Mrvice
|
Ja sam uradila kariotip, čekam nalaz. Stecene trombofilije: protein S i protein C, AT:III su gotove i uredu su, LA i antikardiolipinska At čekam. Ja sam iz Sarajeva, jedva sam dobila uputnice iz nase bolnice u I. Sarajevu. Cak sam do direktora otisla da bih to dobila. Iz fonda sam dobila informaciju da se vise ne moze refundirati novac iz privatnih klinika za nalaze kojih nema u nasim bolnicama prije nego dobijemo odobrenje, tj moramo naci kliniku sa kojom fond ima ugovor, ako nema takve privatne onda prije toga moramo tamo gdje imaju ugovor a to je npr klinicki centar Sarajevo ili u Beogradu. Uglavnom ja sam izganjala to rjesenje i dobila da to sto ne rade na Paprikovcu uradim na klinickom u Sarajevu, i uradila sam urođene trombofilije: faktor II, V Leiden, faktor XIII, PAI i MTHFR, kao i beta2 Glikoprotein (njega jos cekam). a nazalost MTHFR imam mutaciju i na faktoru XIII. Sve sam uradila besplatno. Interesuje me sad do kad cu cekati ove LA i ANA nalaz. A mislila sam da trazim jos uputnice za Dimer, antitiroidna antitjela, antispermatozoidna antitjela. Moram da vam kazem da sam bila na dva procesa VTO ali o svom trosku, ovdje u Sarajevu u Bahceciu, iako nisam uspjela ja sam s njima prezadovoljna. U prvom procesu sam imala 4 embrija, dva vratili I bila biohemijska, drugi put embriotransfer, opet dva vracena, ostala trudna , beta prva bila 509, druga 1059, na ultrazvuku dvije gestacijske vrecice, al nazalost kratko je trajalo, spontani u 6. nedelji. Posle toga sam se odlucila da sledecu vantjelesnu radim uz PGD nalaz (predimplementacijski genetski test embrija). Punkcija bila u decembru, I dobili 11 embrija, od njih je 8 najkvalitetniji izabrano za genetsku analizu I na kraju su samo dva bila genetski zdrava embrija, transfer mi je urađen 10. februara, međutim nije doslo do trudnoce, I eto ponovo sam na nuli. U novi process ne zelim krenuti bez svih detaljnih nalaza, I naravno opet cu raditi PGD. Na zalost u Medicosu ne rade taj nalaz I bez njega nemam sta traziti tamo. Hocu da vam kazem bez tog nalaza ni na jednoj klinici ne mogu znati sta vam vracaju, jer kako su mi objasnili, da nisu radili genetski nalaz embrija oni bi mi vratili jedan od embrija koji na izgled bio najbolji , po broju djeljenja celija, medjutim kad su ga genetski analizirali on je na svim hromozomima imao greske, tako da cure moje sve bez tog nalaza je cista sreca I loto sta ce vam vratiti. Naravno ima onih parova koji su malo vece srece I uspije im iz prvog puta, medjutim mislim da je malo takvih. I svim parovima koji ulaze u process VTO savjetujem prvo sve moguce nalaze da urade pa onda u proces da ulaze.
|