Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.8.2009 20:23:48
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Anushka
-skuham jabuku, krusku, sljivu i/ili neko drugo tvrdo voće i dodam grizolino ili rizolino ili nestle riza kukuruz -ispasiram meko voce i isto tako dodam grizolino, rizolino, nestle riza kukuruz, keksolino.
Anushka, znači dodaš rižiolino u ispasirano voće... bez obzira što se rižolino pravi sa mlijekom? Jesam li dobro shvatila
Ili rižolino napraviš standardno sa mlijekom i pomiješaš sa voćem?
Možda su glupa pitanja... (Početnik sam u dohrani, pa mi oprosti)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.8.2009 20:29:11
Anushka
ma da, u voce dodam sva lina bez mlijeka, doduse, kasiku-dvije i da zgusne masu i da ko fol ima zitarica, i obavezno jos malo stapnim mikserom promutim da se dobro ujednaci, a kad pravim samo lino obrok onda pratim sa cim se muti i to bude kao zitnomlijecni obrok:) i ne zamjerim ti draga, svi prodjemo pocetak, kad se samo sebe sjetim, ja sam panicila danima sta cu i kako cu, al sve to bude juce, brzo se uhoda! PS nekad dodam kasiku rizolina i u rucak, npr sa spinatom isl
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 8.8.2009 10:37:22
dana3
Anushka-nasi sinovi su u tri dana rodjeni pa citam tvoj post o jajetu.moj sin vec jede cijelo jaje odavno-cini mi se od 7 mjeseca,a hranu koju mi jedemo voli da proba,mada ne puno.zajogajcic- dva i to ako je krompir i sl.sve sto kuham(sem pita),ostavim njemu prije nego posolim tako da jedemo isto.svo povrce koje ja jedem i on je probao.tikvice,patlidzan,praziluk ne volim kako ni spinat tako da nisam ni njemu do sada davala.
Juce smo jeli:dorucak-zobene pahuljice(2 kasike) rucak: cilbur sa sirom(uprzili sir i prelili sa jajetom) izmedju obroka bila je flasa koju mrzi a vecera banana i AD mlijeko(Kravlje nam je fuj ) za rucak
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 8.8.2009 12:45:47
Anoniman
10 vaznih savjeta 1 Dajte sebi i djetetu vremena. 9 mjeseci treba vase dijete da se rodi. 9 mjeseci trebate vi da nadjete balans. 2 Naprirodniji i najsigurniji nacin hranjenja je dojenje. Pokusajte, ako je moguce, dugo dojiti. To ce ciniti dobro i vama. 3 Ne uvodite cvrsti hranu prije pocetka 5. mjeseca. 4 Hranite svoje dijete u prvih 10 mjeseci jednostavno. 5 Dopustite vasem djetetu poslije 4. mjeseca, ako pokazuje zanimanje, da proba jednu kasicicu vaseg jela – ako je dobro probavljivo, nije nikakav problem. 6 Vase dijete treba sigurno okruzenje: naviknite ga na jedan ritam, dojite ga i hranite cesto na istom mjestu. 7 Drzite se recepata u prvih 10 mjeseci – dacete svom djetetu zasigurno sve sto mu treba u pravilnim kolicinama. 8 Ne hranite svoje dijete u 1. godini bezmasnom hranom. - ono treba kaloricne obroke, jer raste tako brzo kako nikad vise u zivotu. 9 Najvazniji znak pravilne ishrane su napredak i zdravo dobivanje na tezini vaseg djeteta. 10 Jedite zajedno sa vasim djetetom cim ono moze samostalno sjediti. Iz knjige „Kochen für Babys“, Dagmar Von Cramm
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 8.8.2009 19:32:22
Anoniman
Gotov obrok za bebe moze se zamrznuti, ali se poslije odmrzavanja treba prokuhati, dovesti do kljucanja. Gotov obrok za bebe se moze drzati u frizideru jedan dan (24 h). Takodje prokuhati prije nego se ponudi bebi. Hrana za bebe ne smije se podgrijavati vise puta. Ne samo zbog klica nego i zato sto se nitrat (kojeg ima cak i u organski proizvedenoj hrani) pretvara u vrlo otrovni nitrit!
