Teddy Bear
|
IZVORNA PORUKA: Finepex IZVORNA PORUKA: Anoniman Nikad to nisam rekla, cak sta više. Mm sam upoznala na faksu, zaljubili se, nije ni bitno mi bilo ko je i sta je i iz kakve je porodice. Bratu sam govorila lijepo, skretala paznju ali uvijek dobijem odgovor da su to muske zeze i da se ne petljam. A on nikad ne priznaje da njegovi vrse pritisak a vrse, znam da vrse. Kad ga pitam otkud promjena misljenja kaze doslo mi, nije ovo ok, ne sjeda mi da zivim u stanu tvojih roditelja. A znam dobro da ga ne bi ni pisljiva boba zanimalo da ga ovi gore navedeni ne gnjave. I nisam rekla da opravdavam svog brata, ne bi to trebo raditi. A t s tom izrekom: iz svoje basce beri cvijet sve govoris. Ja tako nikad nisam razmisljala, niti cu. Niti sam pomislila da ce mi muz na tim principu funkcionirati. Samo navedoh da su njegovi siromasni i da bih ja sto se mene tice živjela i u njegovom da ima u cemu. A ima li smisla da idem u dvosoban stan zivjeti sa svekrvom pored vlastitog stana koji je moj, prepisan na moje ime, nije ni mog babe. Eto sta bi ti u ovom slučaju uradila kad si se vec tako naostrila? Nije sve jednostavno bas. Tvoj brat, da tebi zeli dobro, nebi se "podhebavao" na taj nacin. Da tvoj brat ima postovanja prema tvom muzu, kojeg ocito nema, kakvog ga ti imas, on tebi nebi rekao nemoj se mijesat. Cak stavise, izvinuo bi se tvom muzu. Jednostavno moras shvatiti, pod uticajem tvoje familije on se odlucio seliti. Znaci odluka je pala. Ti mozes jedino svirat, i sebi kose cupati. Isto tako, ne mozes kriviti njegove roditelje pogotovo ako im je ispricao sta mu tvoj brat govori. Meni licno kao majci, kada bi moj sin sutra dosao i rekao da ga tako ponizava zenina familija, prvo sto bi mu rekla sacuvaj to malo ponosa i razvedi se. Rekla bi mu da joj dobro pukne sakom od sto, da nebi nju mlavio. I da joj nacrta zivot onakav kakav ga je on zamislio. isto tako bih ga naucila da prvo sta uradi ubere cvijet iz svoje baste. Isto ne mozes ti usutkivati njegovu familiju, a svojima dati veliku slobodu. Znas sta je najgore, sto ti nisi samo jednom spomenula da su njegovi siromasni. Ti kroz pricu samo pises na zivot kakav si ti navikla. da ne kazem poredjenja plate, ko ima vecu a ko manju.. ne znam.. za mene su to sve stvari, koje su za bracni zivot nebitni, jer ipak treba biti sretan sto se ikako na ovakom vaktu u BiH ima posla. Sto se ne zivi na crkavici. Niti guli od prvog do prvog. Ja ne mogu zamisliti da se moj sin npr ozeni za neku koja ce praviti drasticnu razliku izmedju nas. Ne znam, mozda grijesim, ali cu ja sina odgojiti kako su mene moji, iz svoje baste uberi cvijet. Ako bude studirao, da izabere zenu koja je studirala, ako ne bude studirao da izabere zenu koja isto nema fakultetske diplome. Naucila bih ga vrijednostima zivota. Naucila bih ga prvo, najveci dar kojeg roditelji svom djetetu mogu da dadnu jeste da ga ucine sposobnim za zivot. Naucila bih ga da on bude glava porodice, naucila bih ga kako da vodi racunicu, kako da raspolaze parama, naucila bih ga da cijeni posao kojeg ima. Naucila bih ga ako on nebi imao krova nad glavom (iako se nadam da cu mu to obezbijediti) ako Bog da, naucila bih ga da ne bira neku koja ga ima od roditelja. Isto bih ga naucila da njegova zena mora imati psotovanja prema meni, i ako ja nesta kazem da suti, a ne da se sa mnom raspravlja. naucila bih ga da prije braka svakoj zenskoj kaze poziciju koju ima familija a poziciju koju ce imati ona. Znaci sve smo mi snahe, sve smo mi majke. i svi smo mi zene. Samo pod razlicitim okolnostima i misljenjima rastemo, i zivimo, pa zato neko ima problema a neko nema. Kako ovo dvoje moze zajedno, koja kontradiktornost. Nadam se da sam dobro citirala. Ja studirah a mm samo zanat zavrsio i evo nas zivimo i slazemo se, nevjerovatno.
|