Finepex
|
IZVORNA PORUKA: veeseelaa kako je to meni sve tužno ovisiti od drugih svakodnevno.... od njihovog stana prema tebi, strašno niko te ne moze zajebat ko ti sam sebe Tu se slazemo onda I da zena radi, da muz radi, a zive u istoj kuci..sve dok si tu pod svekrvinim krovom, drugacija je prica. Ne moras se svadjati, ne mora niko imati spontane pobacaje, ali, vec ako je neko u zajednici, treba najbolje od toga uraditi. Ne kazem da ce se svaka bukvalno mijesati, sta da se kupi, kako i sta treba, meni moja nije smjela, cak je pored mene svome muzu (svekru mom) kuhala i peglala, nego je zajednica takva. Cim ti zivis pod njezinim krovom, ona ocekuje da sve tvoje probleme zna. da zna probleme tvoje familije, kako uze tako i sire. I ne mozes ti reci kada te pita sta je bilo- sta te briga. Ne guraj nos gdje ti nije mjesto. Onda bukvalno stvaraju sebi neprijatelja. treba ispricati, ono sta smatras da treba da zna, sta ne treba, presutis i tako. Isto za djecu, ne mora znaciti da neko sada njoj potrci i kaze joj eh daj mi ime, koje ime da maloj/malom damo. Ocekuje sama da je pitate za misljenje. To je zajednica. Isto sutra kada treba da cuva dijete, ne mozes ti zovnuti zenu da ti cuva dijete, a komandovati sta ce ti dijete pojesti a sta nece. Ona to hrani kako ona hoce. Jedino ako je bolest u pitanju, onda se svi drze pravila. ne mozes ti roditi i odgajat dijete u tudjoj kuci, makar i da pricaju da ce taj dio JEDNOG DANA biti na njihovom sinu, tvom muzu, a da se oni nece umijesati u vaspitanje. Iako sve na stranu, vidjela sam mnogo puta kako su svekrve zavoljele svoje snahe, kako se citav odnos promijenio kada je snaha rodila. Isto i da je neko u drugoj kuci, ne moras uopste biti sa svekrvom a da ti se mijesa u zivot. Sve dok tvoj muz uzima "dobronamjerni" novac od njih, ocekuj njeno prirustvo. zajednica je takva, ne mora biti losa, ali svako ziv ce biti pametan i ako pocnete pricu da zelite da u neku drugu boju okrecite zidove. Te nemoj tu, pa sto, ta , pa hajde ova. Ili pak ima prednost sto ti pomazu oko krecenja i ciscenja. Zajednica je vrlina kada ima neko djecu a mora raditi, vrlina kada su praznici, ne znam.. tuzna je slika kuce, 2 sprata, 8 soba a samo dvoje zive u njoj. vrlina je ako nesta ne znas, a trebas da pokazes djetetu, sto uvijek ima neko drugi da mu pokaze. Ne moras placati instrukcije. Vrlina je sto sredis kucu za dva sata. Nije sve na tebi. Vrlina je sto u zajednici kuca nije dar mar.Niti se moze desiti da je dar mar. Ne stignes ti oprati ves, prostreti ga na strik, tu je svekrva, tu su jetrve, tu je uvijek neko. Ne moras strahovati hoce li ti dijete strancu otvoriti vrata. Izadjes s muzem na veceru, mirna si, znas da ce ti svekrva uspavat dijete . Mirna si sto se tice rucka, i da ne stignes uvijek te ceka rucak kod kuce. Kako tebe, tako i tvoje dijete. Treba li jos PREDNOSTI da nabrajam? A to sto zeli da se pita, pa boze moj, strpis se i to je to. Treba gledati blagodati. Prednost kopanja u basti, ne lomis sama kicmu. Cijela familija ucestvuje.
< Poruku je uredio Finepex -- 23.4.2015 12:41:18 >
|