(Izvor: predavanje koje sam slusala ovdje u Njemackoj i sve knjige koje sam do sada procitala)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 8.8.2009 20:35:40
Anoniman
Drage mamice, molim za savjet...
Naime, u srijedu smo počeli sa dohranom. Prvo sam svojoj bebani dala rižolino (tražila sam rižu bez glutena ali je nisam našla). Rižolino je super prihvatila: prvi dan kašika, drugi - kašika i po, treći - dvije kašike. Vidjela sam da joj to odgovara, pa smo već danas uveli mrkvicu. Mrkvu je prihvatila odlično (i solo i sa rižolinom), kao da je od rođenja hranim mrkvom . Ako već dobro prihvata nove okuse, trebam li čekati 5 dana da se navikava na njih ili mogu već treći dan uvesti nešto novo? Naravno, ako joj se nešto ne bude svidjelo, dat ću joj više vremena da se navikne. Novu hranu ću joj dati i solo (tek da proba) ali je i miješati sa već isprobanim povrćem/voćem.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 8.8.2009 20:43:48
Anushka
pingpong, mozes ali nema potrebe, jeste da si sad nestrpljiva pa bi zeljela da svasta nesto proba, ali probaj da prodje barem 48 sati da prodje kroz organizam sve pa onda nesto novo.Ako se desi ne daj Boze osip, ili probl sa stolicom neces znati od cega je ako pozuris. Mi smo cekali po 3 dana, pa poslije 15 dana imas vec 5 namirnica koje kombinujes:) nema potrebe da zuris. danas:
dorucak: medolino extra, 10tak kuglica nesquika uzina kifla, sok od banane i kruske rucak pire krompir, brokula, mrkva, junetina - malo jeo vecera cokoladni griz hippov za laku noc i dosta dojenja i vode
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 8.8.2009 23:17:56
mamma mumi
Nita hvala na odgovoru, kupit cu Lino keks. Nas danasnji meni: Dorucak. Nestle zitarice sa kakom, ostalo malo , pa smo to iskoristili za uzinu Rucak:tikvica, mkva i pavlaka sa malo maslinovog ulja( dodato na kraju) uzina: banana i hipp kasica od breskve i jabuke stapnim mikserom uradila i sve smazao Vecera:Ad flasica i sika
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 9.8.2009 16:32:41
dana3
dorucak:pola banane-jedva rucak:flasa-pola negdje oko 100 ml vecara je kuhano povrce sa krompirom ali od te ljubavi izgleda nista. Danas uzasno malo jeo
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 9.8.2009 22:18:02
mamma mumi
Dorucak: zobene pahuljice sa jabukom i kruskom( morala sam izigravati klovna , ali je sve smazao hB) Rucak: tikvica, mrkva i piletina i danas sam mu dala malo przenih jaja koje smo mi doruckovali da proba Uzina: pola banane Vecera: keks sa pola banane i sika i voda preko dana
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.8.2009 16:39:05
emma.L
doručak aptamil užina voćni desert i dodatak nektarine i keksa ručak pileća juha sa mrkvom i krompirom večera pura i pavlaka opet aptamil
Moram se pohvaliti da smo prešli na 180 ml aptamila po obroku i 150 ml kad pravimo pahuljice (gusto, najgušće- tako nikada nemamo čišćenja okolo ). A jučer je uz piletinu i proso za dva obroka pojela cijeli mali abc sir . I naše nogice će imati pregibe!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.8.2009 17:30:34
Anushka
dorucak: pola banane, par borovnica procijedjenih kroz cjediljku, malo jogurta i kasika grizolina umiksano uzina - aptamil sa nestle riza kukuruz rucak - krompir, grasak, mrkva na maslacu vecera - vidjet cemo, ako zaspi opet aptamil hapica, a ako ne onda griz sa jabukom i dosta vode i naravno dojenje i dojenje i dojenje
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.8.2009 17:37:32
new mama
Kod nas ovako dorucak:medolino i banana uzina:breskva,sljiva,kruska rucak:supica od koljenice,a u njoj grasak,mrkva,luk,persun i dodala mesa,a zalila jogurtom vecera:nestle riza i kukuruz sika,caj,voda
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.8.2009 20:26:16
Ex Yu
Nase bebe iz druge polovine 2009 su jos uvijek male za cvrstu hranu ali mame se pripremaju pa ponekad zavire u ovu temu da znamo sta nam je spremati ... posto nepratimo iste teme i nesrecemo se nebi bilo lose da stavite datume rodzenja ili mjesece beba ili bar onaj tickers na imenima pa da znamo u kojem mjesecu sta dajete i uvodite ovako se ja ziva zbuni
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.8.2009 0:12:24
milenium
Što vi mislite,jel bolje da djete jede čokolino,medolino itd na bočicu ili kašikom? postoji li još ijedno dijete koje ne voli jesti čokolino osim mog malog?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.8.2009 0:16:38
Hanady RR
ja sam hanady kupovala te džidže i jela ih kašikom nisma nikada dala na bočicu, ona je samo malo jela medolino a čokolino i stalo nikada. Ne voli ni sada čokolino.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.8.2009 0:25:03
milenium
moj neće NIŠTA od tih džidža da jede,volila bi da bar hoće čokolino.to bi mi mnogo olakšalo.barem navečer il ujutro.ovako stalno nešto moram smišljati,a dojenje mu više i nije dovoljno,skoro će mu god dana.jede skoro sve ali i doji.a i to što pojede,a mukom pojede,zabavljamo ga igračkama i svačim.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.8.2009 8:10:50
Anushka
milenium, ovaj moj je uglavnom htio ako je "tvrdje" napravljeno i kad je gladan bas, ali u zadnje vrijeme se prolopovio pa hoce kuglice otopljene u mlijeku a ne te hapice, pa ih najcesce koristim da zgusnem neku kombinaciju, a rjedje kao sam obrok. Evo upravo sam mu potopila nesquik kuglice za dorucak umjesto cokolina, a nece cokolino kuglice pokusala i to. A ima svakakve djece, alen nece ni naopako keks u mlijeku, keksolino malo i hoce ali plazmu nikako. Ne sekiraj se, probaj neke druge hippove ili nestle dzidze, ili kuhaj griz, puru potopi kornflex kao osnovu pa dodaj voce, jogurt i sl a mozda je i do mlijeka u koje mu mutis? I da, ovaj moj mnoogo vise voli hladne hapice da jede nego tople, pogotovo ako je vruce vani. danas plan: dorucak nesquik kuglice uzina jabuka i malo propasiranih borovnica rucak zeljanica ili tikvenjaca vecera keksolino ili neki dr lino
Ps mame koje informativno prate temu, kad krenu bebachi jesti cvrstu hranu, znat cete sta mu dajete, imate kalendare dohrane i sl pa ce vam ovo biti inspiracija za kombinacije, ali to ce zavisiti sta se odlucite da vam djeca probaju, pa koliko obroka dnevno, pa sta ce bebci htjeti jesti itd. Polako, i ja sam se "gubila" i prepadala kako li cu ja ovo izvoditi svaki dan ali sve to ide fino kad krene. Pocet cete vjerovatno sa zitnomlijecnim obrokom i/ili vocnim, pa kad se tu ispraksirate krene i povrtnomesni, i onda to ide...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.8.2009 14:55:18
emma.L
Jutros je, nadam se, jela nektarinu i keks, za ručak piletina i riža, popodne flašica, a za večeru ću joj prvi put dinstati povrće (planirala sam mahune, luk, mrkvu, malo tikvice i trun paradajza- mahune i paradajz još nije jela). Eh, ovo povrće ću prodinstati sitno isjeckano na malo ulja i razmišljam da prvi put stavim zrno ili dva soli- da joj lakše krene ako ne bude htjela jesti . Do sada super jede ono što voli (ne voli samo grašak, špinat i janjetinu),ali smo uvijek sve kuhali lešo i bez ulja ili soli. Sad me to malo buni- netko kaže ne soliti do godinu dana kad već fino jede, ali nešto mislim da bih mogla uvesti po koje zrnce. Pa slijedi pitanje: zna li itko treba li im se ta sol prokuhati, dakle termički obraditi skupa s hranom, ili mogu trun dosoliti kad je već gotovo, ako ne bude htjela jesti?