|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  346 347 [348] 349 350   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: porodiljska naknada
10.6.2014 11:28:29   
bebana12
Postarko bio Dobrinja 360KMuser posted image

(odgovor članu cucko01)
Neposredna veza do poruke: 8676
10.6.2014 11:29:39   
new mama
http://www.feb.ba/zakon-o-izmjenama-i-dopunama-zakona-o-socijalnoj-zastiti-zastiti-civilnih-zrtava-rata-i-zastiti-porodice-sa-djecom/

Hanady jel mi mozes molim te reci jel ovaj zakon stupa na snagu od iduceg mjeseca i jel to to da ce sad biti razlicite porodiljske ,odnosno zavisi koliko neko ima staza,jel vise ili manje od 12 mjeseciuser posted image

A&V ~moje sve na svijetu ~

(odgovor članu cucko01)
Neposredna veza do poruke: 8677
10.6.2014 11:34:09   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: new mama

http://www.feb.ba/zakon-o-izmjenama-i-dopunama-zakona-o-socijalnoj-zastiti-zastiti-civilnih-zrtava-rata-i-zastiti-porodice-sa-djecom/

Hanady jel mi mozes molim te reci jel ovaj zakon stupa na snagu od iduceg mjeseca i jel to to da ce sad biti razlicite porodiljske ,odnosno zavisi koliko neko ima staza,jel vise ili manje od 12 mjeseciuser posted image

zakon je stupio na snagu...
objavljen je su službenim novinama početkom maja...sutradan je stupio na snagu
međutim dio zakona koji se donosi na minimalnih 360KM nije mjenjan naravno...i sada kada je statističkim podacima pala plaća u kantonu iznosi za sve isto...
kada dođe do povećanja naknade opet...kao što je dolazilo i prethodnih godina (aBd) onda će se vidjeti razlika u isplati onih koji su prijavljenji do 12 mjeseci i preko 12 mjeseci...
znači kad se podigne opet na 460 KM primit će je one koje su preko 12 mjeseci zaposlene bile...a one koje su do 12 ostat će na 360 KM ili ako baš bude drastično povećanje plaće kantona koju marku više al svakakao manje rpocventualno do onih koje imaju više staža...

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu new mama)
Neposredna veza do poruke: 8678
10.6.2014 11:37:43   
new mama
Hanady hvala na objasnjenju user posted image user posted image

A&V ~moje sve na svijetu ~

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 8679
10.6.2014 11:38:04   
aida87
Znaci isplata je ipak krenula i u ng..napokon!

29.06.2013. <3

Neposredna veza do poruke: 8680
10.6.2014 11:58:26   
lejan
Zna li iko kakva je situacija po pitanju ovih naknada za nezaposlen porodilje u tk nasla sam neki zakon i pise kao da bi trebale primati 10% prosjecne plate, kome se uopste obratiti s pitanjimauser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu aida87)
Neposredna veza do poruke: 8681
10.6.2014 12:07:02   
Vodolija83
Bila naknada,360 KM,Novi Grad,tacnije Aerodromsko naselje.
Entinte ,ima li Mirse?? Moramo ti i ja tu kafu piti.Ovaj put nije neki mustuluk jer je snizena,al eto...

(odgovor članu lejan)
Neposredna veza do poruke: 8682
10.6.2014 12:36:43   
Nur!
Ilidza, naknada stigla.

(odgovor članu Vodolija83)
Neposredna veza do poruke: 8683
10.6.2014 13:44:08   
malo_e
Jel moguće da se prosječna plata smanjila za 20%???
Ako smo prije dobivali oko 460 KM, znači da je prosječna plata bila oko 760 KM.
Ako je sad 360 KM, to znači da je prosječna plata 600 KM. Jel realno da su plate na kantonu, i federaciji pale za 160 KM? user posted image
I to da vidim...

(odgovor članu Nur!)
Neposredna veza do poruke: 8684
10.6.2014 13:58:35   
roda03
@eaeb imas poruku u inbox...

(odgovor članu cucko01)
Neposredna veza do poruke: 8685
10.6.2014 13:58:49   
Admi085
Zna li iko jeli bila naknada u Ilijasu?

