Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Hvala mame za podrsku na stranici, ima li vas koje ste primile naknadu a imate preko 12 g staza, i koliko su primile mame koje imaju manje od 12 g staza?
ako nema para ili je došlo do krize, trebalo se i ostalim socijalnim kategorijama (invalidima, borcima itd) umanjiti pa svima po 20 KM, a ne 100 odmah ukinuti onima kojih se ne boje
ISPLATA NAKNADA NIJE BILA LAZE KO GOD KAZE DA JESTE.DANAS SAM ZVALA OPSTINU I KAZU DA JE UPLACENO I DA CE MOZDA AL MOZDA BITI SUTRA ISPLATA A SIGURNO I ONI LAZU.ZATO NEMOJTE GLUPOSTI PISATI JER JE NEMOGUCE DA SU NEKE ZENE DOBILE A NEKE NE
Ocito je da su neke zene dobile naknadu. U izmjeni zakona stoji da je smanjena naknada zaposlenim zenama, a nigdje ne stoji da je povecana nezaposlenim (nisam procitala u izmjeni zakona da se spominje takvo nesto).
neophodno je insistirati na imenima i prezimenima ljudi koji su donijeli takvu odluku. Dakle, ko lično stoji iza ovoga i kojoj stranci pripada. Obzirom da je predizborni period, to je jedini način da sve ne ostane na šupljoj priči
i ja sam bila u posti rekla mi samo novo sarajevo dobiva naknade od subote ni jedna druga opstina a kad sam danas zvla opstinu centar kaze od danas se naknade isplacuju ma sramota kako lazu em ih smanjise em nema ih nikako
Ja sam danas kontala nazvati postunopet da pitam..pa vidjet cemo. Sto se tice borbe, ako budu kakvinprotesti ja cu doci da se solidarisem. Ja sam na birou, al ovo je sramota stvarno, iskreno ja se cudim kako nisu smanjili i nama...samo bojim se da racunaju upravo na to da cemo se tesko pokrenut. Ja prva nemam gdje malenu ostaviti, a vrucine
u svakom slučaju ako se nešto i organizujemo (a čisto sumnjam da ćemo) onda se trebamo skupiti prijepodne npr. 9- 10h, tada je i bebicama još uvijek ugodno.
Na proteste i treba da idemo sa bebama... Nasoj djeci otimaju iz usta da bi njihova mogla posjetiti sve evente po gradu i sire... a sezona godisnjih odmora pocinje, moramo tatinim sinovima mi to priustiti....majku im lopovsku
AKLko budu protesti doci cu naravno.iako sam pred porodom i imam curicu od 2 godine nema veze.neko je napisao da ce danas ici u mup na najavi proteste tako da ako isti budu zakazanu sutra u 10 pred parlamentom dolazimo.odmah blokirati ulicu s kolicima i to je to.bitno je da krene vidjet cete koliko ce se raje pridruziti.pa i penzionerima su skinuli od 2-4 km a niko im nije najavio
Ovdje neko koristi izmjene Zakona za nešto što se ne mijenja. Iznos je ostao isti 60% od prosječne plate! U izmjenama zakona taj procenat je ostao isti!. Mame, valjda smo pismene, ne treba nam pravni fakultet da pročitamo Zakon koji reguliše ovu tematiku :). Zapravo, vidjecete ako pročitate Članove zakona da se i do sada nije poštivao Zakon.
gdje u Članu 143 stoji: Naknada umjesto plaće ženi-majci utvrđuje se u iznosu 60% od njene prosječne plaće ostvarene u periodu od šest mjeseci prije porođaja. Iznos naknade iz prethodnog stava utvrđuje se u postupku za svaku ženu-majku u radnom odnosu posebno, s tim da taj iznos ne može biti manji od najniže plaće za zaposlenike u skladu sa propisima Vlade Federacije, odnosno Općim kolektivnim ugovorom (u daljem tekstu: najniža plaća). Ukoliko žena-majka u radnom odnosu u periodu od 6 mjeseci prije porođaja ne prima plaću iz opravdanih razloga (nelikvidnost firme i sl.) naknada umjesto plaće ženi-majci isplaćuje se u visini najniže plaće. Ukoliko žena-majka u radnom odnosu nije zasnovala radni odnos najmanje šest mjeseci prije poroda, naknada plaće ženi-majci se obračunava u visini od 50% najniže plaće.
