Viktorija55
|
Pozz, dosta sam postova procitala pa da se i ja pridruzim diskusiji. Vidim da se neki muce, ne uzimaju terapiju ili su na svoju ruku prestali, pa mi nije jasno zasto. Po rijecima moje psihijatrice, prvi korak u lijecenju ovog poremecaja je otopiti simptomatologiju tj. strah, uzimanjem terapije. Kod mene je konkretno seroxat, koji sprecava inhibiciju serotonina iza receptora i otpusta serotonin u plazmu. Ova terapija je specificna utoliko sto se postepeno uvodi, recimo tri dana jedna petina, tri dana jedna cetvrtina itd do jedne cijele tablete kada se postize steady state odnosno ciljana optimalna doza. Nakon sto se krene sa jednom tabletom, slijedi period od 30 dana nakon cega simptomi iscezavaju. Ukoliko jos uvijek ima obrisa anksioznosti, ide se na povacanje doze. U trecoj sedmici prije pocetka poboljsanja dolazi do slabog pogorsanja u vidu jake nesanice ali je i to uredna nus pojava jer serotonin prirodno uzbudjuje tijelo. Vrcenje po krevetu, osjecaj napetosti itd, udaranje nogom u snu itd., jer tijelo pocinju otpustati stres. Odem ja nakon 3 sedmice od uvodjenja terapije i kazem psihijatrici osjecam izvjesno poboljsanje mozda 10%. Kaze ona meni nije 10, nego 1%. Dakle, ona tacno zna po postotcima kako tece poboljsanje. Ljudi to vec znaju. Postoje grafikoni, ljudi izracunali, zna se koji dio mozga sta proizvodi, koji dio mozga nam je zablokiro itd. Nakon 4 sedmice, poboljsanje je 28%, a nakon 2 mjeseca je 50%. To vam psihijatar mora nacrtat i objasnit ako je cemu. Prije ovoga, niti ne pomisljajte ici psihologu jer kao sto rekoh, simptomi se moraju otopiti i vi uvesti u stanje kada mozete krenuti na psihoterapiju. Ovo sam podijelila s vama jer vidim da neki bjeze od ADa i muce se bez potrebe, ili kazu nisu mi djelovali itd, a mozda ga nisu pravilno uzimali. Uglavnom ljudi imaju neku odbojnost od psihica kao samo ce da tutne lijek. Ni to nije bas tacno. Moja psihijatrica mi nije odmah propisala lijek vec sam morala izvaditi hormone stitne, te hormon stresa prolaktin, kako bi iskljucila organski uzrok. Znaci nema tableta nako. Takodjer mi je iskljucila lexilijum za spavanje kako mi se ne bi zamaskirao ucinak seroxata. Kljuc svega je pronaci kvalitetnog psihijatra. Pozz
< Poruku je uredio Viktorija55 -- 1.6.2017 19:31:41 >
|