(odgovor članu malo_e)
Neposredna veza do poruke: 8686
10.6.2014 14:04:09   
gvendolina
I meni je stigla prva naknda za 15 dana i odma sam primila umanjenu user posted image

Ajdin 30.04.2009.
Afan 15.04.2014.
mamini zivoti

(odgovor članu Admi085)
Neposredna veza do poruke: 8687
10.6.2014 14:29:20   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: malo_e

Jel moguće da se prosječna plata smanjila za 20%???
Ako smo prije dobivali oko 460 KM, znači da je prosječna plata bila oko 760 KM.
Ako je sad 360 KM, to znači da je prosječna plata 600 KM. Jel realno da su plate na kantonu, i federaciji pale za 160 KM? user posted image
I to da vidim...

mogla je i više čak pasti...
ako uzmeš u obzir da za 15 godina na nivou komletne države 550 KM je bilo pomjeranje u plusu ...pa zamisli kakav smo zemlja i koliko jaka...
i ako uzmeš u obzir da je u padu bila i u zadnjem polugodištu 2013 godine...mogla je na kanrtonu pasti i po svaju mjesečno...
pa ti skontaj 6 mjesei 2013 i 5 mjeseci ove godine...koliko je mogla psati...
toliko da ti je rposjek 60% ispod 360 KM čak...al je zakonski 360 zakovano ne mogu manje do toga isplatiti...
zato teta šefika kaže odvano se pogrešno obračunava nisu primjenili pad ni u 2013 godini...
čovječe ja sma 2006 primala 360 KM i tako izašla sa porodiljskoga...
2009 rodim i opet 360 primala komletno vrijeme...tamana ja rpdim oni ukinu 100% plate...
zaova mi rodi 2010 ona dobija 485 Km čak tada u nekim mjesecima...
sad ti meni reci kako???
ako je za godinu mogla da porasdte sa 360 na 485...što nebi mogla i da padne...nije baš da nam cvjetaju ruže u državi...ni u kantonu

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu malo_e)
Neposredna veza do poruke: 8688
10.6.2014 14:31:32   
Kadra
naknada u Ilijasu bila 360,

Neposredna veza do poruke: 8689
10.6.2014 15:55:49   
zejnica
Da li ima neka od mama koja prima od poslodavca iznos do cijele plate? Da li će sada poslodavac povećati svoju nadopunu zbog datog umanjenja?

(odgovor članu Kadra)
Neposredna veza do poruke: 8690
10.6.2014 15:58:02   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: zejnica

Da li ima neka od mama koja prima od poslodavca iznos do cijele plate? Da li će sada poslodavac povećati svoju nadopunu zbog datog umanjenja?

naravno da hoće...
on plaća do 100% plaće...
sa čekom o isplati naknade dokazat će te da razliku mora povećati poslodavac

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu zejnica)
Neposredna veza do poruke: 8691
10.6.2014 16:10:58   
Bebaconi
Ne znam na čemu si ti, zaista? Nešto si kao zadovoljna iznosom od 460 KM za porodilje i misliš da je za to krivo stanje u kantonima? user posted image user posted image
Ovo je nevidjena diskriminacija najranjivije populacije u društvu i da postoji ikakva pravna država, oni koji su to smislili bi odavno trebali biti u zatvoru. Od svih prilika, porediš situaciju sa Tuzlom i kao šutite, dobro ste prošle..pa da li se treba porediti i sa 1993.?

Neposredna veza do poruke: 8692
10.6.2014 16:21:50   
Bebaconi
znaš li ti koliki su mjesečni troškovi državnih službenika i zaposlenih u institucijama i to troškovi reprezentacija, plaćanje hiljada komisija, upravnih i nadzornih odbora, paušala, lažnog odvojenog života, smještaja, troškova za službene telefone, plaćeni parking benzin itd??? Znam čovjeka koji 10 godina dobiva 250 KM mjesečno za plaćanje stana u Sarajevu jer je on tobože iz Tuzle. A isti taj kanton Sarajevo će porodiljama brojati krvna zrnca tih 12 mjeseci.
Bilo kakva paušalna raspodjela sredstava koja nije bazirana na evidentiranim potrebama direktno ugrožava trudnice i porodilje koje bi maraleale ostvariti pravo na određene beneficije za vrijeme trudnoće, poroda i njege djeteta jer je BiH potpisala konvencije i evropske sporazume koje ovo garantuju

