|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  19 20 [21] 22 23   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar
6.11.2015 13:28:37   
ziel
IZVORNA PORUKA: blue moon

IZVORNA PORUKA: ziel

Bluemoon znaci jos si 2 u 1..bas ti je pitanje dana kad ce pokucati na vrata hehe. A kod vas u Sa moze se.porodiljsko otvoriti s pocetkom od.neradnog dana? Ja jutros pitam bas u amb.u vezi toga .trebalo mi.otvoriti 8.11.ali nedjelja i dr mi.otvori od 9.11.prenio na ponedjeljak...kaze zato sto su mi vikendi neradni...

Mislim da to ne bi trebalo imati veze sa radnim i neradnim danima, jednostavno mi taj dan ističe trudnicko bolovanje i nastavlja se porodiljsko, da bi bilo sve uvezano i pokriveno.

Tako sam i ja kontala... ali opet ja sam trudnicko zatvorila 24.10.pa sam se vodila na godisnjem do sutra tj 10 radnih dana, eh sad posto se veze jos jedan neradni dan na to valjda nije probl. Znam da sam do sad d uz 10 radnih dpbijala 4 neradna dana...a sad ce biti 5 neradnih.

< Poruku je uredio ziel -- 6.11.2015 13:33:02 >

novembar 2015 -
decembar 2017 -

(odgovor članu blue moon)
Neposredna veza do poruke: 501
6.11.2015 13:42:13   
Logica
Ummuhamza ma sha Allah da ti Allah olaksa oporavak a Hamzu sacuva od svakog zla i ucini ga od svojih cestitih robova :)

na ovoj temi bas uzbudljivo ovaj mjesec:) samo da sve prodje hairli:)

ja ne znam jesam li dobila neku upalu besike il me bebac pritisce al mokrim svakih 5 minuta ko da nisam po citav dan isla u wc a ako ne odem odmah zaboli me stomak..na hajr.. pokusacu piti puno vode da izbacim ako su bakterije jedva cekam da se beba pocne mrdati cini mi se odma bi me to smirilo ovako u ovom prelaznom periodu nikakvih posebnih simptoma nema :) nama danas punih 17 sedmica, jos malo pa smo na pola puta :)

(odgovor članu ziel)
Neposredna veza do poruke: 502
6.11.2015 13:48:33   
ziel

IZVORNA PORUKA: Logica

Ummuhamza ma sha Allah da ti Allah olaksa oporavak a Hamzu sacuva od svakog zla i ucini ga od svojih cestitih robova :)

na ovoj temi bas uzbudljivo ovaj mjesec:) samo da sve prodje hairli:)

ja ne znam jesam li dobila neku upalu besike il me bebac pritisce al mokrim svakih 5 minuta ko da nisam po citav dan isla u wc a ako ne odem odmah zaboli me stomak..na hajr.. pokusacu piti puno vode da izbacim ako su bakterije jedva cekam da se beba pocne mrdati cini mi se odma bi me to smirilo ovako u ovom prelaznom periodu nikakvih posebnih simptoma nema :) nama danas punih 17 sedmica, jos malo pa smo na pola puta :)

Mozda da ubacis brusnicu caj, zbog tog cestog mokrenja, bar pola litra dnevno, ja bar znam po sebi da mi cesto mokrenje nije bas tako rano pocelo, nego nekad u 7. mjesecu kad je beba vec bila krupnija...

novembar 2015 -
decembar 2017 -

(odgovor članu Logica)
Neposredna veza do poruke: 503
6.11.2015 13:49:59   
Isha

IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

Drage ženice, evo mene :D

Izvinite, nisam stigla ranije da vam pišem, od gledanja u svog Hamzu :D Porodila sam se preksinoć, u 21h.. Hamza je dobro,elhamdulillah,težak 3650,dug 53cm.. Allahumme barik lehu.. Prošli smo bez dripa i bez šavova, hvala Allahu
Došli smo kući jučer, oko 14:30..Danas nam je dolazila patronažna, pa nam žena pokaza kako kupa bebu sama spretnije nego mm i ja zajedno... user posted image
Nisam ništa čitala, jel'' se neko u međuvremenu porodio? Nanda? Ziel?

