pa skontaj sada, ne znam da li si u mogusnosti, ali kada je zdravlje u pitanju ja ti iskreno preporucujem da odes kod privatnika gdje ti test bude za maksimalno dva- tri dana i naravno sto sam pisala za ovu novu metodu ne radi se na klinici nego privatno, ali nije uopce preskupo, ako te zanim mogu ti napisati i cijenu i ljekara koji to radi. Imas dosta toga na netu pa pronadji o HPV_u i LETZ_u pa procitaj i ja sam se dosta tako informisala. Sorry sto ja oduzih, samo sam htjela da ti nekako objasnim sve i mozda i pomognem. Sretno pa se javi
|
|
|