(odgovor članu Bebaconi)
Neposredna veza do poruke: 8693
10.6.2014 16:25:08   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Bebaconi

Ne znam na čemu si ti, zaista? Nešto si kao zadovoljna iznosom od 460 KM za porodilje i misliš da je za to krivo stanje u kantonima? user posted image user posted image
Ovo je nevidjena diskriminacija najranjivije populacije u društvu i da postoji ikakva pravna država, oni koji su to smislili bi odavno trebali biti u zatvoru. Od svih prilika, porediš situaciju sa Tuzlom i kao šutite, dobro ste prošle..pa da li se treba porediti i sa 1993.?

naravno da nisam zadovoljna....
odtkuda vam takav doživljaj napisanoga...
čak šta više rekla sma da je malo i da je mizerija...
no ako ćete tražiti prava tražite ih pravim putem...a ne prijetnjom neosnovanom tužbom, to je trošenje i snage i resrsa i u konačnici infrastrukture žena bepotrebno ...
Zakoni postoje i po osnovu istih se sve i dešava, zahtjevati izmjene zakona u oba smjera je jedno...al zahtjevati da se poveća naknada mimo postojećeg zakona je nemoguće...
Menije recimo zovite teta šefiku na taj i taj broj danas do kraja radnog i sutra smješno...
teta šefika ni luk jela ni luk mirisala...a najvjerovtanije je zakonskim rješenjem nezadovoljna kao i mi...
tako da kao ćete se već organizirati uradite to da bude svrsishodno...ne tražite povećanje nakanade koja je umanjena ovja mjesec nego zahjevajte izmjenu zakona da nakanada bude najmanje 500 KM, da sve žene moraju imato 100% do plaće od poslodavca i da nezapolenima naknada bude najmanje 250 KM....(više nema šanse da se para ima pa tražiti izmjenu zakona koji neka finansijsku poleđinu je metak u prazno)
jer to relno mogu...i na tome treba raditi a ne zvati šefiku da joj kažete kako nam je krivo...
kad već imate snagu, želju, volju i vrijeme i organizujete se uradite to da ima rezultate...
nadalje možda ne znate al ukinuli su dječiji doplatakaq djeci invalida...samo 90% invallid je ima...
imate porodice gdje je suprug 70% invalid, majka ne radi...dvoje djece na redovnom školavnju i mrtvo hladno su im ukinuli dječiji doplatak na djecu...100Km ladnoooooooooo uzeli i ugroženijim...tako da koja je najranjivija populacija kod nas i ko je sve dikriminiran je stavrno dekutantno za zaključivati...svi mo mi žrtve naših želja...jer mi smo ih birali...pa kako smo ih izabrali tako im i dajmo u zadatak da nam rješe trenutno stanje...konkretno a ne šupljom pričom.

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Bebaconi)
Neposredna veza do poruke: 8694
10.6.2014 16:56:37   
Bebaconi
zakon je trebao biti promijenjen, kako je i najavljeno prošle godine i u tom zakonu se trebao poboljšati status porodilja i njege djeteta
http://tvsa.ba/news/view/ba/novi_porodicni_zakon_zaposlenim_porodiljama_puna_placa

Kupio se socijalni mir sa lažima, žene, mladi, porodice čekale izmjenu zakona godinu dana i evo kakav je zakon usvojen. Potrebno je insistirati na tome ko je lično donio ovakav prijedlog zakona, koga je usvojio, ko je najavio nešto sasvim drugo prošle godine i u konačnici ko u ovakvoj situaciji u zemlji smanjuje naknade porodiljama a ne iznadje neka druga rješenja?

(odgovor članu bebana12)
Neposredna veza do poruke: 8695
10.6.2014 17:04:05   
Bebaconi
Nadalje, to da je u kantonu Sarajevu nešto dobro, nije tačno, nije dobro, nedopustivo je loše s obzirom na budžet.