Ney75, halali,nisam ti stigla pisati, evo tek odgovaram na poruke od prekjučer :D

Masallah, cestitam draga, ustih dimenzija kao moj A. user posted image . Uzivajte, mazite se user posted image

(odgovor članu UmmuHamza2305)
Neposredna veza do poruke: 504
6.11.2015 13:53:03   
ziel
Isha ...i NandaT je otisla da se porodi user posted image pa cekamo vijesti

novembar 2015 -
decembar 2017 -

(odgovor članu Isha)
Neposredna veza do poruke: 505
6.11.2015 14:02:44   
cauchy
Ummu Hamza, čestitam na bebici. Nek vam dragi Bog podari svu sreću svijeta.

Ja evo bila kod svog ginekologa sa rezultatima fetalnog. Kaže VJEROVATNO je sve uredu, da nema nikakvih anomalija, a ko baš želim biti sigurna postoji neki NIFTY-test, koji se radi na osnovu krvi majke. Određuje 99 % da li je plod zdrav ili ne. Ali, krv se šalje u Hong Kong, pa košta.... u Tuzli je to 600 KM.
Sad ni sama ne znam da li mi treba taj test? Dali da ga radim? Uh, poludiću od brige....još i ovaj hematom...

(odgovor članu ziel)
Neposredna veza do poruke: 506
6.11.2015 14:26:10   
Logica
cauchy draga ne znam kako se osjecas nisam ni radila taj nalaz, ali nadam se da je sve u redu

hocu da ti kazem nemoj muciti sebe, dovoljna ti je briga i taj hematom treba da mirujes i da se opustis i saljes bebici pozitivne vibracije. Zamisli da nesto ne daj Boze nije uredu, sta bi bilo drugacije, da li bi bila spremna pobaciti i slicno, ako ne bi nemoj dzaba da se mucis, moli dragog Boga da sve bude uredu i da podari zdravlje i tebi ii bebici i samo razmisljaj pozitivno, jer sve i da ustanovis da nesto nije uredu, sta mozes promijeniti? Eto ja sam razmisljala na ovaj nacin tako da nisam to nista ni htjela da radim jer i da nesto nedaj Boze nije uredu opet bih zadrzala trudnocu i trudila se da budem sto bolja majka svom djetetu. Opusti se jer ne treba ti dodatna sikiracija..zelim ti sve najljepse :)

(odgovor članu cauchy)
Neposredna veza do poruke: 507
6.11.2015 14:27:05   
Isha

IZVORNA PORUKA: cauchy

Ja evo bila kod svog ginekologa sa rezultatima fetalnog. Kaže VJEROVATNO je sve uredu, da nema nikakvih anomalija, a ko baš želim biti sigurna postoji neki NIFTY-test, koji se radi na osnovu krvi majke. Određuje 99 % da li je plod zdrav ili ne. Ali, krv se šalje u Hong Kong, pa košta.... u Tuzli je to 600 KM.
Sad ni sama ne znam da li mi treba taj test? Dali da ga radim? Uh, poludiću od brige....još i ovaj hematom...

Rose je radila taj test, samo koliko znam skuplje je, mozda ti je tih 600 u eurima?

(odgovor članu cauchy)
Neposredna veza do poruke: 508
6.11.2015 14:28:39   
Isha

SPISAK TERMINA AKTIVNIH TRUDNICA user posted image user posted image
Neaktivne nakon odredjenog vremena brisemo.
(zbog neaktivnosti na temi) user posted image

NOVEMBAR

02.11. Pcelica user posted image Porodila seuser posted image
05.11. NandaT user posted image jos malo 2u1 user posted image
08.11. Blue moon user posted image
12.11. UmmuHamza2305 user posted image Porodila se 04.11.user posted image user posted image
15.11. Leptirica 87 user posted image
19.11. Ziel user posted image
22.11. *nur* user posted image
26.11. Farah 00 user posted image
28.11. Travelove user posted image

DECEMBAR

07.12 Elastigirl user posted image
14.12. Leena user posted image
15.12. Demira user posted image

JANUAR 2016.

07.01. Leptiri user posted image
17.01. Sunce mojee user posted image
25.01. Amani12 user posted image
28.01. Pufnicaa user posted image
31.01. Mom2B user posted image
31.01. Sandraci

FEBRUAR 2016.

25.02. Andjela user posted image
28.02. Ishauser posted image

MART 2016.

01.03. Ney75 user posted image
04.03. Škorpija user posted image

APRIL 2016.

06.04. Arya user posted image
08.04. Suncica15
15.04. Logica user posted image
18.04. Maya25 user posted image
20.04. *Sun*

MAJ 2016.

07.05 Tajra26
08.05. Dinaina
10.05. Minie
10.05. Cauchy user posted image

JUNI 2016.

24.06. Felix

JULI 2016.

01.07. Mama3333

(odgovor članu Isha)
Neposredna veza do poruke: 509
6.11.2015 14:30:31   
Isha

Hematom ce se najvjerovatnije resorbovati, meni su dvije zadnje trudnoce, tj.i ova pocinjale sa hematomima, sve je proslo u redu.

(odgovor članu cauchy)
Neposredna veza do poruke: 510
6.11.2015 14:37:09   
Isha
Cauchy, niko ti ne moze za 100% sigurnoscu reci da ce beba biti zdrava kada se rodi, tako ni jednoj trudnici. Ima mali milion morfoloskih deformiteta koji se ne mogu detektovati ovim testovima.

Ja sam u bolnici upoznala zenu koja je radila double, triple i amnio i nalazi su bili uredni, a beba imala atreziju debelog crijeva i 4 operacihe do 9. mjeseca.

Da sam na tvom mjestu opustila bih se i uzivala u trudnoci do kraja user posted image

(odgovor članu Isha)
Neposredna veza do poruke: 511
6.11.2015 14:41:59   
ernadanada
Omg...drage moje zene odkad nisam usla na ovaj forum jako mi je nedostajao user posted image ali evo me sad cemo malo aktivnije da se druzimo...sto se tice hematoma i ja sam ga imal pila sam dabroston i cak sam dobila neke inekcije u slucaju da osjetimjake bolove..no nist od bolova hvala Bogu pila sam dabroston neko vreme i hematom je nestao sada trudnoca ide ok i aBd ZA MJESEC OCEKUJEM SVOJU PRINCEZU user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Isha)
Neposredna veza do poruke: 512
6.11.2015 14:59:07   
rose

prije da je 600 EUR

13.11.2010. u 04.35, docekali nasu princezu, nas ponos i srecu najvecu :)))

18.08.2015. u 21:53 docekali nasu princezu br 2, garavu malu lavicu :))

(odgovor članu cauchy)
Neposredna veza do poruke: 513
6.11.2015 15:00:21   
rose

IZVORNA PORUKA: Isha

Rose je radila taj test, samo koliko znam skuplje je, mozda ti je tih 600 u eurima?

nisam ja sam radila amniocentezu privatno 750 KM nifti ako je nejasan opet te salju na amnio

(odgovor članu Isha)
Neposredna veza do poruke: 514
6.11.2015 15:01:54   
rose

Cauchy, niko ti ne moze za 100% sigurnoscu reci da ce beba biti zdrava kada se rodi, tako ni jednoj trudnici. Ima mali milion morfoloskih deformiteta koji se ne mogu detektovati ovim testovima.

Ja sam u bolnici upoznala zenu koja je radila double, triple i amnio i nalazi su bili uredni, a beba imala atreziju debelog crijeva i 4 operacihe do 9. mjeseca.

Da sam na tvom mjestu opustila bih se i uzivala u trudnoci do kraja user posted image

amnio otkriva geneticke anomalije....uzrokovane greskom u hromosomima...ovo mislim da nema greske u hromosomima

(odgovor članu Isha)
Neposredna veza do poruke: 515
6.11.2015 15:06:35   
cauchy
Drage moje, ovaj nifty daje odgovor samo na genetske nepravilnosti tipa Downa.
Isha, svugdje je cijena 700 eura ili više, ali kod nas u Tz je otvorena P3 dijagnostika, cijena je 700 KM (u zgradi doma zdravlja), malo prije ja zvala, raspitala se. Oni krv šalju u Hong Kong, rez budu za 10 dana. rade do 24 tjedna trudnoće. Tačnost 99,9 %
Logica , upravu si, i da ustanove ne daj Bože anomaliju, ne bih imala srce za abortus, ali nadam se neg rezultatu, pa da bar budem rahat. Najvjerovatnije sljedeće semice odoh da to radim. Ne mogu ja izdržati, iako je kako dr kaže, VJEROVATNO sve uredu.

A za hematom, nadam se da će nestati.
Isha, kroz koliko vremena ti se apsorbovao hematom? Jesi li baš samo ležala? Meni dr reče ne moram baš striktno ležati, ali ne smijem ništa teško raditi, niti imati odnose.

(odgovor članu ernadanada)
Neposredna veza do poruke: 516
6.11.2015 15:10:06   
Sanjalica 85
Cauchy, slazem se u potpunosti sa Isha-om.
Opusti se, uzivaj, setaj i ne misli na to. Sve ce biti uredu, a ako bas ne mozes da se oslobodis tog crva sumnje, potrazi jos jedno misljenje. Mozda nekog starijeg ljekara, oni ne posezu olako za ovim modernim testovima i vjeruju u ono sto vide i izmjere.
Sretnouser posted image

Našu srećicu, maminu i tatinu princezu, ocekujemo 12.05.2016. user posted image

(odgovor članu Isha)
Neposredna veza do poruke: 517
6.11.2015 15:28:27   
ernadanada
iskreno misli da je moj hematom se povukao nakon treceg pregleda od kako je ustanovljen i meni je receno da moram da mirujem i da ne smem da imam odnose...sve je hvala Bogu proslo uspjele smo i na let sto sam mislila da ce mi i to da zabrane ali sreca sve smo prebrodle i nismo imale priliku za mirovanjem jeli smo imale mnogo papirologije u Bosni da izvadima kao sto rekoh sve je sada ok i misli da nem potrebe da se brines oko hematoma proci ce i ja sam bila toliko prestrasena cak sam i j tada pisala ovde za to...sve prodje samo bez panike ja sad uzivam u 8 mj.sam za koji dan i ulazim u deveti nadam se prirodnom porodu ikao mi je bebac na zadak ima nade da se okrene jos uvijek user posted image

(odgovor članu cauchy)
Neposredna veza do poruke: 518
6.11.2015 15:41:05   
cauchy

IZVORNA PORUKA: rose

nisam ja sam radila amniocentezu privatno 750 KM nifti ako je nejasan opet te salju na amnio

Prednost nifty testa u odnosu na amnio je u tome što je on neinvazivan. Pošto mi je nuhalni 1.5, ja se nadam neg rezultatu...

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 519
6.11.2015 15:54:40   
ziel
Cauchy ja bih to sve batalila, dr. ti je rekla da su organi i beba sva super, nuhalni ok, ako mozes ikako naci mir u svojoj dusi da to ostavis tako, proci ces kroz jos mucenja, nervoze dok cekas te rezultate... Opet tvoja stvar. Ja sam ti ispricala kod mene kako je bilo...

novembar 2015 -
decembar 2017 -

(odgovor članu cauchy)
Neposredna veza do poruke: 520
6.11.2015 16:10:24   
Leena
Cauchy, ja sam tako, sve batalila i opustila se... Realno, mogla sam raditi amnio ili taj test, ali sam
Odlucila da se opustim i uzivam u trudnoci... I da, ne dao Bog, nesto nije ok i realno ne bih nistaa uradila, samo se sekirala... Uzdam se u Boga i nadam da ce sve biti super i da ce moj momak biti ziv i zdrav.

UmmuHamza, Allah mubarek olsun, da vam je ziv i zdrav i uvijek na ponos. Bas mi je drago sto se nisi napatila

Ney, drzi se, nije lako, ali svasta mi preduramo za ove pilice... Bila sam na toj terapiji u prvoj trudnoci i iznijela do 39. Sedmice, nadam se da ces i ti

<3 Ljubičica <3 21. 4. 2010. u 15:10h (3400g, 52cm)

*Pahuljica* 7. 1. 2014. u 20:15 (3450g, 54cm)

Macak mali 23.12.2015. u 21:20 (4100g, 57cm)

All I ever wanted
All I ever needed
Is here in my arms

(odgovor članu ziel)
Neposredna veza do poruke: 521
6.11.2015 17:46:59   
rose

IZVORNA PORUKA: rose

Prednost nifty testa u odnosu na amnio je u tome što je on neinvazivan. Pošto mi je nuhalni 1.5, ja se nadam neg rezultatu...

znam i pitala sam svoju dr. u biti oni gledaju 5 stvari, isto kao i pcr brya analiza amniocenteze...a amnio dodatno u naredne tri sedmice da reyultat i ostalih hromosomskih parova...meni je bilo skupo a rezultat i kad bi bio los uputili bi me na amnio..nn mi je bio 1.7 ali godina 38 a i radila sam s prvim djetetom user posted image

(odgovor članu cauchy)
Neposredna veza do poruke: 522
6.11.2015 17:51:02   
rose
UmmuHamza da se fino oporavite i da vam je sin ziv, zdrav i sretan puno godina user posted image

(odgovor članu Leena)
Neposredna veza do poruke: 523
6.11.2015 18:34:36   
Travelove
Naidjoh na ovaj post na fb grupi Klub trudnica i mladih mama iz Sarajeva, pa neka nam mamice koje su vec prosle ovo kazu da li je to bas tako...Zaista je fino objasnjeno

Pismo jedne babice svim nasim trudnicama smile emoticon
"Porođajni bolovi
Imam tu privilegiju i čast da Vas dočekujem kada dolazite u porodilište, da sam sa Vama, da Vam pomognem i da se sa Vama radujem!
Iz tog razloga sam i odlučila da Vas povedem kroz ovu šetnju i upoznam sa onim sa čim ćete se sresti, da Vam otklonim strahove, pojasnim neke procedure, i približim porođaj na koji treba da odete sa osmehom i radošću.
Sve što ovde pročitate je proisteklo iz mog iskustva, nije pisano po knjigama, nije potvrđeno istraživanjima i studijama (bar ih ja nisam radila) i ne mogu Vam to potkrepiti nikakvim materijalnim dokazima.
Moja želja je bila da Vam pomognem svojim iskustvom pre nego što dođete u porodilište i da Vas pripremim za najlepši i najradosniji dan u Vašem životu DAN KADA POSTAJETE MAMA!
Čast mi je i zadovoljstvo da budem deo tog događaja.
Počeću od onog što najviše plaši svaku ženu a to su POROĐAJNI BOLOVI
• Porođajni bolovi su nam najveći saveznici u
porođaju!
• Bez njih nema porođaja
• Zato i jeste jako važno njih pratiti
• U normalnom, spontanom porođaju oni se postupno javljaju
• Prateći žene u toku porođaja, a kako bih i sebi i njima olakšala intenzivno sam
koristila dva pristupa, a to su dobra komunikacija sa ženama i stepenovanje
porođajnog bola na skali od 1 – 10
Prirodan, spontan porođaj ima svoj tok
• U početku, bolovi su vrlo slabi, javljaju se povremeno, kratko traju i nije svaki
iste jačine i dužine
• Ovi bolovi označavaju početak
• Na skali od 1 – 10 oni su jedinica
• Uvek ocenite svoj bol na skali od 1 – 10, puno će vam pomoći, orjentaciono ćete
znati dokle je porođaj stigao i koliko će još trajati!
POROĐAJNI BOL OCENJEN JEDINICOM
• Ovo su vrlo slabi bolovi pored kojih najnormalnije funkcionišete. Smejete se,
kuvate, kupate se, šetate...
• Mogu označavati početak porođaja ali i ne moraju
• Mogu potrajati satima, nekad čak i danima
POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI DVOJKOM I TROJKOM
2 i 3 su takođe slabi bolovi, takođe najnormalnije funkcionišete, jedino što ste svesniji da su se javili tj. da traju, i oni mogu potrajati par sati
POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI ČETVORKOM
• Ovde su uhvatili ,,svoj” ritam
• Javljaju se na oko 15 -20 min.
• Traju oko pola minute
• Nisu jaki, ali nisu ni slabi
• Kad se jave možda ćete zaustaviti svoje aktivnosti koje tog momenta obavljate i
nekako se ,,skoncentrisati” na njih. Ali nećete imati potrebu da se namrštite,
zgrčite, preznojite ili jauknete
• Ako su se javili bolovi koje možete oceniti četvorkom, porođaj je sigurno u toku
• Oni mogu trajati (u zavisnosti da li ste prvorotka ili višerotka, da li vodenjak
postoji ili curi plodova voda) par sati (nemojte zaboraviti da pišem o normalnom
spontanom porođaju)
• U svakom slučaju ne predstavljaju traumu
POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI PETICOM
• Bolovi koje ocenjujete peticom su iste jačine kao
i oni ocenjeni četvorkom
• Ali se skraćuje razmak na koji se javljaju, pa ,,dolaze” na desetak minuta
• Traju do 45 sekundi
- Ostalo je sve isto
- Oni ne traju dugo
- Brzo iza njih nastupaju bolovi koji se mogu oceniti šesticom
POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI ŠESTICOM
- Karakteriše ih javljanje i trajanje kao kod bolova ocenjenih peticom
- Ali se njihova jačina povećava
