minkach
|
Otvaram ovu temu jer nisam mogla naći sličnu na portalu, a prosto ne vjerujem da jedina ja imam ovaj problem:) ok, nadam se da je tako i da niti jedna od članica nema ovaj problem, a u slučaju da nije tako, evo mog iskustva koje sam stekla (i jos stičem) nakon kiretaže koja je uslijedila zbog missed ab.( nadam se da će nekom poslužiti . Pa da krenem od početka, 2012. sam imala missed ab. u 8. sedmici trudnoće, nakon koje mi je izvršena kiretaža, negdje sasvim rutinski zahvat, no ne i kod nas. Nakon kiretaže nisam mogla dobiti menstruaciju 4 mjeseca, bez obzira što je ona izazivana i hormonskim tabletama. Nakon ispijene mjesečne terapije Cyclo proginove (ili kako se već piše), te nakon 5 dana ništa se ne dešava, menstruacija ne dolazi, no prisutni su enormni bolovi u stomaku koje uspijevam smiriti tek nakon 6 voltarena. Zadesio se praznik, pa nisam mogla otići odmah taj dan kada je bol bila ne izdržljiva, no slijedeći dan odmah odlazim svom ginekologu koji kaže da se razvilo stanje hematometre, odnosno da mi je kanal blokiran i da se krv skuplja unutra i ne može izaći. Dr. predlaže dilataciju cervikalnog kanala, što smo i uradili. Nakon toga, opet hormoni i slijedeću menstruaciju sam konačno dobila. No, nisu to one menstruacije koje sam ja imala prije trudnoće, više su to smeđa sluzava krvarenja, izuzetno oskudna (traju 7 dana, no za to čak ne moram koristiti nikakve uloške, prva dva dana mogu proći i sa običnim dnevnim ulošcima). Sve ovo mi je bilo jako sumnjivo, te počinjem googlati. Koji god svoj simptom sam ukucala, prebacivalo me je na Asherman asocijaciju i tu počinje moja priča. Narednu godinu i pol sam redovno (mjesečno) odlazila kod dr. na preglede i uvjeravala ga da se možda o tome radi. No, on i drugi kojima sam se obratila bi me ismijavali, govorili kako je to rijetko, kako bezveze čitam tako strašne stvari, opterećujem se nepotrebno, kako je do hormona (imala sam visok prolaktin koji sam regulisala nakon 2 mjeseca terapije, zbog mikroadenoma i dalje pijem terapiju), pa onda kada su svi homoni bili u savršenom stanju da je jednostavno menstruacija promijenila svoju prirodu nakon kiretaže :) Tu su mi se alarmi upalili, kada sam vidjela da mi je sve u savršenom stanju, no menstruacije se ne mijenjaju...Zakazujem konsultacije u Mariboru i na ultrazvučnom (prvom) pregledu dr. V. kaže da se 99% radi o Ashermanu i da je potrebna operativna histeroskopija. Prije par dana sam došla iz Maribora, urađena je histeroskopija, dr. kaže da cervikalni kanal je u potpunosti bio u adhezijama (priraslicama), te da je jedva histeroskop mogao proći. Pored cervikalnog kanala, 1/3 maternice je zahvaćena tim priraslicama. Naglasio je da će biti potrebno još nekoliko histeroskopija, ali i da budemo svjesni da, bez obzira na liječenje, možda nikada nećemo moći imati djecu. Eto to je ukratko moje iskustvo. Pokušavajući postaviti sebi dijagnozu, pročitala sam od A do Ž sve forumu, stručnu literaturu (što sam mogla naći) i druge korisne stvari. O Ashermanu se piše samo na RODI, tako da sam odlučila da istu temu pokrenem i ovdje i na svim ostalim portalima koje svakodnevno čitamo ne bi li se što više približili tom željenom cilju. Ispričavam se na dužini posta, ukoliko neko želi da više sazna o Asherman sindromu, slobodno može pitati
|