LieToMe RR
|
IZVORNA PORUKA: Farah 00 IZVORNA PORUKA: LieToMe IZVORNA PORUKA: Farah 00 IZVORNA PORUKA: ziel IZVORNA PORUKA: blue moon Cao zenice, prezivjeli smo ovaj toplotni udar valjda ce narednih dana biti ugodnijih temperatura... Prica se o moru i bolovanju, ja ubrzo idem na godišnji, a u međuvremenu imam i pregled kod doktora, pa sam planirala uvezati sve ginekologa, godišnji i onda otvoriti bolovanje. Imam pitanje za pravnice kad ih već toliko ima i neka ih, vraćam se s mora 31. jula i tad mi je zadnji dan godišnjeg odmora, ako mi ginekolog sad napiše preporuku za bolovanje mogu li ja 3. avgusta otići s nalazom da mi otvori bolovanje sa 1. avgustom ili da odem u ambulantu prije odlaska na more dok mi još traje godišnji odmor pa da im kažem da mi otvore bolovanje po isteku godišnjeg...? BLUE MOON Najbolje bi bilo onda poslije mora , isti dan da odes kod ginekologa da ti napise preporuku pa s tom preporukom u amb.da otvoris bolovanje, ejr malo je to komlikovano, doktori nece da rizikuju i da tako petljaju, jer oni moraju tu preporuku da ostave u tvoj zdr.karton zbog moguce kontrole, kopiras preporuku i poneses, a sad ako na preporuci pise taj datum prije 10-15 dana , tesko to ide, ne bi niko rizikovao... dok si na bolovanju ne smijes putovati bas toliko pogotovo na more, ne daj Boze da ti se nesto desi tako daleko a ti na bolovanju...kako bi se oprala iz te situacije? ---ili drugi nacin je kad odes ginekologu to kad si planirala prije mora da objasnis sta bi htjela i da ga zamolis ako moze da ti napise preporuku na kojoj ce pisati od 1. avgusta bolovanje, da ostane medju vama, ponesi poklona nekih da ga smeksas Edit: govorim ti to sve jer radim u jednoj ambulanti ,pa baratam i s tim doznakama za bolovanja. Kad si na bolovanju mozes putovati i ne moras se "oprati" iz takve situacije jer bolovanje ne znaci samo lezanje kuci tako da bez bojazni na bolovanju mozes da ides gdje god hoces, sto se tice sa pravnog aspekta izvini ali nisi u pravu. poslodavac ti ima totalno pravo dati nogu s posla ako zloupotrijebis bolovanje...ti na bolovanju a svrckas se po turskoj ili grckoj, i jos uredno objavljujes po fejsbuku. bolovanje se uopste ne shvata olako i nije bas da svaki doktor daje bolovanje kako hoce. kad mi je malena prosle godine bila bolesna morala sam svojoj doktorici odnijeti njene nalaze od pedijatra da otvorim sebi bolovanje da bih mogla biti s njom. nijedan doktor ne otvara bolovanje bas tako na lijepu rijec, mislim vjerujem da ih ima ali ima i nas svakakvih. ako ti neko preporuci mirovanje onda si na mirovanju, mozes opstinu promijeniti eventualno kanton ali da ces sjest u avion ili auto i otici na more ne bas. bas zbog onog sto ziel rece, ukoliko se nesto iskomplikuje imas dvostruki belaj jer ce poslodavac saznati i drugo sebi pravis problem i oko osiguranja i dodatnih zajebancija. tako da sa pravnog aspekta vjeruj mi nisi u pravu Ne pada mi na pamet da ja ovdje nekome dokazujem jesam li u pravu, nisam ovdje zbog toga , samo sam komentarisala ono sto ja znam kroz iskustvo. Znam jedino relevantno da sam kao pravnik radila kod privatnika i da je direktor cesto htio da "preispita" necije bolovanje, jer su te osobe bile duze vrijeme na bolovanju, a njemu kao poslodavcu to bilo sumnjivo. Ja se kao pravnik ispred firme obracala inspekciji rada, komisiji za bolovanje, ministarstvu rada i od svih dobila jasne pismene odgovore da poslodavac nema pravo preispitivati doznake od bolovanja, da je potpis ljekara ili komisije konacan, te da osobe ako su na bolovanju ne znaci da moraju lezati kuci, mogu ici na planinu, na more, setati i da to ne dovodi u sumnju nalaz ljekara, odnosno doznaka nemam se ja namjeru prepirati, niti imam vremena, niti zivaca,a i nismo tu... pravo je rastegljivo, tumaci ga kako kome odgovara...zato i imas prvostepenu, drugostepenu...pa i ustavni sud... niko niej rekao da ti ne mozes napustiti granicu...mozes ali ako si trudna, na mirovanju jel tebi u interesu da nedaj boze zaglavis u nekoj ambulanti u hrvatskoj bogu iza nogu, nemas dodatno osiguranje pa se inda zajebaji s njima i sa nasim osiguranjem (ocito da na tom polju nisi imala problema i hvala Bogu da nisi pa ne znas kako je kad imas i dodatno osiguranje pa se natez s njima, zoves brojeve u Sloveniju objasnjavas rukama i nogama, platis sve i svog dzepa i onda se jos nates oko povrata i refundacije) elem, poslodavac ima pravo da preispituje necije bolovanje, ima pravo i da zahtjeva druge nalaze, drugu komisiju. pogotovo ako se sumnja da uposlenik za vrijeme bolovanje zaradjuje negdje drugo ili je u nekom sukobu...tako da ima poslodavac pravo na svasta nesto, pitanje je jel uposleniku to u interesu i pitanje je kakvi pravnici zastupaju poslodavca tj jel poslodavcu u interesu da se vuklja i dokazuje...ako mu je u interesu vjeruj mi naci ce ti dlaku u jajetu (ovo ti govorim jer sam iz porodice pravnika/ekonomista) a vjeruj mi kakva su ljudi djubrad nije ni cudo sto se u zadnje vrijeme sve vise i vise provjera bolovanja trazi. znas kako je u staroj narodnoj das prst uzmu ti ruku nego necemo teskih tema, bloo moon svakako ide na more za vrijeme godisnjeg a ja odoh dijete buditi pa se tipkamo kasnije