shpagica
|
IZVORNA PORUKA: škorpija pa ne znam tačno na šta mislite, ali evo redom, vrtić radi od 7 do 17 sati, doručak je od 8 do 9, polsije toga djeca se igraju, znam da crtaju, igraju se plastelinom, uče pjesmice, gledajun crtiće, plešu, ali nema striktno određenog programa niti termina za neke aktivnosti, ručak je u 12, nakon toga djeca koja spavaju idu na spavanje, tete se prilagode vremenu spavanja svakog djeteta, kao i načinu na koje ih treba uspvati, ja malca vodim tamo da bi se igrao s djecom, a i tete same kažu da one nisu klasični vrtić i zato nema nekog specijalnog programa, prije su gotovo svaki dan išli napolje u dvorište ili na livadu, ali sad nisam sigurna koliko to stignu, i zbog vrućina, a i zbog toga što ima dostal malih beba, koje treba nositi, grupa je jedna,mješovita, od bebca čini mi se od 8 mjeseci do 4 godine Ovo opisano zapravo najbolje opisuje kako "tete cuvalice" cuvaju djecu - bez programa, reda i rasporeda, svi uzrasti zajedno, nikakve osmisljene aktivnosti...nigdje veze. Ako cuvalica (naravno ta neka zena koja nije prosla pored pedagoske akademije a ne zavrsila je) u mom aranzmanu kod kuce meni tako cuva dijete to mi je ok, ali ako se vrlo ambiciozno nazivaju "vrticem" ovo onda najbolje oslikava kako ti "divlji" ilegalni vrtici izgledaju. Ako je vama kao majkama dovoljno da vam je dijete samo sklonjeno negdje gdje ga ostavite i da jede i spava kad hoce, onda ok, ali moja ocekivanja vezana uz vrtic su mnoooogo veca, pogotovo kad je rijec o sticanju osjecaja za grupne aktivnosti, red, rad, disciplinu, zajednicku igru, ucenje i pripremu za skolu.
|