u Članu 4. stoji ovako: Član 143. mijenja se i glasi: "Član 143. Naknada plaće ženi - majci koja najmanje 12 mjeseci prije odlaska na porodiljsko odsustvo ima zaključen ugovor o radu ili rješenje o zasnivanju radnog odnosa i prijavu na obavezno osiguranje po osnovu radnog odnosa, utvrđuje se u iznosu 60% prosječne plaće, s tim da taj iznos ne može biti manji od najniže plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine. Najniža plaća iz stava 1. ovog člana obračunava se u skladu sa Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o najnižoj neto satnici pomnoženoj sa 176 sati na mjesečnom nivou. Naknada plaće ženi - majci koja manje od 12 mjeseci prije odlaska na porodiljsko odsustvo ima zaključen ugovor o radu ili rješenje o zasnivanju radnog odnosa i prijavu na obavezno osiguranje po osnovu radnog odnosa, utvrđuje se u iznosu 30% prosječne plaće."
Dakle, izmjena se odnosi na period zaposlenja prije porodiljskog - prije je bilo 6 mjeseci, sad je 12. Prije je stajalo da je iznos 60% njene prosječne plate i da se taj iznos za svaku ženu-majku u radnom odnosu posebno obračunava, međutim to se do sada nije poštovalo. Svi smo uvijek dobivali isto, bez obzira na to kolika nam je bila plata. U izmjenama je precizirano kako se obračunava "najniža plaća". I ono što je de facto smanjeno je iznos za majke koje su u radnom odnosu manje od 12 mjeseci (a prije je bila granica 6 mjeseci) - sa 50% smanjeno je na 30%, i uzima se prosječna a prije je bila najnia plaća.
Nisam neki pravnik, ali mislim da imamo osnovu za tužbu, i to da nam isplate razlike od prije, a pogotovo da se žalimo na novonastalu situaciju.
draga to si divno objasnila a jos ljepse bi bilo da oni postuju zakon mi se bunimo zato sto su na snagu stavili jedan zakon i primjenjuju drugi SVIM ZENAMA JE 360 km za ovaj mjesec svima su smanjili bez obzira na radni staz e sad razumijes li nasu pobunu napravili su zakon da nas dijele po stazu navodno i da majke koje imaju vise od 12 mjesci staza imace istu naknadu nece im smanjiti a ustvari su svima smanjili
draga to si divno objasnila a jos ljepse bi bilo da oni postuju zakon mi se bunimo zato sto su na snagu stavili jedan zakon i primjenjuju drugi SVIM ZENAMA JE 360 km za ovaj mjesec svima su smanjili bez obzira na radni staz e sad razumijes li nasu pobunu napravili su zakon da nas dijele po stazu navodno i da majke koje imaju vise od 12 mjesci staza imace istu naknadu nece im smanjiti a ustvari su svima smanjili
jedno pitanje, nadam se da će mi neko odgovoriti,
na koji iznos su Vam rješenja došla, ja kada sam bila nba porodiljskom oba puta su mi rješenja bila na 360 KM, ali uvijek sam dobijala od 419 pa do 480 ovo je bilo drugi put, uprvom se ne sjećam,
znači, ja znam da sam postavila pitanje, šta sa onom razlikom para u odnosu na rješenje i ono što je isplaćeno, može li mene neko tužiti i tražiti da mu vratim, jel de facto na rješenju je 360, a ja dobijem 460 npr.
ja sam upravo pokušala razgovarati sa nekim iz kantona- naravno prebacivali me sve do neke pravnice, ali ne javlja se 033/562-036. hajte da nešto uradimo po pitanju ovoga, pa nećemo valjda dopustiti da nas ovako pljačkaju. ako ništa zovite ovaj broj, kontaktirajte novine i portale da se javnost upozna, pa ako ništa ne upali onda fakat trebamo organizovati te proteste. ili možemo kukati dok se ne vratimo na posao