U Tuzli:
Naknada umjesto plaće ženi- majci, odnosno drugoj osobi u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje s posla
radi trudnoće, porođaja i njege djeteta iznosi 90% od prosječne plate ostvarene u periodu od šest mjeseci prije porođaja ili 55% prosječne plate u FBiH, ako je to povoljnije za porodilju.
Naknadu plate obračunava i zaposlenici porodilji iz svojih sredstava isplaćuje poslodavac kod kojeg je u radnom odnosu, a taj iznos mu na zahtjev refundira Ministarstvo za rad i
socijalnu politiku TK uz propisanu dokumentaciju i rješenje mjesno nadležnog centra za socijalni rad.

U Srednjebosanskom kantonu:
Nadoknada se utvrđuje u postotku u kojem poslodavac redovito uplaćuje doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje i zdrastveno osiguranje porodilje, s tim da ne može biti veća
od 50% od iznosa ostvarene plaće za razdoblje od 6 mjeseci prije porođaja valorizirane na temelju rasta plaća u tom razdoblju na području Kantona.
Pravo na naknadu umjesto plaće ženi majci u radnom odnosu ostvaruje se preko centara za socijalni rad odnosno službi za socijalnu zaštitu nak
on dostavljanja liječničkog nalaza odnosno djetetovog rodnog lista te potvrde o prosječnoj plaći ostvarenoj u posljednih 6 mjeseci prije porođaja. Smatra se da je
žena majka u radnom odnosu i da može ostvariti pravo na nadoknadu umjesto plaće ženi majci u radnom odnosu za vrijeme dok je odsutna s posla zbog trudnoće, porođaja i njege
djeteta ako je u vrijeme ostvarivanja toga prava uredno zdrastveno i penzijski osigurana. Dopinose je dužan snositi poslodavac kod kojeg je žena-majka zaposlena. Naknada za
porodilje izvan radnog odnosa isplaćuje se kao jednokratna novčana podrška u iznosu od 35% od iznosa prosječne mjesečne neto plaće ostverene u prethodnoj godini u Kantonu. U
istom iznosu utvrđena je i naknada za opremu novorođenčeta koja se također isplaćuje kao jednokratna novčana pomoć.

Bosansko-podrinjski kanton
pravo na naknadu umjesto plaće u iznosu od 80% plaće ostvarene u periodu od šest mjeseci prije porođaja. Naknada, koja ne može biti manja od 60% od pros
ječne plaće u Kantonu ostvarene u prethodnoj godini, ispaćuje se u periodu od 12 mjeseci. Nezaposlene porodilje, pod uslovima propisanim zakonom, ostvaruju pravo na novčanu pomoć za vrijeme trudnoće i porođaja u visini od 25% od prosječne plaće u kantonu ostvarene u prethodnoj godini

(odgovor članu Bebaconi)
Neposredna veza do poruke: 8696
10.6.2014 17:25:58   
Bebaconi
Zapadno-hercegovački kanton
Naknadu umjesto plaće ostvaruje žena majka u radnom odnosu ako je bila zaposlena najmanje šest mjeseci kod pravnih i fizičkih osoba prije porođaja .
Naknada plaće iznosi 70%od njene prosječne mjesečne plaće na koju su redovno plaćani doprinosi u razdoblju od šest mjeseci prije porođaja. Žen
i -majci koja nije u radnom odnosu pripada novčana pomoć u trajanju od šest mjeseci računajući od dana poroda. Iznos mjesečne naknade je utvrđen
u iznosu od 100,00 KM. Za opremanje svakog novorođenog djeteta majkama pripada jednokratna novčana pomoć i to u iznosu 300,00KM za zaposlene i 500,00KM za nezaposlene majke.

Zeničko-dobojski kanton
Naknada umjesto plaće ženi majci u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje sa posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta,
iznosi 80% od prosječne plaće koju je porodilja ostvarila u posljednjih šest mjeseci prije početka korišenja porodiljskog odsustva.
Novčana pomoć za vrijeme trudnoće i porođaja žene majke koja nije u radnom odnosu, iznosi 150 KM po svakom
novorođenom djetetu. ednokratna pomoć za opremu novorođenog djeteta, iznosi 15% od posljednje objavljene prosječne plaće Kantona. Pomoć u prehrani djeteta do šest mjeseci i
dodatna ishrana za majke dojilje, iznosi 10% od prosječne plaće Kantona.

