Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 29.3.2009 19:42:40
Daja_sa
Hvala na brzim odgovorima. Bas gledam tabelu i pise 120 ml 4x na dan...i kontam da ce joj biti malo . Dosad je pila 2x150 i 2x180 u toku dana plus slatki i slani obrok . Ujutro cu joj napraviti Aptamil 2 pa vidjecu kako stvari stoje. Jos jednom Hvala
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 3.4.2009 16:22:12
Lady A
Drage moje treba bi pomoc. Naime, moja djevojcica ima 2 i po mjeseca i sve do prije 3 dana je pila Hipp 1. Medjutim, pocela je da odbija i da sve manje jede, tako da sam presla na Aptamil 1. Prihvatila ga je, medjutim stolice su joj se skroz prorijedile - sad su vodenaste. Isli smo i kod ljekara, koji joj je dao Linex. Da li je slucajno neko imao ovakvo iskustvo? Da li je moguce da se stolica prorijedila od Aptamila. Kontam - mozda je jak za njen stomacic pa joj ne godi. Zahvalna sam na bilo kakvoj pomoci.
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 3.4.2009 16:42:04
Okarica
Kod nas je bila obrnuta situacija sa stolicom. Ja inače dojim, ali sam davala jedan do dva obroka AD mlijeka. Koristili smo HIPP1, pa smo oko 3. mjeseca probali Aptamil 1. Iris ga baš nije podnijela, imala je zatvor 4 dana. Vratili smo se na HIPP i sve ok. Sad ima 7 mjeseci i pije HIPP 2, doduše vrlo rijetko, sad nešto više doji. Ne znam koliko ti je ovo moje iskustvo pomoglo, ali eto, tek toliko da znaš, da su neke bebe imale i ovaj problem sa Aptamilom. Pozdravljam te!
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 3.4.2009 16:59:51
Skvo RR
IZVORNA PORUKA: Lady A
Drage moje treba bi pomoc. Naime, moja djevojcica ima 2 i po mjeseca i sve do prije 3 dana je pila Hipp 1. Medjutim, pocela je da odbija i da sve manje jede, tako da sam presla na Aptamil 1. Prihvatila ga je, medjutim stolice su joj se skroz prorijedile - sad su vodenaste. Isli smo i kod ljekara, koji joj je dao Linex. Da li je slucajno neko imao ovakvo iskustvo? Da li je moguce da se stolica prorijedila od Aptamila. Kontam - mozda je jak za njen stomacic pa joj ne godi. Zahvalna sam na bilo kakvoj pomoci.
Nama je bilo obratno...Aptamil joj je stvrdnuo stolicu, ali kako smo na dohrani to rjesavam povrcem i vocem...a da probas uvesti novalac?
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 4.4.2009 11:17:45
Lady A
Hvala vam puno ... Sacekat cu jos dan da vidim hoce li biti kakvih promjena od Linex-a pa cu se opet konsultovati sa DR. Najgore je sto me na pregledu nije ni upitala o promjeni hrane i kako se odrazava na .
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 5.4.2009 11:23:23
magde
zelim da znam da mi neko kaze dali dajete soje beba posle ponoc da jede ustvari pije mleko .moja je 3 meseca pa me interesuje.ona spava i ne zeli da jede.jeli ok?
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 5.4.2009 11:31:25
dinciii
magde moja mala kad spava preko noci ne dajem joj da jede tek kad se probudi onda je nahranim...cim se nebudi znaci da nije gladna tako barem ja gledam....
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 5.4.2009 11:34:07
dinciii
ja koristim aptamil PRE(mislim da taj nema u bosni,sad kad sam bila nisam ga nasla) i kad smo se vratili iz bosne poremetila mi spavanje i kaze mi prijateljica da joj uzmem aptamil 1da ce mozda s njim duze spavat...i ja kupim i samo joj 2 puta napravila flasicu s tim....uh kakve mi je grceve dobila tako mi je bilo zao....i odmah sam 1 bacila....jel imao ko slicna iskustva sa grcevima?
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 5.4.2009 11:35:33
magde
e hvala ti puno.ja sam mislila da moram da joj dajem i ponekad je jednostavno samo uzimam i ruke i dajem joj mleko i ona uspavana mislim spava ali cica i popije sve.ona je vec 3 meseca i 10 dana ali pije jedva 120ml a treba 150 pa sam mislila da mora da jede redovno.a na koliko saato joj dajete?
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 5.4.2009 11:38:50
dinciii
ja ti ne pratim sta pise na kutiji npr.moja jede cesce po dani manje kolicine..vecinom 90 ml nekad 120 ml al zato cesce...i ja se ne obazirem sta pise na kutiji jer hvala bogu napreduje,svaki mjesec dobije kg.moja mala ce za 7 dana da napuni 4 mjeseca..
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 5.4.2009 11:43:12
magde
e hvala ti puno inace sam iz makedonije i mozda ponekad gresno napisem nesto.sam moja beba spava.bila je gladna i spavalo joj se.pa kad sam joj dala da pije uspala se i zaspala i ispila samo 50ml ali to je to.a bas danas je super dan i zelimo malo napolje
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 6.4.2009 21:34:27
Lady A
Sto se tice Aptamila 1 - ja sam ga definitivno izabacila. Cim sam to uradila, stolica se vratila u normalu. Tako da me ni za grceve ne cudi. Imam osjecaj da je na njen stomakic djelovalo razarajuce. Vratila sam je na HIPP 1 i HB sad je ok. Sto se tice nocnog obroka, ja dajem svojoj curici. Stara je skoro 3 mjeseca. Duze mi spava ujutro kad se fino najede. Ne cekam da vidim da li je gladna, nego otprilike izracunam kad bi mogla jesti. Ona jede u 23:30h i negdje izmedju 3:30h i 4h.
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 6.4.2009 21:45:58
magde
znas sta lady A ja kad sam bila malo tako sam imala meka stolica i mama mi kaze da je sigurno nesto oko ne sterilne stvare koji su dospeli u moju ustu znaci nesto sam unesla u usta sta je necisto ali tvoja mala kako mi se cini je 2 meseca tako da bez brige ona tek sada ce da menja stolicu i na zeleno pa kao senf pa mnogo zuto i penjasto miris limuna sve dok se ne stvari onakva normalna
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 8.4.2009 21:22:27
Dalila Sa
Molim vas za savjet.Neznam šta da radim.Mojoj bebi je tri mjeseca i koji dan,još uvijek ga dojim,al međutim skontala sam da joj je malo jer doji svaki sat vremena.Probala sam joj dati Hipp 1 i upočetku ga je prihvatio,pojeo je kutiju,kupila sam drugu i kad je pojeo jedan obrok kroz sat vremena je sve povratio,ponovo sam pokušala naveče,i ista stvar,sve je povratio. Onda sam kupila Bebimil 1,reko da mu promjenim,ali on neće nikako da jede,samo ispljuje.Poslije dan dva kupila sam mu Nan 1 Nestle,kontam možda mu se nesviđa,al kad sam mu i tu napravila neće ni to samo ispljuje,neznam šta da radim . Šta da mu dam,bojim se da neće htjeti iz flašice da jede,jer i ja ko beba nisam volila cuclu. Imali neko prijedlog koju sad hapu da mu kupim
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 13.4.2009 14:31:01
ina77
drage moje zene treba mi savjet i pomoc. moja beba (3.5 mjeseci) jako bljucka i vec mjesecima sam koristila pre HIPP od kojeg super napreduje sve je OK samo jede jako puno i jako brzo ogladni jer nakon podrigivanja izbaci sve iz sebe. Ljekar mi je savjetovao da predjem na Novalac AR1 koji je stvarno vidno umanjio bljuckanje, mnogo je gusci i cini mi se kaloricniji jer mi se djete sada vec uobrocilo, medjutim problem koji se javio jeste stolica koja je sada cvrsta(sto me i ne brine) ali zelena i to vise ka tamnijoj nijansi zelene boje. Pravo sam sa zabrinula. Ima li iko od vas iskustva sa ovom hranom.
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 15.5.2009 17:18:15
andddy
Ina i moja curica isto se hrani novalac prehranom al ja uzimam 1 od 0 do 6 mjeseci on je pravo dobar ima redovno i stolicu i mozes probat sa njim kad prestane bljuckat naravno..
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 15.5.2009 17:30:11
NANICA
IZVORNA PORUKA: ina77
drage moje zene treba mi savjet i pomoc. moja beba (3.5 mjeseci) jako bljucka i vec mjesecima sam koristila pre HIPP od kojeg super napreduje sve je OK samo jede jako puno i jako brzo ogladni jer nakon podrigivanja izbaci sve iz sebe. Ljekar mi je savjetovao da predjem na Novalac AR1 koji je stvarno vidno umanjio bljuckanje, mnogo je gusci i cini mi se kaloricniji jer mi se djete sada vec uobrocilo, medjutim problem koji se javio jeste stolica koja je sada cvrsta(sto me i ne brine) ali zelena i to vise ka tamnijoj nijansi zelene boje. Pravo sam sa zabrinula. Ima li iko od vas iskustva sa ovom hranom.
I mi smo koristili HIPP PRE do drugog mjeseca ali su grcevi bili nesnosni (znam da je to normalno ali mozda je bilo i od HIPP-a )Sa dva mjeseca i koji dan presli smo na Novalac AC (za bebe sa kolikama) ali stolica je strasno cvrsta, se pravo namuci dok obavi, zelena je i zna izostati i po dva-tri dana. Na zadnjoj kontroli mi je doktorica rekla da je to ok (ali nije bila nasa pedijatrica) tako da cu na slijedecoj obavezno pitati. Stvarno ne znam sta da ti kazem
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 15.5.2009 17:34:30
tweety
Mom sinu je Hipp stvarao zatvor,tako da smo poslije toga koristili Bebimil.Sad i kćerki dajem Bebimil 2 i nema nikakvih problema sa stolicom,čak šta više znala je imati nekoliko stolica dnevno dok nije počela sa čvrstom hranom.Do sada hB nismo imali problema sa stolicom.
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 20.5.2009 0:32:43
senka kurt
Moj dječak ima četiri mjeseca i pet dana. Pije pet puta po 120 Aptamil-a1, no čini mi se da mu je to premalo. Tabele koje sugeriraju na kutiji jednostavno ne razumijem, a kad sam se pokukšala informirati kod distributera za BiH nisam dobila konkretan odgovor. Molim za savjet, da li da povećavam količinu ili... hvala.
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 20.5.2009 0:40:52
NANICA
Draga Senka, Dobro dosla . Evo mog iskustva a sigurno ce ti se i druge forumasice javiti. Moj djecak ima 3,5 mjeseca i pije 150ml svaka 4-4,5h. Novalac-a AC. I ja sam razmisljala da mu povecam dozu ali vidim da je sit jer bljucka poslije jela i ne trazi jos. Ako mislis da mu je malo (nisi navela na osnovu cega si zakljucila) pokusaj mu povecati pa ces vidjeti. U svakom slucaju tablice su razlicite od proizvodjaca do proizvodjaca. Takodjer ne znam kojem DZ pripadas ali ja sam u takvim a i drugim situacijama (da ne bih nosila zdravo dijete medju bolesnu) znala nazvati nasu ambulantu i konsultovati se.
RE: Koju dohranu? (za mame koje ne doje) 20.5.2009 10:33:03
D_K
Dobrodosla draga Senka. Svoje dvije curice sam uspijela smo malo dojiti i otprilike mogu reci da sam ih odgojila na Aptamilu.. Ono sto mi je ostali karakteristicno je strah jesu li gladne, je li im mala doza, jedu li dovoljno cesto itd.. Ne mogu reci da sam se u potpunosti pridrzavala uputa proizvodjaca jer sam uvijek pravila malo vise od preporucene doze i ako ostane u flasici hapice ja sam znala da su pojele onoliko koliko su zeljele.. E sad sve zavisi - nekad naleti period pa traze malo cesce hapice ali manje popiju u jednom obroku i tako ali mozes izracunati ukupnu dnevnu kolicinu koju popije i uporediti sa preporucenim vrijednostima i mozes se tako orjentisati i na kraju krajeva umiriti savjest :)