Aminad
|
Draga dana3 evo mamica je lijepo objasnila ono što sam ja htjela reći. Teško je na ovaj način objasniti mnoge propise jer se nameće hiljadu pitanja na koja se ne može odmah dobiti odgovor i onda se sve još gore zapetlja. Trudim se da ni na jednu raspravu vezanu za vjerske propise ne dajem komentare sve dok neko ne reaguje preoštro i kategorički, omalovažavajući tuđe mišljenje i stavove. Ali dana3 sviđa mi se kako logički povezuješ stvari i s tvoje tačke gledišta pitanje je bilo sasvim na mjestu i ima logike! mila81 ja ovo s truhlim jabukama nisam skontala. Najjednostavnije rečeno zekat se daje na onu imovinu koja u našem posjedu bude godinu dana a mi je ne koristimoza svakodnevne potrebe, za hranu, školovanje isl.(to može biti: ušteđevina, zlato, srebro, vrijednosni papiri, stoka itd.) Određena je visina tog imetka pa se zekat daje npr. ako u svom posjedu imamo najmanje 91,64 g. zlata od te količine daje se 2,5%. bloom je stavila link gdje je sve detaljno objašnjeno: http://www.rijaset.ba/zekat/ Sadekatul-fitr je takođe vrsta zekata ali vezana je za Ramazan i daje se samo u ramazanu dok se zekat može dati bilo kad u godini. "... 2. SOCIOLOŠKA KOMPONENTA SIJAMA Allahov, dž.š., je emer da je , od kako postoji ljudski rod, a tako će biti i do kraja života na ovom prolaznom svijetu, uvijek bilo i biće sitih i gladnih ljudi. Kako će sit razumjeti gladna, kad jede kad god izgladni jer ima i može da jede. Islamski post je prilika da sit razumije gladna. Ramazan je mjesec materijalne žrtve i materijalnog potpomaganja socijalno ugroženih ljudi koji, po Božijoj odredbi, imaju pravo na dio imovine u imovini bogatih. Značaj ramazana je, između ostalog, u tome što nam ne nameće potrebu da se samo islamski pokazujemo već da se i dokazujemo. Ova činjenica potkrijepljuje onaj stav islama da se dobrim djelima dokazuje koliko su ibadeti odgojili pojedinog muslimana, koliko su oplemenili njegovu dušu i srce. Jer zaista hazreti Omer, r.a., nije bez razloga izrekao ove značajne riječi: «Neka vas ne zavara skrušenost i drhtanje nekog čovjeka u namazu, već ga pogledajte kako se on drži i ponaša nad novcem i zlatom.» Islamski post je, kao što smo istakli, duhovni preporod i uzdizanje muslimana. On ima za cilj da očisti čovječiju dušu i da je što više približi njenom Stvoritelju. Da bi ovaj vid ibadeta i služenja Allahu, dž.š. bio što potpuniji i udovoljio svojoj pravoj svrsi propisan je sadekatu-l-fitr, čiji je cilj da očisti naš sijam - islamski post od svih manjkavosti. Resulullah, s.a.v.s. kaže: «Pogledajte sadekatu-l-fitr kao vid čišćenja posta od ružnog i nepotrebnog govora i kao opskrbu potrebnima.» (Ebu Davud, Hakim i Ibnu Madždže). U toku ramazana dužnost je onih kojima je Uzvišeni Allah, dž.š., dao da imaju imovinu da potpomognu socijalno ugrožene prvo u svojoj familiji (rodbini) pa dalje. Imućni trebaju shvatiti da u njihovoj vlastitoj imovini (kapitalu) ima tuđeg hakka (prava) jer je u imovini imućnih Uzvišeni Allah, dž.š. odredio dio nafake siromašnim, a to je univerzalni Božiji zakon, pa ako taj dio imovine imućni ne odvoji i ne podijeli siromasima onda on troši njihov novac zakinuvši njihovo pravo..." Preporučila bih cijeli članak o post je, s više aspekata : http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=4816:sijam-islamski-post-i-neke-od-njegovih-koristi-&catid=253:aktuelnosti-kat&Itemid=184 Usputa da spomenem da sam dugo na forumu i ovo je prvi put da spominjem oca jer je dana3 spomenula svoju hodžinicu i njen fakultet pa rekoh ako ćemo prema stepenu obrazovanja, da iskoristim, da i ja jednom imam neke koristi od očeve diplome. Mahsuz selam.