makana
|
Iskreno, prvi tekst u postu me je sasjekao, uzdrmao, ali ja sam vam alarmantna žena pa ne shvatite doslovno elem, iščitala sam postove i drago mi je što današnje mame ne ovako, već uopšte razmišljaju u ovom smjeru, zadivile ste me drage moje i to vam onako od srca kažem, svaka je u pravu sa svoje tačke gledišta, a individualno je šta će ko uzeti za pravo, a šta ne i ne tvrdim sad da ranije žene nisu razmišljale, ali sve je kako se čini meni, znači subjektivno, većinom bilo copy-paste, stare žene kažu tako i tako pa opleti razlike u odgoju nema, uvijek neko negdje odgaja po ovom ili onom principu, metodi ili kako je naučio, ali šta je loše u tome što su danas ljudi počeli da razmišljaju šta valja i šta ne valja u svemu tome, sociopatiji, roditeljstvu, odgoju... svakodnevnica nam je dovoljan razlog zašto se traže uzroci ne bih da analiziram, ali mislim da nas u začetku koče rečenice tipa i nas su odgajali i vidi kako su dobar posao uradili, ne slažem se do kraja u tome, odajem počast svojim roditeljima, nije im bilo lako i radili su najbolje što su mogli i znali i volim sebe i kako sam "ispala", ali nisam slijepa ni očima ni mozgom, i moji roditelji su ljudi, griješili su, vidim to po sebi, nisam savršenstvo bez mane, da nisu griješili ili nešto izostavljali ja bih bila idealna kćerka, sestra, supruga, majka, prijateljica i ne bi mi trebao niko i ništa,ni ljudi, ni knjige, ni ovaj forum da se dopunjujem, nadograđujem, popravljam i učim možemo li razmisliti o tome? još o čemu želim mišljenje drugih je zašto nas je strah odudarati od okoline? odudaranje ne znači u startu nešto dobro naravno, ali kod odgoja konkretno, slušam iskusnije majke koje kažu- vidjećeš, nećeš ti htjeti, ali krene ti dijete u vrtić i ti moraš, pa lupam djetetu kupiti neku igračku iako u svojih pet sa pet cm promjera košta 45 km, moraćeš nabavljati crtiće koji su u trendu itd itd zašto ću morati? dijete će mi biti otuđeno? odbačeno jer nema najnoviji model suknje koje nosaju u vrtiću? ne zna nabrojati sve one bretze i kretze? a šta ako moje dijete u vrtić donese nešto fino, lijepo, a košta puno manje, pa podijeli svima, šta ako moje dijete ispriča kako je gledalo super crtić i navede neko drugo dijete da od svog roditelja traži, ne znam sad ne pada mi na pamet neki primjer, ali recimo manje trendovski, a više poučni? sve kreće od nas i zašto sad ne bismo počeli novu eru ili je zaista istina da djeca komanduju i određuju roditeljima koji samo postupaju kako oni žele? zar djeca doista žele nasilje, dreku, viku, nadmudrivanje, nadmoć, bogatstvo? odavno nisam naišla na bolju temu koja je pobudila moje interesovanje i baš vam hvala na ovome, nadam se da neće zamrijeti i da ćemo i dalje imati prilike čitati tekstove poput onoga iz prvog posta i komentare odmah poslije pozdrav