- Kad se jave verovatno ćete zauzeti određen položaj u kojem vam je lakše
- Ako vas neko nešto pita u toku bola nećete biti baš raspoloženi da date odgovor
- Promenićete izraz lica, okolina će videti da vas boli
- Ovaj bol se može opisati kao ,,boli me, sačekaj samo malo da prođe”, bar se meni
tako obraćaju žene kada ih nešto pitam u tom periodu, po tome i znam koliki im je
intenzitet bola
- Po završetku ovog bola momentalno ste ponovo raspoloženi i nasmejani i obično mi
žene uz osmeh kažu: ,,Pa nije strašno”
- I oni ne traju dugo, ubrzo ih smenjuje ,,sedmica”
POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI SEDMICOM
- Kad nastupi ,,vladavina sedmice” bolovi se javljaju u intervalu od 8 – 10 minuta - - Traju 30 - 45 sekundi
- Kad se jave, žene zauzimaju položaje u kojima im je lakše, obično se
naslone podlakticama na sto i spuste glavu između ruku, neke intenzivno
šetaju u tom periodu masirajući same sebi krsta dok traje bol
- Na licu im se vidi da ih boli, obično stisnu usne i naboraju čelo
- Nakon završetka bola treba im minut – dva da se odmore
- Kad ih pitam koliko ih boli većina mi kaže: ,,Boli “
- Kad ih pitam da li je bol izdrživ, sve mi kažu: ,, Ma jeste, ali boli”
- I iz ,, sedmice” se relativno brzo ulazi u ,,osmicu”
POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI OSMICOM
- Javljaju se na 5 – 8 minuta
- Traju oko 45 – 60 sekundi
- Jakog su intenziteta
- U ovom periodu većina žena počinje da diše u toku perioda bola a ako to same
ne učine podstaknem ih na to
- U ovom periodu sam UVEK pored žene
- U ovom periodu je ženi NEOPHODNO prisustvo babice
- U ovom periodu je ohrabrujem, držim za ruku, i pružam maksimalnu podršku
- Od ovog perioda, mogu reći, počinju oni bolovi koje žene opisuju kada pričaju
o porođaju
- U ovom periodu se ,,otme” po koji uzdah, po koji jauk
- Ali u ovom periodu žene su već pred kraj puta
samog porođaja!!!
- To im tada kažem, i to im tada JAKO PUNO ZNAČI!
- I obično tada kažu: ,, Ako je tako, pa nije onda tako strašno” i nasmeju se
POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI DEVETKOM
- Bolovi se javljaju na 3 – 5 minuta
- Traju jedan minut
- Nisu jači od bolova iz ,,osmice” ali su češći, pa žene ne stignu da se
odmore između dva bola
- Neophodna im je podrška i prisustvo babice
- Uvek se skoncentrišu na ono što im pričam i uvek slušaju sva uputstva koja
im govorim
POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI DESETKOM
- Bolovi se javljaju na 3 minuta
- Traju 1 minut
- Veoma su jakog intenziteta
- Ali srećom TRAJU JAKO KRATKO!
- Kada mi žena kaže: ,, Sestro, ja ovo stvarno više ne mogu da istrpim” oni
prestaju (kao da znaju koliko žena može da istrpi)!
- Odmah nakon njih nastupaju naponi
- U TOKU NAPONA NEMA BOLA!!!!
- U toku napona se javlja nezadrživ osećaj potrebe za napinjanjem, bola nema!
• Kad sve saberete, onaj bol od koga se žene plaše, a vezan je za porođaj, javlja se
pred kraj porođaja
• Pod porođajem se podrazumeva sve što se dešava od pojave prvog bola ili prskanja
vodenjaka pa do rađanja posteljice
• Uz babicu, sve ovo treba da bude pozitivno iskustvo, jer to je vaš dan, dan kada
postajete mama
• I još jedna JAKO važna informacija, bio bol
slab ili onaj najjači on ima svoj tok. Šta to znači? Znači da nije uvek iste jačine u toku svog trajanja!!!
• Počinje polako – pojačava se – ima svoj ,,vrh” tad je najjači – zatim počinje da
se smanjuje – da bi na kraju prestao
• Znači i kada je bol najjači, on to nije sve vreme već jedan deo vremena njegovog
trajanja!
Nadam se da će ovo pomoći mnogim ženama da se oslobode straha koji imaju vezano za porođajne bolove. "
Vaša babica

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 524
6.11.2015 19:10:27   
M.A.M.

IZVORNA PORUKA: Travelove

Naidjoh na ovaj post na fb grupi Klub trudnica i mladih mama iz Sarajeva, pa neka nam mamice koje su vec prosle ovo kazu da li je to bas tako...Zaista je fino objasnjeno

Pismo jedne babice svim nasim trudnicama smile emoticon
"Porođajni bolovi
Imam tu privilegiju i čast da Vas dočekujem kada dolazite u porodilište, da sam sa Vama, da Vam pomognem i da se sa Vama radujem!
Iz tog razloga sam i odlučila da Vas povedem kroz ovu šetnju i upoznam sa onim sa čim ćete se sresti, da Vam otklonim strahove, pojasnim neke procedure, i približim porođaj na koji treba da odete sa osmehom i radošću.
Sve što ovde pročitate je proisteklo iz mog iskustva, nije pisano po knjigama, nije potvrđeno istraživanjima i studijama (bar ih ja nisam radila) i ne mogu Vam to potkrepiti nikakvim materijalnim dokazima.
Moja želja je bila da Vam pomognem svojim iskustvom pre nego što dođete u porodilište i da Vas pripremim za najlepši i najradosniji dan u Vašem životu DAN KADA POSTAJETE MAMA!
Čast mi je i zadovoljstvo da budem deo tog događaja.
Počeću od onog što najviše plaši svaku ženu a to su POROĐAJNI BOLOVI
• Porođajni bolovi su nam najveći saveznici u
porođaju!
• Bez njih nema porođaja
• Zato i jeste jako važno njih pratiti
• U normalnom, spontanom porođaju oni se postupno javljaju
• Prateći žene u toku porođaja, a kako bih i sebi i njima olakšala intenzivno sam
koristila dva pristupa, a to su dobra komunikacija sa ženama i stepenovanje
porođajnog bola na skali od 1 – 10
Prirodan, spontan porođaj ima svoj tok
• U početku, bolovi su vrlo slabi, javljaju se povremeno, kratko traju i nije svaki
iste jačine i dužine
• Ovi bolovi označavaju početak
• Na skali od 1 – 10 oni su jedinica
• Uvek ocenite svoj bol na skali od 1 – 10, puno će vam pomoći, orjentaciono ćete
znati dokle je porođaj stigao i koliko će još trajati!
POROĐAJNI BOL OCENJEN JEDINICOM
• Ovo su vrlo slabi bolovi pored kojih najnormalnije funkcionišete. Smejete se,
kuvate, kupate se, šetate...
• Mogu označavati početak porođaja ali i ne moraju
• Mogu potrajati satima, nekad čak i danima
POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI DVOJKOM I TROJKOM
2 i 3 su takođe slabi bolovi, takođe najnormalnije funkcionišete, jedino što ste svesniji da su se javili tj. da traju, i oni mogu potrajati par sati
POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI ČETVORKOM
• Ovde su uhvatili ,,svoj” ritam
• Javljaju se na oko 15 -20 min.
• Traju oko pola minute
• Nisu jaki, ali nisu ni slabi
• Kad se jave možda ćete zaustaviti svoje aktivnosti koje tog momenta obavljate i
nekako se ,,skoncentrisati” na njih. Ali nećete imati potrebu da se namrštite,
zgrčite, preznojite ili jauknete
• Ako su se javili bolovi koje možete oceniti četvorkom, porođaj je sigurno u toku
• Oni mogu trajati (u zavisnosti da li ste prvorotka ili višerotka, da li vodenjak
postoji ili curi plodova voda) par sati (nemojte zaboraviti da pišem o normalnom
spontanom porođaju)
• U svakom slučaju ne predstavljaju traumu
POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI PETICOM
• Bolovi koje ocenjujete peticom su iste jačine kao
i oni ocenjeni četvorkom
• Ali se skraćuje razmak na koji se javljaju, pa ,,dolaze” na desetak minuta
• Traju do 45 sekundi
- Ostalo je sve isto
- Oni ne traju dugo
- Brzo iza njih nastupaju bolovi koji se mogu oceniti šesticom
POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI ŠESTICOM
- Karakteriše ih javljanje i trajanje kao kod bolova ocenjenih peticom
- Ali se njihova jačina povećava
- Kad se jave verovatno ćete zauzeti određen položaj u kojem vam je lakše
- Ako vas neko nešto pita u toku bola nećete biti baš raspoloženi da date odgovor
- Promenićete izraz lica, okolina će videti da vas boli
- Ovaj bol se može opisati kao ,,boli me, sačekaj samo malo da prođe”, bar se meni
tako obraćaju žene kada ih nešto pitam u tom periodu, po tome i znam koliki im je
intenzitet bola
- Po završetku ovog bola momentalno ste ponovo raspoloženi i nasmejani i obično mi
žene uz osmeh kažu: ,,Pa nije strašno”
- I oni ne traju dugo, ubrzo ih smenjuje ,,sedmica”
POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI SEDMICOM
- Kad nastupi ,,vladavina sedmice” bolovi se javljaju u intervalu od 8 – 10 minuta - - Traju 30 - 45 sekundi
- Kad se jave, žene zauzimaju položaje u kojima im je lakše, obično se
naslone podlakticama na sto i spuste glavu između ruku, neke intenzivno
šetaju u tom periodu masirajući same sebi krsta dok traje bol
- Na licu im se vidi da ih boli, obično stisnu usne i naboraju čelo
- Nakon završetka bola treba im minut – dva da se odmore
- Kad ih pitam koliko ih boli većina mi kaže: ,,Boli “
- Kad ih pitam da li je bol izdrživ, sve mi kažu: ,, Ma jeste, ali boli”
- I iz ,, sedmice” se relativno brzo ulazi u ,,osmicu”
POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI OSMICOM
- Javljaju se na 5 – 8 minuta
- Traju oko 45 – 60 sekundi
- Jakog su intenziteta
- U ovom periodu većina žena počinje da diše u toku perioda bola a ako to same
ne učine podstaknem ih na to
- U ovom periodu sam UVEK pored žene
- U ovom periodu je ženi NEOPHODNO prisustvo babice
- U ovom periodu je ohrabrujem, držim za ruku, i pružam maksimalnu podršku
- Od ovog perioda, mogu reći, počinju oni bolovi koje žene opisuju kada pričaju
o porođaju
- U ovom periodu se ,,otme” po koji uzdah, po koji jauk
- Ali u ovom periodu žene su već pred kraj puta
samog porođaja!!!
- To im tada kažem, i to im tada JAKO PUNO ZNAČI!
- I obično tada kažu: ,, Ako je tako, pa nije onda tako strašno” i nasmeju se
POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI DEVETKOM
- Bolovi se javljaju na 3 – 5 minuta
- Traju jedan minut
- Nisu jači od bolova iz ,,osmice” ali su češći, pa žene ne stignu da se
odmore između dva bola
- Neophodna im je podrška i prisustvo babice
- Uvek se skoncentrišu na ono što im pričam i uvek slušaju sva uputstva koja
im govorim
POROĐAJNI BOLOVI OCENJENI DESETKOM
- Bolovi se javljaju na 3 minuta
- Traju 1 minut
- Veoma su jakog intenziteta
- Ali srećom TRAJU JAKO KRATKO!
- Kada mi žena kaže: ,, Sestro, ja ovo stvarno više ne mogu da istrpim” oni
prestaju (kao da znaju koliko žena može da istrpi)!
- Odmah nakon njih nastupaju naponi
- U TOKU NAPONA NEMA BOLA!!!!
- U toku napona se javlja nezadrživ osećaj potrebe za napinjanjem, bola nema!
• Kad sve saberete, onaj bol od koga se žene plaše, a vezan je za porođaj, javlja se
pred kraj porođaja
• Pod porođajem se podrazumeva sve što se dešava od pojave prvog bola ili prskanja
vodenjaka pa do rađanja posteljice
• Uz babicu, sve ovo treba da bude pozitivno iskustvo, jer to je vaš dan, dan kada
postajete mama
• I još jedna JAKO važna informacija, bio bol
slab ili onaj najjači on ima svoj tok. Šta to znači? Znači da nije uvek iste jačine u toku svog trajanja!!!
• Počinje polako – pojačava se – ima svoj ,,vrh” tad je najjači – zatim počinje da
se smanjuje – da bi na kraju prestao
• Znači i kada je bol najjači, on to nije sve vreme već jedan deo vremena njegovog
trajanja!
Nadam se da će ovo pomoći mnogim ženama da se oslobode straha koji imaju vezano za porođajne bolove. "
Vaša babica

Sad ja upravo citala na fb,pa i jeste ovako,meni su stvarno do sedmice bili bolovi slabiji kao menstrualni sa 8 mi ukljucise onu infuziju prokletuuser posted image e tad su malo tezi jer nisam stizala predisati a tjera te bol da tiskas,al sve se izdrziuser posted image

10.08.2015

03.08.2017

(odgovor članu Travelove)
Neposredna veza do poruke: 525
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  19 20 [21] 22 23   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  19 20 [21] 22 23   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *