|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  21 22 [23] 24 25   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete
7.1.2014 14:21:31   
M kao Mama

IZVORNA PORUKA: AAvalon

jednaa, ja da ti iskreno kazem prvi put cujem da imamo nutricioniste. prijatno sam iznenadjena. nadam se da nutricionista zaista i zna nesto o inzulinskoj rezistenciji i pravilnoj ishrani, mada sam skepticna user posted image  molim te javi nam se sa svojim iskustvima, jer ja doslovno po internetu cackam preporuke i sama sebi krojim prehranu

ima, ima kako nema, uh, kako me dr. serdarevićka izbacila iz ordinacije, samo tako, ja trudna, rizična trudnoća, više sam po bolnici nego kući i dr. MAšić i Stevanović napišu nalaz i molbu da me dotična primi, ja nazovem vrazovu kažem trudna sam rizična trudnoća, mogu li dobiti termin, može ja dođem taksijem iz vogošće i čekam, čekam, ulaze njene pacijentice, a mene niko ne proziva,a meni i sjedenje napor, jer mi beba pritišće, još neki pjan joj dođe ljubi je cmaće, ma fuj, i ja uđem i ona mene odmjeri, pogleda, pa one nalaze i poče se zaliti kako ona i kolegica imaju problem sa menadžemntom, kako je njoj poun kufer svega, kako jednom moraju napraviti rez i reči dosta kako ona mene neće primiti,ja stala gledam, ne mogu da vjerujem, molim je da mi pogleda nalaze, da mi pomogne ona veli neću, i samo sputi glavu i poče nešto po monitoru kao da čita, ja ko posrana, ko zadnja fukara pokupim onemoje krpice, nalaze i plačući izađem, tako mi je bilo teško, pisala sam mjelove upravi Vrazove, ali niko ništa, al dok sam živa to zaboraviti neću i pričat ću o dotočnoj na sav glas

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 551
7.1.2014 16:52:36   
Farah 00

IZVORNA PORUKA: Twinkies04

Farah mi od 2009 vec pokusavamo,imala sam raznoraznih stimulacija,ali eto do sada jos nista.sad sam na Sioforu pa cemo vidjeti ko zna mozda se sta i zakaci spontano user posted image user posted image
Dalija bitno je da makar ciklusi budu uredni,i mene je to najvise mucilo,prodje i 6 mjeseci a user posted image nema,uzasno sam to podnosila vjeruj,ali eto nadam se da ce sad sve ici po ps-u.

Twinkies ja se nadam da ce Siofor ubrzo i pozitivno poceti djelovati i da ces ti nama biti aBd user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Twinkies04)
Neposredna veza do poruke: 552
7.1.2014 22:58:11   
Twinkies04
Farah hvala ti na lijepim zeljama...user posted image user posted image user posted image user posted image

''I mada svaki put uredno nešto poželim, želje mi se baš i ne ispunjavaju. Negdje je zapelo. Možda se ispunjavaju nekom drugom? Ne bi bilo prvi put. Nema veze, ne ljutim se. Dobre su to želje, šteta bi bilo da samo tako propadnu''.

(odgovor članu Farah 00)
Neposredna veza do poruke: 553
9.1.2014 8:52:06   
AAvalon
mamaalma, bas me sad "ohrabri " user posted image  a ja se taman ponadala naci nekog nutricionistu da mi pomogne. ne znam za vas ostale, ali ja imam problem da sam previse smrsala, i ne znam kako da se udebljam. jedem dijabetski jer mi inace secer skoci u tacku, pijem siofor jer zelim jos jednom da aBd zabebim pa moram skinuti svoj HbA1c, i jednostavno ne znam kako da se udebljam jeduci ono sto smijem, dosta mi je vise i proteina i kikirikija... stvarno ne znam... ako neko zna, neka mi pomogne, molim vas

Dum spiro spero

Neposredna veza do poruke: 554
19.1.2014 22:23:19   
Farah 00
Samo da javim da sam ja u utorak radila OGTT test sa IRI, nije bilo strasno, mada nije bilo ni prijatno da te sest puta bodu u venu, ali proslo je i to. Rezultati ce biti 28.01., pa vam javim tada, Pozdravuser posted image

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 555
29.1.2014 17:59:25   
Farah 00
Podigla sam jutros nalaze OGTT i IRI, evo rezultata:

vrijeme 0 30 60 90 120 180 h

glukoza: 4,7 6,8 5,5 3,5 3,0 4,8 mmol/l

inzulin: 58 335 329 84 19

referentne bazalne vrijednosti glukoze: 3.33-6.10 mmol/L
referentne bazalne vrijednosti inzulina: 16-164 pmol/L

E sad ja ovdje bas nesto i ne kontam. Jel' se samo gleda pocetni i krajnji rezultat, obzirom da mi je krajnji rezultat u referentnim vrijednostima, ili svako ovo mjerenje ne bi smjelo prelaziti navedene referentne vrijednosti?

Ako neko ima iskustva, bila bi zahvalna da mi ocita. Kod Dr. Zelije narucena sam tek iza 17.02.

(odgovor članu Farah 00)
Neposredna veza do poruke: 556
30.1.2014 15:01:16   
sabas
Draga Farah, ja mislim da smo zajedno radile test na DIPU hvala na lijepom druzenju , ja sam ona koja je po redu bila iza tebe :)

Ja sam takodje dobila rezultate
vrijeme 0 30 60 90 120 180 h

glukoza: 4,3  5,1   4,3   3,2   4,1   3,9   mmol/l

inzulin:    32  421  408  113  199  16

referentne bazalne vrijednosti glukoze: 3.33-6.10 mmol/L
referentne bazalne vrijednosti inzulina: 16-164 pmol/L

Meni su prijatejice Sioforke 'ocitale' nalaz i kazu da cu da im se pridruzim , jer mi inzulin iskace iz ref vrijednosti , Dobro je da se ipak na kraju vrati na normalu Secer mi je ok i pored one secerlame.  Mada ovo cetvrto vadjenje je malo nelogicno pad inzulina u okvire ref vrijendosti pa opet slijedeci rast .

Farah, izostavila si jednu vrijednost za inzulina. Kod tebe secer iskace samo na jenom mjestu , ali se vraca ubzo na normalu Inzulin ti se na kraju vraca u ref vrijednosti sto je ok , ali ipak mislim da ces i ti na bobe jer ide iznad 164 nakon glukoze Koja ti je vrijednost D vitamina.
Blago tebi imas termin kod Velije , ja sam joj poslala SMS naravno nema odgovora - pa svaki dan cu slati sms  dok me ne registruje :)
A na kraju krajeva sta tebi prepise boba ja samo preslikam

ja 73 mm OK MM 67 OAT 7g u braku,dijagnoza: primarni sterilitet
4 ins -0 , 1 ICSI-beta o; 2 ICSI beta 19 biohem

(odgovor članu Farah 00)
Neposredna veza do poruke: 557
30.1.2014 15:27:59   
Twinkies04
Farah,sabas gleda se ova pocetna vrijednost inzulina,a kod obje je povisen...naravno endokrinolozi obracaju paznju i na krivulju,kod obje opada inzulin kako treba.kod mene je na 60 min spao,pa je na 120 min porastao opet..a npr pocetna vrijednost mi je ok..a dr me stavila na Siofor...ja mislim da cete obje ici na Siofor..ali eto opet cete vidjeti sa svojim dr.sretno u svakom slucaju...

''I mada svaki put uredno nešto poželim, želje mi se baš i ne ispunjavaju. Negdje je zapelo. Možda se ispunjavaju nekom drugom? Ne bi bilo prvi put. Nema veze, ne ljutim se. Dobre su to želje, šteta bi bilo da samo tako propadnu''.

(odgovor članu Farah 00)
Neposredna veza do poruke: 558
31.1.2014 0:19:08   
Farah 00
sabas jesam, ja sam ta sa DIP-auser posted image Hvala i tebi na lijepom druzenju. Izostavila sam jednu vrijednost inzulina, tj. zadnju na 180min, i ona je 21, sto znaci da poslije 19, ide na 21. Ja se bas nikako ne razumijem u ove nalaze, jedna prijateljica mi rekla da se gleda samo krajnji rezultat, a vidim i nije bas tako. Bilo kako bilo, nista dok mi Dr Zelija ne ocita nalaz. Moras biti strpljiva sto se tice Dr, jer ja sam joj prvi put poslala samo jednu poruku, a ona mi je odgovorila za 10-tak dana i zakazala termin.

Twinkies hvala na odgovoru. Nisam jedino skontala to sto kazes da se gleda pocetna vrijednost inzulina i da mi je on povisen, jer pocetna vrijednost mi je 58, a referentna vrijednost je od 16 do 164.
Otkad ti koristis Siofor i je li ti pomogao. Hvala na pozeljenoj sreci, sretno i tebiuser posted image

Neposredna veza do poruke: 559
31.1.2014 9:57:14   
AAvalon
Farah, sabas, da je meni vase nalaze user posted image

farah, ja mislim da ti je pocetni inzulin ok, ali ne mozes tu gledati samo referentnu vrijednost. Inzulin nataste ne smije biti veci od oko 70 tih vasih sarajevskih jedinica (pmol/l), jer bez obzira sto je u referentnim vrijednostima, to ukazuje na inzulinsku rezistenciju. Mislim da je twinkies pobrkala sa nasim tuzlanskim jedinicama, gdje sve iznad 10,5 ne valja za inzulin nataste.
Ja koliko sam pricala sa ljekarima, rekli su mi ovvo sto je rekla i twinkies, a to je da je najvaznija pocetna vrijednost inzulina jer se na osnovu njega racuna HOMA IR skor, te da se ne gleda samo vrijednost inzulina vec i krivulja pada, kod mene recimo ne pada vec ostaje povisen i nakon vracanja secera u normalu, a to je ono sto ometa razvoj dobrih JS.

< Poruku je uredio AAvalon -- 31.1.2014 9:58:11 >

Dum spiro spero

(odgovor članu Farah 00)
Neposredna veza do poruke: 560
31.1.2014 10:30:52   
magbi
ja ne mrsam od siofora

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 561
31.1.2014 12:47:45   
Twinkies04

farah, ja mislim da ti je pocetni inzulin ok, ali ne mozes tu gledati samo referentnu vrijednost. Inzulin nataste ne smije biti veci od oko 70 tih vasih sarajevskih jedinica (pmol/l), jer bez obzira sto je u referentnim vrijednostima, to ukazuje na inzulinsku rezistenciju. Mislim da je twinkies pobrkala sa nasim tuzlanskim jedinicama, gdje sve iznad 10,5 ne valja za inzulin nataste.
Ja koliko sam pricala sa ljekarima, rekli su mi ovvo sto je rekla i twinkies, a to je da je najvaznija pocetna vrijednost inzulina jer se na osnovu njega racuna HOMA IR skor, te da se ne gleda samo vrijednost inzulina vec i krivulja pada, kod mene recimo ne pada vec ostaje povisen i nakon vracanja secera u normalu, a to je ono sto ometa razvoj dobrih JS.

e jest vala aavalonka ja se sve vodim za nasim vrijednostima..dzaba isprepada zene..user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 562
31.1.2014 15:07:01   
Farah 00
AAvalon i Twinkies hvala u svakom slucaju na svim komentarima. Kad odem kod Dr. javim vam sta mi je ona o svemu rekla. Vama takodjer zelim srecu.user posted image

Neposredna veza do poruke: 563
31.1.2014 15:52:51   
Twinkies04
farah sretno i zelim ti da nam ubrzo zabebis...user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Farah 00)
Neposredna veza do poruke: 564
31.1.2014 17:12:43   
Farah 00

farah sretno i zelim ti da nam ubrzo zabebis...user posted image user posted image user posted image

Hvala. Moram uzeti i vitamin D, radila sam analizu, imam ga malkice u manjkuuser posted image

Koliko se vi trudite oko bebice?

Neposredna veza do poruke: 565
1.2.2014 8:35:21   
Twinkies04
Farah ja se sve kanim da uradim taj vit D a nikad,znam da nedostatak vit d moze praviti priblem.pa eto 2009 smo poceli a stimulacijama al bilo je tu pauzica od svega.ali eto sad sam na Sioforu pa cu vidjet sta dalje.

(odgovor članu Farah 00)
Neposredna veza do poruke: 566
1.2.2014 8:40:09   
AAvalon

e jest vala aavalonka ja se sve vodim za nasim vrijednostima..dzaba isprepada zene..user posted image user posted image user posted image user posted image

Ja svaki put kad vidim sarajevske nalaze, prvo se "zblaznem" user posted image tek se onda presaberem i pogledam jedinice user posted image

Dum spiro spero

Neposredna veza do poruke: 567
1.2.2014 12:33:40   
Farah 00

Farah ja se sve kanim da uradim taj vit D a nikad,znam da nedostatak vit d moze praviti priblem.pa eto 2009 smo poceli a stimulacijama al bilo je tu pauzica od svega.ali eto sad sam na Sioforu pa cu vidjet sta dalje.

Nadam se da ce Siofor pozitivno djelovati i da nam brzo ugledas user posted image user posted image

Neposredna veza do poruke: 568
3.2.2014 18:43:22   
Jelena86
Molim Vas, jedno pitanje...Ja ću da izludim sa našim dr., sestrama, tehničarima, ubijaju me u pojam.
Prvo, već sam vam pisala, uradili su mi ogtt bez inzulina, pa moram ponavljati nalaz. Ja se nisam razumijela u to, pa mi je to polovično urađeno. Danas išla da mi urade, nemaju šećera, moram u drugu ambulantu. Tamo zakasnila, jer sam se sa njima u prvoj ambulanti natezala oko pretrage.
Oni mi kažu da se inzulin radi samo ujutro, pri prvom vađenju i to je to. Da se ne vadi kao i glukoza više puta, i da agda koju popijemo, ne utiče na inzulin. Da li je to istina, ili da tražim sutra da mi vade svaki put kada i ogtt?

(odgovor članu Farah 00)
Neposredna veza do poruke: 569
3.2.2014 18:58:03   
Twinkies04
Jelena izvini molim te gdje ti to radis ogtt i inzulinemiju pa su tako fino upuceni?Ne znam samo kako misle da taj secer ne utice na inzulin...svasta iskreno oni pojma nemaju...
Ako si dobila uputnicu za OGTT i inzulinemiju radi se uporedo.
Kod na UKC-u Tuzla rade ovako,ides da radis inzulinemiju poneses 100 gr secera,prvo vadjenje je na taste pa popijes taj secer koji si razmutila s vodom,pa nakon 30' imas drugo vadjenje,trece nakon 60',i cetvrto nakon 120'.E sad posto oni ne rade OGTT gore kada ti vade uzorak za inzulin vade ti uporedo i za OGTT pa ti sam odneses tamo gdje rade i oni to obave.Po pravilu rade se OGTT i inzulinemija skupa,mada ja nekad radim samu inzulinemiju ona mi je bitnija jer je OGTT uvijek dobar.
ja da sam na tvom mjestu trazila bih da mi urade i inzulinemiju ona ti je jako bitna...ne znam sad koje ti je uputnice tvoj dr napisao,je li samo za OGTT ili i za inzulinemiju..

(odgovor članu Jelena86)
Neposredna veza do poruke: 570
3.2.2014 19:13:54   
Jelena86
Ja sam iz Mostara. U jednom dijelu grada, ne rade nikako inzulinemije, a u drugom rade, ali mi se prave pametni kao da se inzulin radi samo na tašte. Fino im na uputnici piše ogtt sa 75 grama šećera sa inzulinemijama!!! I još im nije jasno šta znači inzulinemije, pa me pitaju da li je to inzulinuser posted image .
uglavnom, vadit ću na jednom mjestu ogtt, a na drugo trebam odnijeti da mi urade inzulin. S tim da ću tražiti da mi uporedo vade i inzulin 3-4 puta koliko i kada glukozu i sve kasnije odnijeti na kbc da mi ga urade koliko puta i treba. Ako ne uspijem, e stvarno ću frku da napravim. Ja ću da izludim sa nesposobnjakovićima!!!
Hvala puno na odgovoru, htjela sam sigurno da znam, jer oni ne znaju, pa da mogu im objasniti.
Javim se sa rezultatima.

Neposredna veza do poruke: 571
3.2.2014 20:37:56   
AAvalon
jelena, ako ces nositi da ti urade IRI, dobro pazi da za inzulin mora biti krv iz vene i mora biti veca kolicina krvi. Znaci, ne moze iz prsta ( kako inace cesto urade OGTT) i ne moze u maloj epruvetici, vec mora biti bas ono malo veca kolicina krvi, nekoliko ml. Kao sto twinkies rece, inzulinemije se vade kao profil, svako pola sata, jer naravno da agda moze imati efekat na inzulin kod osoba koje imaju inzulinsku rezistenciju... Svasta, ne mogu da vjerujem sta su izvalili, pa kako misle da se inace isprati krivulja inzulina...ccc... Ne znam, mozda da razmislis i tome da vadis krv tu gdje mogu uraditi inzulinemije, a da poneses male epruvetice za OGTT jer to moze skoro pa svaki lab odraditi. Ne znam, sretno ti bilo, i obavezno uradi uporedo i jedno i drugo jer je beskorisno ako nije zajedno.

Dum spiro spero

(odgovor članu Jelena86)
Neposredna veza do poruke: 572
3.2.2014 20:58:06   
Jelena86
Ma ovi gdje se radi IRI su problem. Nemaju glukoze, a ne daju da kupim i donesem. A ova teta gdje ima glukoze je razumnija, pa ću nju pokušati sve to smuntati da mi odradi i njima odnijeti te velike epruvete sa krvlju da urade IRI. Hvala vam puno, ne bi znala šta joj trebam reči da mi uradi da nije vas. Uostalom, to i ne bi trebalo da je naša briga, već bi trebalo da oni znaju to sami. Ne mogu da vjerujem da sam jedina osoba u Mostaru koja je ikada ovo radila i tražila!

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 573
4.2.2014 8:48:23   
AAvalon
ti se samo unaprijed sve dogovori, prije nego popijes svu tu agdu... nemoj da je popijes pa da te onda muntaju. stvarno ne mogu da vjerujem da se niko u to ne razumije, pa valjda i oni imaju dijabeticara i sl. hajde, mila, sretno, nadam se da ce nakon ovog svega nalaz biti uredan user posted image

Dum spiro spero

(odgovor članu Jelena86)
Neposredna veza do poruke: 574
4.2.2014 16:18:11   
Jelena86
Uradila...ali ovi naši rade ogtt imjerenje samo na tašte i 2 sata poslije. Tako će mi biti i inzulin. Uradila sam sada ovo, ali ovih dana ću otići uraditi privatno da sam mirna. Nemoguće je objasniti njima šta mi traže ginekolozi. Ne razumije pojam insulinemija, nije joj jasno što mi traže 75 g glukoze, ne znaju šta je inzulinska rezistencija, itd. Pa kako tim ljudima išta objasniti.
Javim ove svoje mizerne rezultate sutra-prekosutra...

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 575
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  21 22 [23] 24 25   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  21 22 [23] 24 25   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *