|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  12 13 [14] 15 16   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana beba od 12 do 18 m...
9.7.2009 12:28:40   
mišur
I ja sam o tome razmišljala...
Luka je do sada solo jeo samo pire krompir i rižu-sva ostalo je bilo u kombinaciji, odnosno mix..
Možda bi stvarno bilo dobro polako im davati pojedinačno namirnice, da se već uče na posebne ukuse i da ih prihvate i zavole na taj način...
Mada, meni je uvijek draže da on pojede zajedno brokule, tikvice i rižu na primjer, nego samu tikvicu..Raznovrsnije i bogatije vitaminima!
Sad nešto razmišljam...Ako mu npr.napravim blitvu i krompir sa ribom, pa dam malo ribe, pa malo krompira, pa malo blitve, naš ručak će trajati preko sat vremena..
I ovako je počeo jaaaaaako sporo da jede, izluđuje me..
Od 30-45minuta...Da li sporo žvaće ili mu nije interesantno jesti, stvarno ne znam...
Mene izludi, a i svekrva kaže da će početi piti apaurin prije njegovog jelauser posted image

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 326
9.7.2009 14:53:57   
Romali
I sama sam razmišljala o tome da počnem davati namirnice pojedničo, ali kao što reče mišur to će tajati oko 1h .
Zadnjih dana svaki pravi obrok traje skoro sat, plus dvije užine. To je par sati dnevno samo na hranjenje user posted image

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 327
11.7.2009 23:22:22   
Visnja RR
moje djete i dalje nece nista domace... user posted image  bojkotuje i kajganu...
voce nece ni primirisati...
jedino sto voli a nije kasica je pita krompirisa ili sirnica... user posted image  
muhanato djete... a proslo joj 15 mjeseci

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Romali)
Neposredna veza do poruke: 328
11.7.2009 23:30:05   
Doraa
ja sam svog noćas jedva nagovorila da proba dinju! Ima 14mj.i do prije mjesec dva je jeo "sve što mu stane na put" a sad samo čorbice i pitu (naravno i slatkiše koliko god mu pokušavali zabraniti) a voće ni blizu ne želi vidjeti...
Bili smo zabrinuti zbog kilaže malo je napredniji (mašalah) ali sad kako jede uskoro će biti pravi žgoljo...po malo jede i ne baš tako kvalitetno..sve što zdravo pojede to je povrće u čorbi. Ali valjda je to period kad počinju manifetluci i negodovanje.

Ja sam bogata žena hB

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 329
13.7.2009 15:29:15   
Suzana
Evo mene sa jučerašnjim menijem.
Doručkovali puru sa mladim sirom i mileramom (bili prije doručka na tržnici i pijaci) + popili malo jogurta.
Onda smo opet išli u šetnju i ponijela sam im u kutijici voćni obrok, gdje su bile breskve, banana, kupine, maline i kivi - opet dilema..... moji dečki uglavnom jedu ovako miks voća, Mišur, Romali, bebano, Ivona i ostale mamice... dilema/briga/nedoumica mi je da li su sada navikli na sve okuse zajedno, jer kada im npr. dam breskvu, kivi i sl. posebno pljuju!!! user posted image user posted image Kada smo počeli sa uvođenjem nove hrane bile su nam dostupne banane (obojica je praaaavo vole),  jabuke i kruške + HiPP teglice. E sada, ovo je sve novo voće i vjerovatno nisu još navikli na te nove okuse. Ediju se borovnice baš sviđaju i uživa da uzima jednu po jednu i jede, maline nije htio. Makić je i onako druga priča, on jede ali nije poguzija i jede što mora jesti, uz dodavanje raznoraznih stvarčica uz svaki zalogaj! Kakva je situacija kod vas i da li bi sada trebali forsirati jedno po jedno voće...
Ručak - supica, pa poslije spavanjca glavno jelo: na maslinovom ulju popržila bijeli i crveni luk, pa dodala mlade tikvice i malo izrendane mrkve i PRAVI domaći paradajz user posted image (imamo posađen na moru) - sve zajedno sa rižom.
Grickali po jednu plazmicu u šetnji i onda večerali mladog sira sa crnim hljebom.

Eto mame, šta vi mislite o ovom raspoznavanju ukusa - pojedinačno voće i povrće? user posted image

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu Doraa)
Neposredna veza do poruke: 330
14.7.2009 7:04:23   
mišur
Ja isto mislim da bi oni već trebali jesti pojedinačno voće, pogotovo Luka koji je 2 mjeseca stariji od tvojih dječaka...
Ali on i dalje jede miks...I to se mora kamuflirati u kutijicu od Dukatina i staviti kašičica Dukatina da zavara ukus, ili običnog jogurta..
Ja s njim oduvijek imam problem po pitanju voća, jer neće da ge jede..
On ima voćni obrok pred popodnevno spavanje, kao užinu, i po mom mišljenju tad bi trebao pojesti jednu voćkicu i to je to...
Ali, on od voćkica hoće samo bananu da pojede samu, da je sam nosi u ruci i uprlja mi pola kućeuser posted image ili da mu ja dajem male komadiće...Drugo voće neće...Marelice, breskve, kajsije, maline, trešnje, jagode, lubenica-sve sam u zadnjih mjesec dana svaki dan pokušavala servirati mu u malu posudicu i prvo kao jedemo ja i mm, i ne tjeram njega, nego ga kao kuliramouser posted image , a kasnije i njega ponudim...
Ma nema šanse, čim vidi i pipne rukom, napravi gadljivu facu..
Tako da smo ostali na miksu i voćnom sokiću, pa vidjećemo dokle...

Povrće isto jede u miksu...user posted image

Evo šta je mali gospodin juče ručao:
cicvara
jabuka, kruška, marelica
meso iz punjenih paprika i pire krompir i tikvice
jedan keksić Wellnes sa čokoladom
Nestle riža sa marelicom i štapićem plazme

< Poruku je uredio mišur -- 14.7.2009 7:06:19 >

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 331
14.7.2009 9:20:21   
ziki
user posted image
evo kako Traik jede nektarinuuser posted image  u ručicu i sam jede, prlja se, maže....
Kod nas je problem što neće salatu-paradjz, kastavicu svježu nikako. Jeste li to davale i kako su mališani prihvatili?

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 332
14.7.2009 11:16:47   
Suzana
Znam Mišur da tvoj Luka nikako ne voli voće, ali onda se nema izbora, kamufliraš kako znaš, jer je bitno da jede voće pa kako tako...
Ista situacija je i kod mene, Edi je lud za bananama i odgize komad toliki da se nekada prepadnem da će se ugušiti, dok Mak ako slučajno odgrize veći komad odmah pljuje... Edi voli borovnice i merak mu je uzimati jednu po jednu, Maku je to potpuno neprivlačno i nema vremena za to... I sve tako!
Ali definitivno ću početi polako da im pripremam povrće i a voće na način da prepoznaju okuse, s tim da sam uvjerena da će biti dosta toga što im se neće svidjeti... user posted image
A tako bih voljela da jedu sve, jer njihov tata masu povrća ne jede! user posted image

Ziki, što se tiče paradajza moji ga jedu kuhanog, Edi je neki dan sat vremena hodao sa paradajzom (interesantan mu je oblik) i grickao ga. Pošto smo dobili domaći i neprskani paradajz, ovih dana ću probati da im dam i svjež. Imam i dva domaća krastavca, ali su ženice na forumu pisale da nisu davale bebama, kao težak je za stomak, pa sam zato u dilemi!
Tarik je baš sladak na ovoj slici, i samo neka jede marelice.

Eh da, o kući mi ne pričajte... Čim malo porastu, aBd, ide generalka!!! user posted image

27.05.2008.

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 333
14.7.2009 11:38:45   
bloom
Moja beba ima 13 mjeseci i od voca samo hoce bananu. Sad mu izmutim sa bananom breskvu i ostalo. Bitno je da se navikne na okuse ali je jos bitnije da to unese u organizam. Juce sam iscijedila mrkvu i cveklu i u to izmiksala bananu, breskvu, borovnicu, malo lubinece i dinje i to je popio kao sok. Kcerka isto ovako nije htjela, ali sad jede vocnu salatu bez izuzetaka.

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 334
14.7.2009 11:43:15   
mamin sin
Mi imamo 20 mjeseci (malo nismo za ovu grupicu ali nema veze user posted image ). Afan najvise voli kada mu citavu jabuku ogulim i dam da sam drzi u rukicama i grize. Tako mu je velika jabuka i u sustini je kao struze zubicima, ne moze veliki komad otkinuti pa me nije strah. Probajte tako a ne da ima vi rezete na komadice. Tresnje pravo voli, ja samo kospicu izvadim, a skontala sam da su meni pravo godile u trudnoci. Uh i dinja mu je draga praaaaaavo.

Krastavac sam mu davala i voli ga, a nisam primijetila da ga nesto muci, tako da ga rucki kaad god je salata na stolu, a posebno onako sa jogurtom. Paradajz je skoro probao (svjez) i to onaj mali seri paradajz i eto malo sam se mrstio. user posted image  Ja sam do sada izbjegavala davati svjez jer sam cula da se dijete moze, kada prvi put proba, osuti a kao kasnije ga moze OK jesti.  

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 335
14.7.2009 11:44:24   
mamin sin
E da i borovnice (iliti bobe kako ih on zove) su user posted image , uziva!

(odgovor članu mamin sin)
Neposredna veza do poruke: 336
14.7.2009 11:44:29   
Suzana
IZVORNA PORUKA: bloom

Moja beba ima 13 mjeseci i od voca samo hoce bananu. Sad mu izmutim sa bananom breskvu i ostalo. Bitno je da se navikne na okuse ali je jos bitnije da to unese u organizam. Juce sam iscijedila mrkvu i cveklu i u to izmiksala bananu, breskvu, borovnicu, malo lubinece i dinje i to je popio kao sok. Kcerka isto ovako nije htjela, ali sad jede vocnu salatu bez izuzetaka.

Upravo tako bloom, zato i ja mixam svo povrće i svo voće koje je dostupno u tom trenutku.

27.05.2008.

(odgovor članu bloom)
Neposredna veza do poruke: 337
14.7.2009 12:09:59   
bebano
E zenice drage kod nas vam je ovakvo stanje user posted image . Moj Luka voli sve da jede ali to je sve minimalno. Barem ja mislim da jede bas k'o pticica, mada se po njemu nebi reklo (jel' da Suzi user posted image ). Ja sam njemu vec davala i odvojeno svako voce kao i mixano. I nije bilo problema. Nesto voli vise nesto manje ali sve popapa. Najvise voli bananu i jabuku. Posto je to bilo prvo od voca sto sam mu davala, mozda je zbog toga. Paradajz sam mu vec davala sirov isto domaci iz nase baste i mrstio se dok ga je jeo, ali je jeo. Krastavce jos necu jer i meni i MM tesko padnu na zeludac, pa mu ne dajem da ne bi i njemu, hajde moze i bez krastavaca.
Eto takvo je kod nas stanje, svasta smo vec probali pojedinacno i za sada nije bilo problema. Mada kazu da se to kod djece mjenja pa se nikada ne zna. A kao sto sam vec napisala pravo mi je drago da je fino poceo piti vodicu, jer je bas bio zabusavao.

Luka - Mamina sreća
27.05.2008

Sunce moje malo :-))

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 338
14.7.2009 12:14:06   
bebano
Ma i ja sam misljenja da je bitno da djeca unesu vitamnicice u organizam, pa sad bilo mixano ili kako god. Naviknuce se na odvojene okuse kada tada sigurna sam.
E imam jedno pitanje. Ja svom Luki ne dajem skoro nista slatko (svi me u blizoj familiji smatraju vjesticom user posted image ) ali ga ponedaka pocastim Danoninom. Do sada sam mu kupovala uglavnom sa vocem recimo banana, marelica itd ali sam mu juce kupila ljesnik - cokolada tako nesto. Zanima me sta od "slatkisa" dajete djeci i koliko cesto.

Luka - Mamina sreća
27.05.2008

(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 339
14.7.2009 12:23:07   
ziki
Ja sam ovisna o slatkišima pa bi bilo licemjerno da bebi branim. Pojede 2 kockice kinder čokolade na 2-3 dana ili kocku čokolade za kuhanje. Ponekad mu mm prošvercuje i griz kolačauser posted image  Voćni jogurt ne računam u slatkiše

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 340
14.7.2009 12:34:51   
bloom
Evo mama spucala Toffifee i sve ode s mlijekom, a i ostale cokolade, bajadere,kolaci,.....

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 341
14.7.2009 13:27:15   
Suzana
bebanče user posted image , Luka je mašala momčina, opet juče gledam na slikama! Ali ako sam u toku, on još uvijek dosta flašica AD-a pije pa je možda zbog toga malo krupniji npr. od svojih drugova Edija i Maka user posted image a s druge strane manje jede čvrstu hranu?
Bilo kako bilo, zdrav je, što je most important. user posted image
Znaš da sam i ja "strožija" što se tiče ishrane, ali sam poslije 1. rođendana postala malo opuštenija pa ih vrlo često znam nagraditi Dukatinom, verzija lješnjak/čokolada. Rado ga pojedu. Ponekad im napravim i griz pa ubacim par kockica alpske čokolade Milka - slažem se da je zdravije da se griz pomiješa sa voćem, ali eto, nekada im stavim i čokoladice, da ne bude da sam "vještica" user posted image .
Ako se pika u slatko, znala sam im par puta dati malo mramornog kolača (home made). Ako se još nečega sjetim, javnem.

Ne znam da li sam pisala, a ti me podsjeti za vodu. Mi smo prvo prokuhavali, pa prešli na Janu, a odnedavno naspemo i sa česme.
To je još jedna novost u našoj ishrani. user posted image

27.05.2008.

(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 342
15.7.2009 0:18:03   
Visnja RR
Asja jedino sto voli slatko je Monte ...
probala da joj dam da gricne kinder cokoladne prutice al se samo mrsti... i muz joj jednom u parku dao da gricne kockciu cokolade al samo gricnula, pojela i odmahnula glavom da nece vise...

Jutros pojela trecinu jajeta napravljenog sa palentom i jogurtom...

kasnije je s nama uzela par mrvica piletine...

zatim sam uspjela da je prevarim pa da pojede izmixane banane , breskve  i jabuke ...i sve to stavljeno u malu teglicu od Hipp-a (da je zavaram) pojela je samo pola...

za veceru sam  napravila frape od banane i ubacila kasiku cokolesnika... prebacila to u malu zdjelciu i po vrhu premazala sa malim Monte-om... pojela je sve... varam rodjeno djete user posted image  al danas je prvi put da je nakon 3 mjeseca jela bananu, jabuku izmixanu...

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 343
15.7.2009 0:21:07   
lely
Super da si uspjela,pa makar i sa malo prevare...Ma sta fali,zanemaris taj monte i znas da je zdravo jela,ali ni monte nije nista strasno.
Bravo za snalazljivu mamicu i malu princezu koja je sve to slatko porucala user posted image

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 344
15.7.2009 7:45:05   
mišur
Višnja,
i ja tako varam Luku da pojede voće...
Stavim izmiksano voće u kutijicu od Dukatina i onda stavim kašikicu ili dvije Dukatina i onda hoće da pojedeuser posted image
Ma to su male lopuže, ali sva sreća da ih još možemo prevariti...user posted image

(odgovor članu lely)
Neposredna veza do poruke: 345
16.7.2009 8:58:42   
mamina princeza
ej zene moje evo i mene na ovoj temi ...nisam od rodjendana nista napisala:)
vidim i vi imate problema s vocem...nama je to bas uzas ovih dana, nista nece. nekad je bar htjela bananu sad ni to ...ma uzas
juce sam po milioniti put pokusala maline al nece cim je osjeti u ustima pljujne....
nismo je jos nikad uspjeli pojesti.
breskeve je jedno vrijeme jela al ni to vise , najbolj eprodjemo s kajsijama al i to je malo kolicinski.
nekad pojede hipp kasicu vocnu s malo keksa ...bolje ista nego nista...

s povrcem i mesom nema problema.

juce je doruckovala pola kifle i  malo poslije puding vanilija
onda flasica oko 11-12
rucala je svoj najdrazi rucak ( heljdina tjestenina sa umakom od tikvica paradjza mrkvice i luka)
poslijepodne je pojela hipp kasicu breskva i otimala se za malo purece snicle od nas:)
vecerala je cokolino

danas cemo opet nesto pokusavati s vocem - ne znam vise ni sta bi dnju mozda probam :)

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 346
16.7.2009 9:20:51   
mišur
Dobro nam došli, mamina princeza!user posted image user posted image
Izgleda da nam sve bebare ne vole voćeuser posted image

Luka je juče doručkovao griz sa jajetom i čašom mlijeka poslije-pio je na slamku prvi put, pa mu je bilo posebno interesantno. Za užinu je pojeo bananu i breskvu maskirane u Dukatino šumsko voće i popio sokić od jabuke, kruške i mrkve.
Za ručak je jeo pasulj sa udrobljenim hljebom, za užinu par kašika sutlije sa višnjom, i za večeru keksolino sa bananom.

Danas je u planu i programu sljedeće:
cicvara i jogurt
miks voća, između ostalog i kupine prvi put, i neki sokić
grašak, mrkva i riža sa teletinom
opet neka voćkica, nadam seuser posted image
za večeru još nismo isplanirali...

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 347
16.7.2009 10:04:59   
mišur
Ej curke,

imam jedno pitanjce: koliko često naše velike bebare trebaju jesti jaja?
Da li svaki dan jedno ili koliko već puta sedmično?
Hajde please da čujem vaše mišljenje...

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 348
16.7.2009 10:13:07   
bloom
Pa moja beba jednom sedmicno samo jaje, ali u toku sedmice uvijek bude nesto gdje ima jajeta. Palacinak, pura, domaca tjestenina, ....

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 349
16.7.2009 10:21:31   
bebano
Mišure znas onu "svako  jutro jedno jaje ogranizmu snagu daje user posted image ". Ne znam da li to jos uvijek vrijedi jer se stalno nesto mjenja.
Uglavnom ja Luki ne dajem svaki dan jer mi nesto nije fan jaja ali kada imam domacih (provjerenih) onda se trudim par puta sedmicno.

Luka - Mamina sreća
27.05.2008

(odgovor članu bloom)
Neposredna veza do poruke: 350
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  12 13 [14] 15 16   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  12 13 [14] 15 16   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

kilogrami
marny

kada ste najviše kilograma izgubili ?

dok sam dojila (60%)

nakon prestanka dojenja (40%)

Broj svih glasova: 85

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *