Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 12:28:37
Sanjalica 85
Tacno je da doktori dobijaju odredjeni procenat od cijene tih testova, i sve sto se radi iz krvi majke nije 100% pouzdano, jer znamo da se bebina i mamina krv ne mijesaju, vec da se razmjena tvari desava preko placente. Amnio je jedino pouzdano sto se tice hromosomopatija, a za ostalo niko ne moze garantovati. Sto bi doktor Divanovic rekao *kako je sudjeno tako ce i biti * Drago mi je da se je chauchy smirila i donijela odluku .
Prelijepo vas je slusati kako sa nestrpljenjem ocekujete svoje bebice, a nama pred kojima je jos dug put ostaje da citamo vase postove radujemo se vasim bebicama i sa nestrpljenjem cekamo nase.
UmmuHamza cestitam od srca, nek je hairli i da vam bude ziv i zdrav, a tebi zelim brz oporavak
Kod mene je prava ludnica sa pritiskom, sa 150/90 uz terapiju corvitola i metildope opao na 95/65, pitam se jesam li uopste ziva . Ne zna da li da zovem kardiologa da vidim je li to ok ili da sacekam jos do ponedeljka...inace ok funkcionisem za sada. Samo da ne smeta bebi, a ja cu pregurati sve
Uzivajte mamice i iskoristite ovaj fini dan za set_nju
< Poruku je uredio Sanjalica 85 -- 7.11.2015 12:29:29 >
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 12:47:32
ziel
Dobrodosle nove clanice
Ja sam toliko pospana, oprala i rasirila 2 ture vesa, jednu turu sudja, ima jos nekog posla po kuci, usisavanje, brisanje prasine, to moram dok ne legnem jer je sutra kontrola, pa za svaki slucaj neka mi je poradjeno. Mm druga smjena, kad ode od pola 4 ja cu to lagano da radim, a sad cu da se ispruzim, oci mi se sklapaju...
Imam bas tezinu i pritisak dole, sad isli ja i mm na kafu kod njegovog dajdze, nisam hodala ukupno 250 metara a svaki korak me je zigalo dole, neki osjecaj kao da hoce da izadje beba iz mene a nemam nikakve kontakcije niti bolove u ledjima...
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 12:51:04
Pufnicaa
IZVORNA PORUKA: Sanjalica 85
Tacno je da doktori dobijaju odredjeni procenat od cijene tih testova, i sve sto se radi iz krvi majke nije 100% pouzdano, jer znamo da se bebina i mamina krv ne mijesaju, vec da se razmjena tvari desava preko placente. Amnio je jedino pouzdano sto se tice hromosomopatija, a za ostalo niko ne moze garantovati. Sto bi doktor Divanovic rekao *kako je sudjeno tako ce i biti * Drago mi je da se je chauchy smirila i donijela odluku .
Prelijepo vas je slusati kako sa nestrpljenjem ocekujete svoje bebice, a nama pred kojima je jos dug put ostaje da citamo vase postove radujemo se vasim bebicama i sa nestrpljenjem cekamo nase.
UmmuHamza cestitam od srca, nek je hairli i da vam bude ziv i zdrav, a tebi zelim brz oporavak
Kod mene je prava ludnica sa pritiskom, sa 150/90 uz terapiju corvitola i metildope opao na 95/65, pitam se jesam li uopste ziva . Ne zna da li da zovem kardiologa da vidim je li to ok ili da sacekam jos do ponedeljka...inace ok funkcionisem za sada. Samo da ne smeta bebi, a ja cu pregurati sve
Uzivajte mamice i iskoristite ovaj fini dan za set__nju
Ne bih da te uplasim,ali dobro pripazi taj pritisak,jer je jako opasno da je visok u trudnoci...Moja prijateljica je imala 170/110 i lezala je gore 10tak dana na gaku,i kad se stabilizovao puste je,medjutim to nije dobro proslo,imala je hitni porod u 29sedmici,otkazala joj oba bubrega i jetra jedva je spasili,i bebu su hvala Bogu uspjeli spasiti,al je mali bio skoro 2 mj u inkubatoru a ona mjesec na gaku mjesec na nefrologiji....I sad ima posljedice bubrezi je zezaju..Zato dobro pripazi Ja nisam ni znala da to moze od visokog pritiska da se desi..
A moj je uvijek bio nizak,sad u trudnoci pogotovo bude mi 60/45 jedva nekad funkcionisem,hehe ali to ne skodi toliko,jedino vrtoglavice i slabost al ga brzo dignem kafom ili coca colom ili nekim jakim sokom..
< Poruku je uredio Pufnicaa -- 7.11.2015 12:52:00 >
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 13:28:48
Sanjalica 85
Hvala na savjetu Pufnica, znala sam ja to i zato sam prije par dana panicno i otisla kod interniste/kardiologa. Uglavnom nije nista alarmantno, i nije u pitanju trudnicka hipertenzija, vec je kako kazu trudnoca samo bila okidac, jer sam ja i prije znala imati epizode visokog pritiska. Uglavnom pratim ga 3-4 puta dnevno, i sada je pod kontrolom. Bas sam maloprije nazvala doktoricu, nisam mogla cekati i smanjila mi je dozu metildope na pola i rekla da se ne brinem, da je sve to ok
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 14:13:47
ernadanada
zasto toliko zar nije nestao ja sam ispila malo jace od jedne kutije i sve je bilo ok...nadam se da ce sve da bude ok i s vama iskreno...ima li ko problem s stucanjem bebe u pupi meni ne prodje ni jedan dan i noc da ne odstuca po par tura i to dugo stucka
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 14:33:52
ziel
IZVORNA PORUKA: ernadanada
zasto toliko zar nije nestao ja sam ispila malo jace od jedne kutije i sve je bilo ok...nadam se da ce sve da bude ok i s vama iskreno...ima li ko problem s stucanjem bebe u pupi meni ne prodje ni jedan dan i noc da ne odstuca po par tura i to dugo stucka
I moj stuca, jos sad vejiki pa mi pupo skace kad on stuca heh, malo sr vidi bas da se stomak pomjera a stucanje.... al ne traje nikad duze od 5min.nekad jednom na dan, nekad 2put
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 15:22:14
cauchy
Nerviraju li vas komentari o spolu vaše bebice? Mene baš živciraju...
Na pregledu me samo zanimalo da li mi je beba ispravna, ima li sve organe, da li se razvija kako treba...Kada me doc pitala želim li da mi kaže spol, naravno od znatiželje nisam mogla reći da ne želim. I sretna sam da je bebica uredu, usrećio me i moj dečkić, a i da je cura, opet bih bila sretna, naravno!
Ali kad mi kažu: Dobro je, nek je muško, nek nije žensko,ili Ma,joj, bolje da je curica, ljepše su, ili Ma ajd, biće drugi put curica (isto kao da je meni krivo ili slično).
Kad kažem da sam radila pregled i da sam iznenađena da već sada mogu odrediti spol, skoro niko ne pita da li je beba uredu, nego jel muško? Jel žensko?
Ne razumijem ovakve ljude, pa šta ih brine spol moje bebe. Grrr...
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 15:35:11
ziel
Cauchy sve smo to prosle ili prolazimo Nazalost ne mozemo promijeniti ovaj nas narod , mentalitet. Ja sam radila do 7.mj. mozda pocetak 8. med.sestra, pa su me pacijentice znale toliko smarati s pitanjima i s nekim predavanjima svojim, ma uzas, znala sma kuci doci bas opterecena psihicki, kad mi je trebala samo tisina i mir, pa kuci dodjem i kod kuce okolina kone i njihovi komentari... I ne popustaju, ja nekad ignorisem bas vidno, znaci svako bi skontao da uopste ne slusam razgovor ali to ne konta, hoce svoje nesto da prica, pa me nerviraju bapske price, ne smijes ovo, ne smijes ono u trudnoci, aaa neki dan sam jednoj koni rekla: NEMOJ ME MOLIM TE S TOM PRICOM. Glasno i jasno, i ona prestade. Moras nekad bas ostro odgovoriti, inace popise mozak. Pa kad pocnu govoriti: EJJJ NASPAVAJ SE JOS MALO. Pa ne moram spavati nikako za svoje dijete. I eto , iznerviracu se jos, bolje da prestanem hehe
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 15:38:39
Pufnicaa
i moja beba stuca :D Stomak odskoci kad stucne ali kratko to traje..hehe..Bas kad sam bila na pregledu gledam na uz kako stuca a stomak skace hehe..
Eh Couchy Slazem se tu..Ljudi previse zabadaju nos,najmrze mi je bilo uvijek i prije nego sam zatrudnila svi kazu kad je rodjendan,Bajram ili neka prigoda,Da ti Bog da da rodis sina...AHHH Pa u cemu je stos sta fali djevojcici sta nama fali na kraju krajeva mi donosimo nove zivote na svijet,nije da muski nemaju ulogu,ali ipak ko odradi najtezi dio? Ma joj ljudi..Meni je najvaznije da mi je dijete zivo,zdravo i normalno,voljela bih djevojcicu imati jer nekako sta ja znam djevojcice su mi posebne,ali radujem se svom djecaku u pupi cijelim srcem i jedva ga cekam...Ali da me ti komentari nerviraju to bez daljnjeg...hahaha
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 15:56:05
cauchy
Ziel, upravu si, najbolje je oštro odgovoriti, pa nek se ljuti ko hoće. Danas mi neka rodbina bila, i zamalo da kažem rađajte sebi šta hoćete, pustite me na miru... Non stop neki komentari...do sada je bilo: Šta čekate? Što ne pravite dijete? A sad polemišu oko spola...
A te bapske priče tek...nemoj ovo, nemoj ono...
Prije par dana bila kod mame i neka kona mi reče ne smijem dirati cuku, jer će mi dijete biti "dlakavo". Ja ništa apsurdnije nisam čula do sad.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 16:04:16
ziel
IZVORNA PORUKA: cauchy
Ziel, upravu si, najbolje je oštro odgovoriti, pa nek se ljuti ko hoće. Danas mi neka rodbina bila, i zamalo da kažem rađajte sebi šta hoćete, pustite me na miru... Non stop neki komentari...do sada je bilo: Šta čekate? Što ne pravite dijete? A sad polemišu oko spola...
A te bapske priče tek...nemoj ovo, nemoj ono...
Prije par dana bila kod mame i neka kona mi reče ne smijem dirati cuku, jer će mi dijete biti "dlakavo". Ja ništa apsurdnije nisam čula do sad.
Hahahahaaha cuj dlakavo dijete Pa gdje to nadju Boze dragi, narod gubi pojam o svojoj vjeri, to je zalosno. I meni su govorili, posto zivimo na selu, i sveki drzi pilice, kaze: NE SMIJES TI CISTITI PILICE, GULICE SE KOZA BEBINA. A ja se fino lijepo izmaknem i odem u kucu. Pa NE STOJ NA PRAGU, NE STOJ NA VRATIMA. KAD KRENES IZ KUCE, A NESTO ZABORAVIS NE VRACAJ SE. IZADJI VANI ZATVORI VRATA PA SE ONDA VRATI. A i mene su pitali na pocetku: IMA LI STA , IMA LI STA? I sad pamtim facu od mm-ove nene kad je me pitala to, a ja samo okrenula glavu, nisam joj ni rijec rekla, sta reci... uvrijedicu mm-a ako joj sta kazem a kad ne odgovorim onda nek razmislja treba li opet pitati.
Naouruzaj se strpljenjem koliko mozes, koliko ne mozes moras ostro, jer uvijek ce biti u zivotu tih komentara, i nakon poroda i kad su djeca mala, i kad idu u skolu i kad se pozene i poudaju.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 16:40:51
*pcelica*
IZVORNA PORUKA: cauchy
Nerviraju li vas komentari o spolu vaše bebice? Mene baš živciraju...
Na pregledu me samo zanimalo da li mi je beba ispravna, ima li sve organe, da li se razvija kako treba...Kada me doc pitala želim li da mi kaže spol, naravno od znatiželje nisam mogla reći da ne želim. I sretna sam da je bebica uredu, usrećio me i moj dečkić, a i da je cura, opet bih bila sretna, naravno!
Ali kad mi kažu: Dobro je, nek je muško, nek nije žensko,ili Ma,joj, bolje da je curica, ljepše su, ili Ma ajd, biće drugi put curica (isto kao da je meni krivo ili slično).
Kad kažem da sam radila pregled i da sam iznenađena da već sada mogu odrediti spol, skoro niko ne pita da li je beba uredu, nego jel muško? Jel žensko?
Ne razumijem ovakve ljude, pa šta ih brine spol moje bebe. Grrr...
Ko se jos trudi da dobije kcerku. To kad se desi znaci da se omaklo Mi smo mnogo puta ovdje komentarisali takve price. Sto je najtuznije najcesce ces takve komentare cuti od zena Od muskaraca rijetko. I to od onih iskompleksiranih zena i bez samopouzdanja. Zato na ignore i kad te pitaju sta je samo kazes dijete. Odmah se usute
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 17:01:30
Travelove
Ja se nikako nisam susretala sa tom pricom, sta vise svi su u fazonu, bas mi je drago da je curica. Samo neka je zivo, zdravo i normalno. Cime ste vi dezinfikocale komodice, krevetice?
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 17:02:36
cauchy
Pčelice, upravu si. Baš žene komentarišu! Ni jedno muško do sad nije dao nikakav neumjesan komentar. Poslušaću te, hehe, od sad odgovaram : Nosim dijete! Hehe
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 17:04:16
ziel
IZVORNA PORUKA: Travelove
Ja se nikako nisam susretala sa tom pricom, sta vise svi su u fazonu, bas mi je drago da je curica. Samo neka je zivo, zdravo i normalno. Cime ste vi dezinfikocale komodice, krevetice?
Znaci sacuvala si podobro zivaca sto te nije niko gusio s tim pricama Ja sam prebrisala Bakticidom, moze se kupiti u apoteci. Pa moram opet vcrs. Sutra kontrola.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 17:33:49
rose
IZVORNA PORUKA: M.A.M.
Kako ste mi bebele?Ima li sta novo? Da pitam ove mamice danas sam kod bebe vidjela da se zubic bijeli u desnima,nije izbio ali se bijeli a tek ce nam za koji dan 3 mj eh citala sam da to mogu biti i neki laznjaci,nema nikakvih simptoma osim sto gura rukicu u usta,nekako mi bas prerano za zubic
moja imala 4,5 mjeseca kad je prvi izbio...ne mora biti rano
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 17:37:52
rose
IZVORNA PORUKA: škorpija
što se tiče Nifty i Tranquilty testova, oni koštaju kod nas koštaju 680 eura, prvi se šalje u hong kong, drugi u8 Ženevu, od poznanice sam dobila info, njen prijatelj molekularni biolog kaže das u ti testovi u eksperimentalnoj fazi i da su po tačnosti na razini drigih krvih testova poput double i triple testova. Naši ginekolozi sad svima preporučuju da rade te testove, navodno svaki od njih ima 100 eura po trudnici za svaki urađeni test. Meni je moj dr insistirao na trinqulity testu, ja nisam htjela već sam uradila amniocentezu, jer sam u brošuri o trinqulity testi na posljednoj stranici pročitala napisano najsitnijim slovima da u slučaju da rezultati tog testa nisu zadovoljavajući onda se preporučuje amniocenteza, a ja da uštedim 1400 KM i peglanje odmah odem na amnicenttezu
da i ja sam to citala..a moja dr mi u startu rekla da su mislili da ce to biti nesto super al da i nisu tako pouzdani...i odgovorila me od toga...rekla sam joj da cu na amnio i da preskacem double i triple
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 17:39:46
rose
Uzivajte mamice i iskoristite ovaj fini dan za set_nju
sin dr. divanovica radi na GAK-u...super je...ako budes razmisljala kome da se javis ja ti njega prepoucujem...svi oni rade ko na traci al je on detaljan ko i otac mu...i proca o onome sto gleda i vidi
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 17:42:19
rose
Hvala na savjetu Pufnica, znala sam ja to i zato sam prije par dana panicno i otisla kod interniste/kardiologa. Uglavnom nije nista alarmantno, i nije u pitanju trudnicka hipertenzija, vec je kako kazu trudnoca samo bila okidac, jer sam ja i prije znala imati epizode visokog pritiska. Uglavnom pratim ga 3-4 puta dnevno, i sada je pod kontrolom. Bas sam maloprije nazvala doktoricu, nisam mogla cekati i smanjila mi je dozu metildope na pola i rekla da se ne brinem, da je sve to ok
ja sm proslu trudnocu imala visok pritisak i strasno su mi noge oticale..9-i mjesec bila na metildopi, porod 6 dana nakon tremina, beba 3400 ...poslije trudnoce ostao visok pritsak bila sam na beta blokatorima do ove trudnoce...onda na verapamilu cijelu trudnocu i prestanem ih piti jer mi je otekao jezik od soka a ja mislila da je o tableta...elem ici cu na kontrolu cim prije da vidim za nastavak terpije
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 17:55:04
Pufnicaa
Najljepsi osjecaj osjetiti svoju
Ahahah meni su rekli ne diraj macku u trudnoci bit ce beba dlakava ma ja to samo ignore..A imam dva psa i bgm najvise se volim maziti s njima,mada strogo pazim da dobro operem ruke..Oboje su u dvoristu kuce,iako su vakcinisani i redovno kupani sve,opet pazim..
A sto se tice te dezinfekcije krevetica i to...Raspitivala sam se i savjeti koje sam dobila i planiram poslusati je obicna voda...Znaci nista za dezinfekciju jer nema potrebe,kazu mi ako ti je sve sterilno i bebu dovedes bit ce osjetljivija na bakterije,i nama mame nisu nista dezinficirale samo cista voda da skinu prasinu i nista nam ne fali..
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 19:02:44
ziel
Moram da prijavim neke kao bolove po dnu stomaka, koje osjecam od pola 6, ne znam jesu li to lazljivice, ja ih bas spominjem da nisam do sad imala, eto sad nesto drugacije osjecam, i jak mi pritisak dole, beba se uznemirila i stuca, udara, dole me ziga malo jace i udara u debelo crijevo... Mozda me probava zeza. Vidjecemo. Cekam neke konkretne bolove pa da znam sta mi je ciniti Mm na poslu do pola 2 vcrs, sutra moj dr. od 7:00 dezurni.
Ja napravila kolace s vocnim jogurtom, hehe, nek se nadje Sad cu za skuham malo tijesta za lepinice jer nemam hljeba nikako a mm dodje navecer gladan.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 7.11.2015 19:05:37
blue moon
IZVORNA PORUKA: ziel
BlueMoon sta ima?
Jos uvijek nista, ja se razradila danas ne bi li sta pokrenula, kuca je tip top cista i spremna za bebu, a kod mene nikakvih znakova, jedino me tabani bole. Juce me je stomak bolio ali u gornjem dijelu iznad pupka me presijecalo, al je to izgleda bilo od loše probave. Osim toga u zadnje vrijeme mi se pojačalo bijelo pranje, s obzirom da ga donedavno skoro nikako nisam imala, doktor mi je prepisao vaginalete da koristim do poroda al ne stigoh da ih kupim u apoteci. Uglavnom kako stoje stvari neće ova moja još :)