Unsko-sanski kanton
Naknada umjesto plaće ženi majci koja je u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje s
posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, utvrđuje se u iznosu od 50% njene prosječne plaće ostvarene u periodu od šest mjeseci prije
porođaja, valorizovane po osnovu rasta plaća na području Kantona u tom periodu. Iznos naknade utvrđuje se u postupku za svaku ženu majku posebno s tim da taj iznos
ne može biti manji od 50% prosječne mjesečne plaće ostvarne na području Kantona u prethodnoj godini objavljene od nadležnog organa.
Novčana pomoć za porodilju koja nije u radnom odnosu ostvaruje se u vidu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 100 KM

Kanton 10
osnovica za naknadu plaće prosječna plaća koju je žena zaposlenica ostvarila u periodu od 12 mjeseci prije početka korištenja porodiljskog dopusta,
a visina se utvrđuje u iznosu od 80% od osnovice za naknadu. Utvrđena naknada plaće ne može biti veća od prosječne plaće na području ovog Kantona u mjesecu koji prethodi
početku korištenja porodiljskog dopusta, odnosno ne može biti manja od 150 KM mjesečno.
Naknada plaće isplaćuje se u razdoblju od 12 mjeseci od dana poroda.

Hercegovacko-neretvanski
majke porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć u visini od 400 KM za opremu novorođenog djeteta

(odgovor članu Bebaconi)
Neposredna veza do poruke: 8697
10.6.2014 17:28:22   
Bebaconi
U Republici Srpskoj naknada plate zavrijeme korištenja porodiljskog odsustva se isplaćuje u 100% iznosu utvrđene osnovice na teret Javnog fonda za dječiju zaštitu RS i to za period od 11 odnosno 17 mjeseci, a poslodavci isplaćuju naknadu samo za prvi mjesec porodiljskog odsustva. Nezaposlene majke ostvaruju pravo na materinski dodatak pod uslovom da lična primanja, prihodi od pokretne imovine i katastarski prihod ne prelaze utvrđeni cenzus (100 KM po članu porodice). Ovo pravo se ostvaruje za prvo troje djece po redu rođenja u trajanju od jedne godine. Pravo na materinski dodatak regulisano je odredbama članova 15. i 16. Zakona o dječijoj zaštiti i maksimalno iznosi do 30% od prosječne plate ostvarene u privredi
RS u prethodnoj godini.

(odgovor članu Bebaconi)
Neposredna veza do poruke: 8698
10.6.2014 17:33:53   
mali osmjeh
evo mi smo danas primili stari grad gazin han.360 JEBENIH MARAKA.TREBA NAPRAVIT REVOLUCIJU.user posted image

(odgovor članu Bebaconi)
Neposredna veza do poruke: 8699
10.6.2014 17:44:22   
hapymum
mama alma i ja sam dobila rjesenje od 360 al uvijek je bilo od 417 do 489 jedan mjesec cak,i sve sam kontala kako toliko na rijesenju a uvijek drui iznos
IZVORNA PORUKA: mama_alma

IZVORNA PORUKA: zvjezdic@

draga to si divno objasnila a jos ljepse bi bilo da oni postuju zakon mi se bunimo zato sto su na snagu stavili jedan zakon i primjenjuju drugi SVIM ZENAMA JE 360 km za ovaj mjesec svima su smanjili bez obzira na radni staz e sad razumijes li nasu pobunu napravili su zakon da nas dijele po stazu navodno i da majke koje imaju vise od 12 mjesci staza imace istu naknadu nece im smanjiti a ustvari su svima smanjiliuser posted image

jedno pitanje, nadam se da će mi neko odgovoriti,

na koji iznos su Vam rješenja došla, ja kada sam bila nba porodiljskom oba puta su mi rješenja bila na 360 KM, ali uvijek sam dobijala od 419 pa do 480 ovo je bilo drugi put, uprvom se ne sjećam,

znači, ja znam da sam postavila pitanje, šta sa onom razlikom para u odnosu na rješenje i ono što je isplaćeno, može li mene neko tužiti i tražiti da mu vratim, jel de facto na rješenju je 360, a ja dobijem 460 npr.

30.05.2012 02:20 Hana
03.07.2014 07:40 Ejna

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 8700
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  346 347 [348] 349 350   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  346 347 [348] 349 350   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *