Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 24.1.2016 11:57:37
cauchy
Drage moje, pa jedva cekam izaci odavdje, otici svom doktoru na kontrolu, da znam na cemu sam i kakva je situacija. Sinoc opet imala vodenast iscjedak, za koji se nadam da nije plodova voda, kazem to doktorici, a ona meni kaze: "Idi ti spavaj, ne mogu ja tebe pregledat kad ti hoces." Ostala sam bez teksta. A jutros ovaj gospodin dr, dezurni, ko fol da me pregleda na uz, samo rece srce ok, mozes ici. Ja pitam sta je s plodovom vodom, kaze ne pise mu na papiru da to pregleda. Ee, a lezim zbog plodove vode. Da imam izbora bilo gdje drugo lezati, isla bih. Isplaka se i istraumira od njih.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 24.1.2016 15:46:22
Logica
cauchy nisam upratila gdje lezis? jel imas ti osim tih flastera ikakvu terapiju ili samo mirujes? mislim ako samo mirujes mozes i bez tog stresa i kod kuce tako?
nadam se da ce se ova slika vidjeti, nisam ovo nikad postavljala :) ja i moj stomacic:)
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 24.1.2016 17:52:48
Lejni
Cauchy ja ne mogu da vjerujem pa pobogu kakvi su to doktori a prije svega ljudi. Je l' ima iko nadlezan za te gadove da ih malo opomene jer neko im na kraj mora stati. Da ako mirujes onda je bolje kuci bez stresa od tih nenormalnih ljudi, ako se ljudima mogu nazvati. To su monstrumi za mene.
Logica vidi se stomak masallah super. Ja jedva cekam moj da pocne rasti
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 24.1.2016 18:23:24
mom2B
DD moje
samo sam uletila da vidim ima li sto novo...
Cauchy, grozno je sto ti se sve desava... Imas li ikakve informacije kada bi te mogli pustiti iz bolnice???
logice masala za stomacic
ja sam danas kao slomljena... ni sinoc nisam mogla da spavam... jutros pred zoru sam uspjela odspavati sat i po i to je to Skoro nista ne jedem jer poslije hrane odmah dobijem zgaravicu
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 24.1.2016 19:25:25
cauchy
Ma nemam pojma kad bih mogla kuci. Uglavnom mi mjere crp iz krvi. Jel se iko razumije u to? Bio mi je 1,7 a onda 2,2? Jel to povecanje strasno, sestre mi rekose nije bas dobro to, mada su referentne vrijednosti 0-3,3. A lezim na GAK u Tuzli.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 24.1.2016 22:30:57
mala_sa
Mahanje i od nas Kod nas danas gosti isto cijeli dan, kasnije pospremili igracke, kupanje, vecera i krevet - spali smo s nogu (i ja i mm). Sad odoh da se kupam pa da uslikam stomacic .
Ayla pa ja bas kontam ranije poceti, uzme taj rucni rad puno vremena, a ja bih to samo navece kad odmaram jer po danu bas nemam kad. Joj ja kad se sjetim s prvim djetetom kupila farmerki i majcica, sorceva, kosuljica; kontala ga oblaciti ko velikog; ma nista iskoristila nisam. A zato sa drugim samo bodici, gegice i ovi dvodjelni kompletici prvih mjeseci, razrahatila i sebe i dijete. Neiskustvo je cudo .
Skorpija bas sam je gledala te ljulje pa kontala mojima da kazem da mi kupe, ja mislim da je to bas prakticno 😉.
Logica pupi je mashAllah .
Ja sam spominjala Lindex, bude snizenje bas nekako pocetkom februara, treba samo otvoriti temu Snizenja kad zene jave i otici prvih par dana, bude bas dosta izbora.
Cauchy saljem ti veliki zagrljaj podrske
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 25.1.2016 8:39:45
Amani12
Jutro trudnjace moje.
Pupe su Pufnice ima li sta novo ?
Kod mene nista novo. Lezimo,prate nas,al kontrakcija nema, samo moji standardni bolovi i tegobe. Lijenguza moja mala nece jos vani. Na mamu lijenguzica. Pozelila sam velikog djecaka beskrajno,a ovo maleno jedva cekam da upoznam...
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 25.1.2016 8:50:03
minie
Jutric,
Kod nas hladno, crkla nam neka pumpa za grijanje, pa je u kancelariji jedno -8 Zezaju se kolege da hoce ovako ostati da idemo ranije kuci, ja se ne bi bunila
Ima li nam vijesti od Amani?
Cauchy mila nisam upucena u vriejdnosti crp, samo znam ako je mala vrijednost da je bakterija u pitanju, a ako je enormno visoka da uzrokl bude virus. Eh sad mozda imas malo nekih bakterija u mokraci? Jesu li ti radili urin? Saljemo ti najveci zarljaj podrske, izdrazete vas svoje to
Logica masallah pupe, a zene vi ste tako zgodne
Ja vam se moram uslikati, sva sam nekakva siroka, haos A ima jos 3 mjeseca, navecer hocu da crknem kako se sva nekakva napusem. Probava mi opet losa, iako se trudim da se zdravo hranim, slatkise, sokove to bas izbjegavam, jedem samo crni hljeb sa sjemenkama, ali opet nista. Nadam se da je samo prolazna faza.
Mala_sa i ja cu nakupovati, zapravo MM ce tamo u Njem pred Uskrs, svih tih bodica u HM-u i C&A za bebija za ljeto, jer ce njih najvise iskoristiti.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 25.1.2016 9:04:39
mom2B
IZVORNA PORUKA: Amani12
Jutro trudnjace moje.
Pupe su Pufnice ima li sta novo ?
Kod mene nista novo. Lezimo,prate nas,al kontrakcija nema, samo moji standardni bolovi i tegobe. Lijenguza moja mala nece jos vani. Na mamu lijenguzica. Pozelila sam velikog djecaka beskrajno,a ovo maleno jedva cekam da upoznam...
ama bona ja ti kazem da nas dvije nosimo male crnogorce I ja sam ti ista... ne mogu da iscekam, a ko zna kad ce biti... kod mene i dalje ama bas nista nema Ja cekam da se pupa pocne spustati za pocetak
Drzi se draga ti si tako blizu
minie bas mi je zao sto se toliko mucis... ali vrijedi na kraju
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 25.1.2016 10:04:25
ney75
Jutro zenice :) Cauchy draga, tebe bas namucise tamo, ja da sam ti isla bih kuci ako samo lezis, na svoju osovornost, bolje nego da se tamo sekiras i places.. Amani draga, ti i mom2b bas ne mislite jos :) nek je vama s hajrom, pa kad god, samo da lahko i dobro prodje :)
Zna li iko, pogotovo ako ima neko s Ilidze, da li se treba naruciti i dz za vaginalni bris, ili se samo ode?
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 25.1.2016 10:15:53
cauchy
Drage moje, vec dva puta napisah post, al ne prodje. Jos pisem s moba, pa fulam slova. Ovako, sad me pregledala ova GLAVNA doktorica. Ovdje svaki doktor ima svohe misljenje i pobijaju jedni druge. Ova kaze, beba je ziva, ali ne moze dalje s tako malo vode. Kaze da doktori s konzilija pojma nemaju o mom slucaju i da su me trebali lijeciti. A ja zaista do sad dzaba lezala, kao da su cekali da me se samo rijese. Ova mi sad rece radice ispiranje vagine, da sprijece infekcije, zatim amnioinfuziju-ubacivanje vode slicne plodovoj. Kaze moze ovo uspjeti, ali i ne mora, da budem spremna na sve.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 25.1.2016 10:32:57
škorpija
IZVORNA PORUKA: cauchy
Drage moje, vec dva puta napisah post, al ne prodje. Jos pisem s moba, pa fulam slova. Ovako, sad me pregledala ova GLAVNA doktorica. Ovdje svaki doktor ima svohe misljenje i pobijaju jedni druge. Ova kaze, beba je ziva, ali ne moze dalje s tako malo vode. Kaze da doktori s konzilija pojma nemaju o mom slucaju i da su me trebali lijeciti. A ja zaista do sad dzaba lezala, kao da su cekali da me se samo rijese. Ova mi sad rece radice ispiranje vagine, da sprijece infekcije, zatim amnioinfuziju-ubacivanje vode slicne plodovoj. Kaze moze ovo uspjeti, ali i ne mora, da budem spremna na sve.
Hajde hvala Bogu da će neko nešto konkretno poduzeti, a ti misli pozitivno, bit će to sve dobro aBD
Evo naala sam ovo na internetu
Amnioinfuzija kao terapija u uslovima smanjenja količine plodove vode Novakov-Mikić Aleksandraa, Stojić Siniaa, Bogavac Mirjanaa, Mandić Aljoab aKlinički centar Novi Sad
Smanjenje količine plodove vode (oligohidramnion) moe imati teke posledice po plod. Amnioinfuzija je intervencija tokom koje se fizioloki rastvor instilira u amnionsku upljinu. Cilj rada je da se kroz prikaz naih rezultata i pregled literature dobije uvid u uspeh i sigurnost amnioinfuzije Nakon isključivanja postojanja intraamnionske infekcije, kod trudnice sa indeksom količine plodove vode manjim od 10, pod kontrolom ultrazvuka intraamnionski je instiliran sterilan fizioloki rastvor zagrejan na 37 stepeni, brzinom 10-15 ml/min, zajedno sa 1 g Longacepha. U praćenom periodu urađeno je četiri terapeutske i jedna dijagnostička intervencija, u četiri slučaja trudnoća je produena, a u jednom je dolo do prsnuća plodovih ovojaka 20 sati nakon amnioinfuzije. Prosečno je intervencija rađena u prvoj polovini trećeg trimestra a produavanje trudnoće u uspenim slučajevima bilo je između četiri i pet nedelja, sa prosečnim dobijanjem na teini od oko 1200 gr. Ni u jednom slučaju gde se trudnoća nastavila nije dolo do komplikacija. U naem preliminarnom ispitivanju, amnioinfuzija je dovela do produavanja trudnoće u većini slučajeva, omogućavajući bolje sazrevanje pluća i veću porođajnu masu, a bez komplikacija trudnoće. Potrebna su dalja ispitivanja na većem broju slučajeva radi donoenja daljih zaključaka o efikasnosti i sigurnosti amnioinfuzije.
< Poruku je uredio škorpija -- 25.1.2016 10:39:16 >
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 25.1.2016 10:47:10
*andjela*
jutro...evo ja i moj V ,se prvo probudili u pola 6 kad je MM krenuo na posao...i vratim ga u krevet ,pa spavali do pola 10,sad pijemo kafu,pacemo mozda malo napolje izaci pre popodnevnog spavanja...
I mi danas ulazimo u deveti mjesec
cauchy drago mi je d ati je bar neko rekao nesto konkretno,ma tako ti je to svaki dan drugi doktor dezurni i ima svoje misljenje i nije nest o posebno u toku,ja isto kad mi je prosao termin,dan pre porodjaja me jedna doktorica pregledala i rekla za 2/3 dana ako nista ne krene ce mi ukljuciti indukciju,iduce jutro drugi doktor,odvede me u radjaonu ,bas sam se iznenadila.Vidis da se nesto moze prduzeti,ma bitno samo da bebica napreduje...izdrzi jos malo,za 2 sedmice ti ces u 7 mjesec....nije to vise tako ni malo
amani mogu misliti kako ti je bez starijeg djecaka,ja ne smjem ni pomisljati...sad ce i tvoja bebica vani..ti i Pufnica ste nam na redu sa vjestima,a Mom2b i ja sam te prebacila u februar kad god citam tvoje postove,kao da si u 8 mjesecu a ne devetom
Logica vidi se stomacic
Mala sa jesi se uslikala,i ja cu ovih dana ,bar pred kraj ,pa kad stignem stavljam
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 25.1.2016 11:05:13
Lejni
Sve ja fino ispisah i nabrojah i sve mi se igubi pa sad opet. Haha
Cauchy, izdrzi jos malo bice to sve ok nadam se.
Skorpija divan stomacic .
Sad sam zaboravila i sta sam kojoj pisala. Ali da vas pitam nesto pa da cujem vasa iskustva ili misljenja. Svakako.cu pitati i doktora u cetvrtak. Danas sam 5 sedmica trudna. U aprilu sam pozvana na svadbu da budem kuma jos prije par mjeseci. Tada cu biti 15+6 ja mislim koliko me sjecanje sluzi. Jutros sam na neki kalkulator racunala. Da li je tada pametno putovati Sarajevo-Bec i poslije par dana nazad.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 25.1.2016 11:11:02
škorpija
IZVORNA PORUKA: Lejni
Sve ja fino ispisah i nabrojah i sve mi se igubi pa sad opet. Haha
Cauchy, izdrzi jos malo bice to sve ok nadam se.
Skorpija divan stomacic .
Sad sam zaboravila i sta sam kojoj pisala. Ali da vas pitam nesto pa da cujem vasa iskustva ili misljenja. Svakako.cu pitati i doktora u cetvrtak. Danas sam 5 sedmica trudna. U aprilu sam pozvana na svadbu da budem kuma jos prije par mjeseci. Tada cu biti 15+6 ja mislim koliko me sjecanje sluzi. Jutros sam na neki kalkulator racunala. Da li je tada pametno putovati Sarajevo-Bec i poslije par dana nazad.
A što da ne draga, ako je trudnoća uredna smiješ slobodno putovati, ja sam u 28 sedmici autobusom putovala u Bihać, prenoćila i vratila se sutrada opet autobusom (oko 7 sati vožnje), autom sam putovala u 32 sedmici, znači automobilom još lakše, stanše , izađeš prošetaš, doduše meni je dr rekao da popijem apaurin (2 mg) prije početka puta i kad stignem na odredište, čisto preventivno. I bilo bi dobro da imaš onaj jastuk za putovanje u obliku potkove, meni je puno pomogao
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 25.1.2016 11:19:50
Lejni
Nabavicu jastuk, idemo autom, kontam putevi su ok usput nema rupa i truckanja. Ako sve bude ok onda znaci mogu. Ne znam nekako se sve plasim. Ne bih voljela da je ispalim sada ali sa druge strane bolje da pitam za vasa iskustva da ne bih sta pogresno uradila.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 25.1.2016 11:38:52
mom2B
ney75 ja sam u DZ Saraj polje i za bris se nisam narucivala... ako nista nazovi ginekologiju pa se raspitaj, tako ti je najbolje
cauchy zaista sam ogorcena postupkom ljekara u vasoj bolnici... ali bar eto nesto ce da ti urade sto bi moglo pomoci... drzi se mila moja
andjela moja imas pravo sto si me prebacila u februar Kako je poslo i ayla ce prije mene na porod Ja se osjecam bas kao na pocetku osmog mjeseca
skorpijo divno izgledas Koliko si dobila na kilazi do sada?
lejni meni se vodi kao rizicna trudnoca, ali cim sam usla u drugi trimestar dr mi je odobrila da putujem van BiH, ali s napomenom da se prave cesce pauze, da se protegnu noge... i da jastuk potkovu sam imala i prava je stvar
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 25.1.2016 12:39:58
Daliyah92
Mashallah, divne trudnice A sve mrsavice.. samo vam u stomak ide. To je super. Meni je tako u prvoj trudnoci. A mislim da je i sad tako, ali nisam sigurna, jer vec sam imala viska ovako sa strane malo
Cauchy, nemam rijeci stvarno za te doktore Samo se iskreno nadam da ce sve biti uredu i molim Boga da bude... Drzi se
Ni ja ne znam kako cu bez svog "velikog" djecaka odnosno kako ce on bez mene.. Samo se nadam da necu imati problema pa ostajati u bolnici danima. Nadam se da ce porod na kraju brzo zavrsiti...
Minie, zao mi je sto se mucis Nadam se da ce proci ubrzo Ja ovdje H&M imam na svakom cosku, ali mi je iskreno nekako bezveze odjeca za velike. E sad nisam gledala nikad sta imaju za bebe, pa cu pogledati kad ih toliko spominjete A svakako samo gledam gdje bi hodala, sta bi kupovala
Juce gledala u centerpoint autosjedalicu, a mozda bih i kolica nova uzela. Vidjela jedna kolica+sjedalica oko 350KM. Svidja mi se sjedalica pravo, ali kod kolica mi se nesto ne svidja pa da vas pitam sta mislite. Znaci, cini mi se da novorodjence bas i ne moze tu jer onaj dio naprijed (gdje vece dijete stavlja noge ) se ne moze zatvoriti prema gore.. ne znam jel me kuzite.. Imaju kaisici i ne moze valjda beba da ispadne ali opet ne znam... A isto moze se sjedalica staviti na kolica i to je super za malu bebu, ali meni se iskreno ne bi dalo svaki put vaditi sjedalicu da je stavim na kolica. Drugi "problem" je sto se ne moze ona velika "rucka" prebaciti na drugu stranu, pa tako beba nikad ne bi bila okrenuta prema meni (osim ako bi sjedalicu stavila tu, jer ona se stavlja suprotno, ali opet je to je za male bebe samo). Pravo mi se svidja ali zbog ovoga se predomisljam...
Eh da vas pitam jos, mozete li vi spavati na ledjima? Meni je u prvoj trudnoci svaki put bila muka kad na ledja legnem, i slabo mi dodje, zavrti mi se jako. Samo se ne sjecam kad je to pocelo u prvoj trudnoci. A najteze mi je bilo kad rade ctg... samo sam cekala kad cu potpuno izgubiti svijest Sad, prije par sedmica, isto sam pocela osjecati.. ma ni minutu na ledjima ne mogu lezati. Jel to normalno?
< Poruku je uredio Daliyah92 -- 25.1.2016 12:42:15 >
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 25.1.2016 12:57:18
mom2B
Daliyah ja se u te sjedalice ne razumijem pa ti ne bih mogla pomoci... to ce MM i kum da zavrse
Sto se tice spavanja na ledjima na to ne mogu ni pomisliti... odmah me gusi... zato CTG radim na boku... ja cak ne mogu spavati ni na desnom boku jer me onda kiselina ugusi... zato samo lijevi bok pa kad me sve zaboli ja sjednem i opet se vratim na lijevi bok
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Januar 25.1.2016 13:02:04
mom2B
ja sam strasan ljubitelj zelene boje i pola stvari koje ja imam je u zelenoj boji, a tako sam i malom spremila... osim toga , ako poslije bude curica namjeravam iskoristiti iste stvari...
Helem, kutak je spreman i odjeca je spremna, samo da se jos mali nakani da napokon dodje