Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.3.2009 9:42:27
bebano
IZVORNA PORUKA: ElmaB RR
Operem jabuku, i onako pod korom je stavim u rernu! Kada popuca, pecena je. U medjuvremenu skuham rizu, procijedim i malo ohladim. Jabuku ogulim i onaj sadrzaj iz nje pomijesam zajedno sa rizom i dodam malo cimeta! Jako je lijepo, probaj, moji to bas vole da jedu!
Elma super recept . Hvala ti bas cu i ja probati svom sincicu .
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.3.2009 12:29:04
lejlaze
darisu je sada 6 mjeseci. poceli smo malo kasice da dajemo. danas je pojeo pola kasice kruska, banana i riza. a najvise voli da doji pokusala sam neki dan malo supice da mu dam, ali nije bas odusevljen.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.3.2009 15:08:21
teta berta
doručak tikva, banana i rižine pahuljice. sad planiram skuhati neko voće i proso ali nemam ideju kako ga pripremiti, koliko dugo ga kuhati, i koju količinu. davno ga kupila nikako ga napraviti. mame sa iskustvom pomagajte...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.3.2009 15:38:41
Crvena
IZVORNA PORUKA: teta berta
doručak tikva, banana i rižine pahuljice. sad planiram skuhati neko voće i proso ali nemam ideju kako ga pripremiti, koliko dugo ga kuhati, i koju količinu. davno ga kupila nikako ga napraviti. mame sa iskustvom pomagajte...
Na kesici pise uputstvo Ja stavim u vodu i kuham 10 -ak min, zatim pomijesam sa nekom vockom ili stavim u supicu.A sto se tice kolicine ne znam koliko tvoja jede. Ja svojoj princezi stavim dvije supene kasike prosa, a vode (1 dcl odokativno) nadam se da sam bar malo pomogla.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.3.2009 16:33:21
Suzana
Doručak: tvrdo kuhano žumance sa hljebom, pavlakom i jogurtom. Voćni obrok: banana+kruška+jabuka+iscijeđeni sok cvekle. Ručak: brokula, karfiol, krompir, mrkva, celer sa telećom supicom i mesom. Večera: Fruit Duet marelice i breskve sa sirom - HiPP
U međuvremenu piju vodu (od neki dan više ne prokuhavamo nego im dajemo kupovnu Janu) i naravno doje - sada smo na 3 podoja, jutro, iza podne i pred spavanje + noćna buđenja.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.3.2009 17:39:27
haidy
Crvena, da joj nece zubic ili joj mozda grlo upaljeno. moja kad nece da jede uvijek grlo bude krivac. Suzana, ja izmjesam zumance, dodam mlijeka, pavlake i maslaca i to skuham. Moja beba to obozava.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.3.2009 21:06:37
dacaroli
dobro vece mame..imam malu djevojcicu s 3 mjeseca,jos 15 tak dana i puni 4 mjeseca.i trebali vec poceti s uvodjenjem kasica,ali cu nastaviti i da dojim.zanima me s cim da krenem prvo,i drugo zivim u portugalu ali cu uskoro u posetu u bosnu pa bih vas molila da mi napisete koje kasice imaju tamo,od kojih proizvodjaca?ovdje imaju nestle,milupa i bledina.ne mogu da je naviknem ovdje na jednu vrstu pa kad tamo dodjem nema te..zato molim vas pomozite mi
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.3.2009 21:11:52
dacaroli
dobro vece..molim vas za pomoc..imam malu djevojcicu s 3 mjeseca,uskoro ce 4mjeseca i krecemo polako s uvodjenjem kasica uz dojenje naravno.s kojim kasicama treba da krenem,i drugo uskoro bi trebala u bosnu,i zanima me koje proizvodjace kasica imaju tamo.da je ovdje ne bi navikla na jednu pa kad tamo dodjem nema.molim vas odgovorite sto pre.. unapred zahvaljujem
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.3.2009 21:21:09
žana o8
Draga dacaroli , da nije malo rano za uvođenje guste hrane? Ali eto ako misliš da treba , ja sam počela sa voćem i to jabukicom, kruškom, bananom. A možeš i povrćem mrkvom, krompirom. Od žitarica možeš dati rižine pahuljice , kukuruz. Ovdje imaš uzeti hipp kašice, frutek, nestle, bebivita, a imaš i Lino : keksolino, frutolino, čokolino, ali te Line su minimalno od 6-tog mjeseca. Ove hipp kašice imaš od 4-tog mjeseca uglavnom voćne. Eto da znaš. Pozdrav.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.3.2009 21:35:51
dacaroli
draga zana krenucemo tek za mjesec dana s kasicama al cemo nastaviti dojenje dok bude mleka naravno.za 3 mjeseca udebljala se skoro 3kg,ona bi stalno dojila da moze,vec sada ja mislim da joj mleko nije dovoljno jer jedva izdrzi tokom dana 3 sata.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.3.2009 21:44:29
idana_85
Dacaroli, ja sam svom malenom pocela uvoditi hranu cim je napunio tri mjeseca. Doduse pomalo. Recimo dam mu cetvrtinu izrendane jabuke, pa par dana nista,pa opet, pa onda jabuku i mrkvu, pa jabuku i bananu, onda napravim supicu,al mudam samo vodu,sljedeci put sve izmiksam i dam,tako...nisam forsirala,eto tek da osjeti nove ukuse i navikava se. Sad imamo jedan obrok dnevno ovu hranu,a doji...I mogu ti reci da je kod mene suprotno (kao i sve sto je), sad ima vise mlijeka i on vise voli siku....Uvijek je hoce i uvijek zavrsi sit....Valjda je nauci da je cijeni. od tad mi odbija flasicu, samo hoce kasikicu...Sad mu dajem hipp i nestle kasice, uzela sam lino zitarice itd....Probaj lagano s jabukom, kruskom, breskvom,bananom (ali nikad samu, uvijek sa jabukom ili suhom sljivom,da ne zatvori stolicu), supica itd...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.3.2009 23:37:31
teta berta
Kako odvojite žumance od bjelanceta, ja bih počela sa žumanjcem, ali me sve nešto strah da se neće dobro odvojiti, a kad napuni 8 mj.probala bih to sa mlijekom i žumanjcem. tnx i još nešto koliko mlijeka stavite na jedno žumance??? jao mene i pitanja...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.3.2009 23:52:45
Ivona
Dorucak:zumance sa mlijekom,sirom i pavlakom+malo crnog hljeba Rucak:zute mahune+junetina(prvi put jedemo )+mrkvica+krompir+luk+persun+crni hljeb Vecera:Hipp breskva+kasika mljevene plazmice+30ml AD
Izmedju jedan keksic,poneki komdic banane i kruske. Sada pijemo 3x Aptamil,umjesto 4...Izbacili smo poslijepodnevno mlijeko,jer papamo vise cvrte hrane.Umjesto te flasice pijemo Hipp kamilicu.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.3.2009 7:40:03
ElmaB
Teta Berta, polako odvoji zumace, nece se ono bas raspasti, a ako ti i kap bjelanceta udje, nije to nikakav problem. Ja otprilike u malu tavicu stavim jednu veliku solju mlijeka i dva zumanceta, jer pravim za njih dvoje! A, ti mozes pola solje, ustvari to ces najbolje vidjeti po gustoci jajeta dok ga budes mijesala u tavici!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.3.2009 8:24:34
Amrino
IZVORNA PORUKA: teta berta
Kako odvojite žumance od bjelanceta, ja bih počela sa žumanjcem, ali me sve nešto strah da se neće dobro odvojiti, a kad napuni 8 mj.probala bih to sa mlijekom i žumanjcem. tnx i još nešto koliko mlijeka stavite na jedno žumance??? jao mene i pitanja...
Najbolje i najsigurnije ti je da tvrdo skuhas jaje i onda fino odvojis zumance. Mozes ga onda pomijesati sa pavlakom ili necim drugim. Moj Hamza je od pocetka volio i samo a sad eno pojede cijelo kuhano jaje i pravo ga voli. Prvo sam mu davala- mali komadic hljeba s pavlakom i na to stavim komadic zumanceta.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.3.2009 8:36:54
Crvena
IZVORNA PORUKA: haidy
Crvena, da joj nece zubic ili joj mozda grlo upaljeno. moja kad nece da jede uvijek grlo bude krivac.
Grlo nije, bili smo kod pedijatrice, a, dva donja zubica krenula ( i ja sam pomislila da je to) ali dva dana super jede, pa dan nikako. Ne znam sta da radim
< Poruku je uredio Amrino RR -- 18.3.2009 9:23:36 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.3.2009 9:23:52
Amrino
IZVORNA PORUKA: Crvena
IZVORNA PORUKA: haidy
Crvena, da joj nece zubic ili joj mozda grlo upaljeno. moja kad nece da jede uvijek grlo bude krivac.
Grlo nije, bili smo kod pedijatrice, a, dva donja zubica krenula ( i ja sam pomislila da je to) ali dva dana super jede, pa dan nikako. Ne znam sta da radim
Nemoj nista raditi. To je sasvim normalno i pusti dijete da jede koliko zeli. Ponekad su to zubici a ponekad djeca jednostavno ne mogu ili ne zele da jedu. Treba i to postovati. Za ta dva dana kada super jede on vjerovatno uzme dovoljno hrane za tri dana. Samo opusteno i no sikiriki .
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.3.2009 9:46:07
mišur
I moj maleni ima faze kad neće da jede...Doručkuje i onda neće da ruča,tako da mu sledeći obrok bude tek popodne... Juče ga je cijeli dan mm čuvao i kuvao mu, pa me cijeli dan zivkao na posao i pitao kako i šta da radi Doručkovao je palentu sa jogurtom, ručati nije htio, a bilo mu je skuvano karfiol, mrkva i proso sa teletinom. Kad sam došla sa posla napravila sam mu sutlijaš sa jabukom, ali ni to nije htio, pa sam mu na kraju dala neku Bebivitinu kašicu sa sirom, koju je smazao..Što znači da je bio gladan, samo je za.....vao Večerao je Nestle med...
Današnji planirani meni: doručak: mlijeko, pavlaka i žumance, i kukuruzno brašno (tzv. cicvara) ručak: krompir i mrkva sa puretinom užina:pokušaćemo bananu i krušku, ali ćemo vjerovatno završiti na nekoj kupovnoj kašici večera: vjerovatno Nestle kakao.
Da vas pitam, ženice... Dajete li sokiće svojim klincima? Ja sam Luki pravila domaće sokiće, i jedno vrijeme ih je super pio...Meni je to bilo super, jer mi voće nikako nije htio jesti, pa sam bila sretna da bar ovako unese vitamine.. Međutim, sad ih neće nikako...Samo zatvori usta i nema dalje
I još jedno pitanjce.. Znam puno mama koje imaju bebe Lukinog uzrasta i već odavno im daju štapiće i smoki da grickaju...Opet, smoki ima u sebi kikirikija, a on je alergen, pa nisam baš sigurna...bolje ne čačkati Nekako me strah otkad je Luka imao reakciju na žumance... Ali štapići mi se čine ok, vjerovatno što bi tako vježbao žvakanje...