Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 10.9.2013 0:33:08
hanabanana
IZVORNA PORUKA: Mrvica_83
Zene nije mi bila namjera da otvaram rasprave bilo kakvog oblika .. Pokusavam pomoci prijateljici .. Za koju znam kakva je majka i osoba a odlicno poznajem i njeno dijete .. Cemu sad rasprava tipa jel dijete izmislilo nesto da napakosti teti ako je ustanovljeno da povreda odgovara djelovanju odrasle osobe ? Majka ima dovoljno iskustva da procijeni povredu jer dijete ide u vrtic vec pune dvije godine i imala je dosta situacija na osnovu kojih moze suditi ..Naravno da nisam apriori za to da se osudi odgajateljica ali nisam ni za to da se zatvaraju oci pred svakodnevnim povredama duznosti i obaveza osoba koje su zaduzene za najmladje clanove drustva .. Nemojmo omalovazavati spoobnost cetverogodisnjaka da ispricaju sta su vidjeli ,pogotovo jer se desilo na nacin da su majke dvoje djece nazvale prijateljicu da pitaju i vide sta se dogodilo ? Dakle niko nikome nije stavio rijeci u usta nego su djeca majkama u svakodnevnom razgovoru o desavanjima u vrticu rekle svoje vidjenje dogadjaja jer su bile prisutne .I sasvim slucajno se obje price podudaraju / na kraju i sa verzijom curice kojoj se to dogodilo ? Moguce je da je u pitanju zavjera cetverogodisnjaka koji su se potrudili da naprave modricu koja bi bila u prilog njihovoj prici .. Moja drugarica je reagovala tako kako jeste .Previse blago . Ja znam kako bih i kako cu kad uz Boziju pomoc docekam svoju princezu !
Cetverogodisnjaci lazu i to je sasvim normalna faza u razvoju, kao i masta. Kako sam vec rekla imali smo i sami jednu neugodnu situaciju u vrticu, kad sam svoje dijete ispitala, to je uradila i teta u vrticu kao i psiholog, od onog " nemoguce " dosli smo da onog da je dijete kazalo istinu. Ono sto ja zelim reci, jedna je stvar pitati dijete: tko te udario? Jer time mu u stvari sugerisete da je primilo udarac.... Od onog: tu ti ima nesto, odakle? Dijete moze slagati par stvari, ali citav dogadjaj cetverogodisnjak moze prepricati samo ako je isti dozivio. To je ono sto sam ja pokusala reci. U svakom slucaju ja sam osoba koja je reagovala i za manje a ne da se radilo u sumnji da neko dijete fizicki kaznjava.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 11:00:11
mama2009
Imam jedno pitanje, zanima me iskustvo majki cija djeca idu JU Djeca Sarajeva dal im djeca spavaju u PJ ili u ono u cemu provedu dan. Iskreno ni meni se ne svidja sto u nasem vrticu djeca nemaju PJ al razumijem i tete koje imaju 28 trogodisnjaka njih dvije, dok im poslije rucka operu ruke, odvedu u wc sta jos da im PJ oblace meni je to malo prezahtijevno...volila bi cuti vase iskustvo i misljenje
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 11:06:32
hanabanana
Nemoj mi reći da svom dijetetu za dnevno spavanje kući oblačiš pidzamu?! Ni jedna moja drugarica a ni ja nismo djeci oblačile pidzamu za dnevno spavanje. Spavali su u trenerci ili u onome čemu su obućeni. ( izuzev ako je dijete u odijelu ili haljini )
Ne znam što bi ih onda presvlačili u vrtiću za dnevno spavanje ako to ne radim ni ja kući.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 11:08:31
vjestica
IZVORNA PORUKA: hanabanana
Nemoj mi reći da svom dijetetu za dnevno spavanje kući oblačiš pidzamu?! Ni jedna moja drugarica a ni ja nismo djeci oblačile pidzamu za dnevno spavanje. Spavali su u trenerci ili u onome čemu su obućeni. ( izuzev ako je dijete u odijelu ili haljini )
Ne znam što bi ih onda presvlačili u vrtiću za dnevno spavanje ako to ne radim ni ja kući.
takođe i nije oblačila pidžamu ni dok je ila u privatni vrtić, niti sada kad ide u državni
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 11:08:38
mama2009
naravno da ne oblacim, ovo sam napisala ponukana izjavama roditelja koji su izmedju ostalog stavili ovo kao jednu od tacaka za raspravu na roditeljskom u oktobru
p.s. mislila sam da sam mozda ja izrod koji ne oblaci popodne djetetu PJ illi nemajka
< Poruku je uredio mama2009 -- 13.9.2013 11:09:27 >
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 11:12:28
ladyblue RR
ma ne smeta mi uopšte...nisam nikada na to ni pomislila. i kod kuće spava u trenerci u toku dana a ne u pidžami... a te roditelje kojima smeta bih uputila u Montessori vrtiće pa da tamo izvoljevaju nakon što su platili 600 KM za vrtić.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 11:14:56
mama2009
IZVORNA PORUKA: ladyblue
ma ne smeta mi uopšte...nisam nikada na to ni pomislila. i kod kuće spava u trenerci u toku dana a ne u pidžami... a te roditelje kojima smeta bih uputila u Montessori vrtiće pa da tamo izvoljevaju nakon što su platili 600 KM za vrtić.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 11:18:44
ladyblue RR
IZVORNA PORUKA: mama2009
uputi jednu koju znamo
nikakav problem, samo reci koja je.
meni je to skroz šega kako je nekome njegova marka bitna...plate 140 KM za vrtić pa bi namaštavali svašta nešto...kino živo.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 11:19:49
mama2009
uputi jednu koju znamo
meni je to skroz šega kako je nekome njegova marka bitna...plate 140 KM za vrtić pa bi namaštavali svašta nešto...kino živo.
ja sam zbog sebe pitala jer sam pomislila da sam nemajka, ne vodim racuna o djetetu, uhljup i co...
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 11:22:04
Lady26
Ne smeta ni meni sto nema pidzama, sad kad sam cula prijedlog cini mi se kao dobra ideja, jeste da je to zahmet i veliki posao tetama... Meni se samo ne svidja sto spavaju tuto kompleto obuceni tj u onome u cemu budu i vani....jer moja kad udje s vana, skinem tu odjecu s nje pa u krevet... MAma2009 ne **** i ne zahebavaj nije od mene krenula ideja
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 11:23:07
Lady26
uputi jednu koju znamo
Ma pusti je majke ti... Hoce meni nesto da kazes a ja nit luk jela nit luk mirisala.... uhvatila se mene a ne "inicijatora" ideje
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 11:24:43
Lejla Ka
Ja podržavam spavanje u PJ u vrtiću. Prvo iz razloga da polako nauče da se sami svlače i oblače. Znam da će sad nekie skočiti kao njihova djeca to rade već kod kuće, ali budimo realni ne rade svačija djeca. Drugo, u vrtiću se spava u posteljini, i nekako mi je logično da se onda bar skine onaj prvi sloj odjeće koji je najprljaviji. Kod kuće mi za dnevno spavanje djeca ne spavaju u krevetu, i kad bi spavali skinula bih im bar pantole i majicu. U svakom slučaju, meni je higijenskije da se skinu bar u donji dio piđame, da skinu čarapice da se nogice prozrače ...
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 11:25:01
hanabanana
uputi jednu koju znamo
A i tamo ne spavaju u pidzami, i moraju ponjetni ručak djeci.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 11:26:14
koka i po
kod nas su pidžame uvjek bile obavezne.nema veze sto ima puno djece.cim se dijete upise u vrtic roditelju se kaze da donese pidžamu.i koliko znam to nije insistiranje roditelja nego pravilo firme.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 11:30:13
ziki
Kod nas se za spavanje skidaju trenerke/pantalone, kad je toplo gole none, zimu ono što ispod nose,ja mojim oblačim duge gaće A inicijative je bilo da se uvede pidžama prije 2 godine al bezuspešno.
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 11:31:53
hanabanana
IZVORNA PORUKA: koka i po
kod nas su pidžame uvjek bile obavezne.nema veze sto ima puno djece.cim se dijete upise u vrtic roditelju se kaze da donese pidžamu.i koliko znam to nije insistiranje roditelja nego pravilo firme.
Tako je bilo i kad sam ja išla u vrtić, i što kaže moja mama godinama smo svoju odjeću slagali pored kreveta iz navike ( čak i u starijim razredima osnovne škole ) Tu se slažem sa Lejlom_K, to se tada nauči. MOje to znaju, ali to ne rade bez moj opomene. A i kad stave u ormare, to je ne daj Bože. ( čime se neponosim )
Medjutim sad nešto mislim da je to nerealno jer moja S: naprimjer nema niti svoj ormarić u vrtiću, a ja sam ga prije 35 godina imala.
< Poruku je uredio hanabanana -- 13.9.2013 11:33:36 >
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 11:34:40
Lady26
Ja fkt nisam razmisljala o ovome prije, niti bih inicirala bilo sta, za ove novce ja sam zadovoljna i tetama i odnosom prema djeci i onim sto rade sa djecom, L sretna i voli ici u vrtic, hrana nije losa, cujem da neki roditelji hoce da postave to pitanje na roditeljskom i ucinilo mi se kao dobra ideja....
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 11:38:49
mama75
IZVORNA PORUKA: vjestica
takođe i nije oblačila pidžamu ni dok je ila u privatni vrtić, niti sada kad ide u državni
Oblačim i u kući, oblačili joj u državnom vrtiću ( imala je 2,5god tada), oblači i sada u privatnom. Nije mi higijenski da u onome u čemu se valja po podu, izađe vani i sl ide u posteljinu. Nama su u vrtiću rekli kako oni podstiču djecu da se sama presvlače i slažu odjeću jer su svjesni da mi roditelji često nemamo vremena za to, uvijek žurimo da ne zakasnimo na posao, da što prije legnu i sl. za pidžame
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 11:55:18
Lady26
Moja i sto bi znala nece....sto ce kad luda mama oblaci, presvlaci, hrani i sl...a tek slaganje , slomi se slazuci... Cak mi dodje da je skinem da bi isla piskiti , mislim.... A to u vrticu ne pali, sve sama...
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 12:15:44
ladyblue RR
meni su pidžame u vrtiću šega ali nema veze...uglavnom, moja N izlazi vani i kada se isprlja, tete je uredno presvuku (zato i nosim ruksak sa rezervnim stvarima) i to je to
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 12:18:28
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: Lady26
Moja i sto bi znala nece....sto ce kad luda mama oblaci, presvlaci, hrani i sl...a tek slaganje , slomi se slazuci... Cak mi dodje da je skinem da bi isla piskiti , mislim.... A to u vrticu ne pali, sve sama...
Baš zbog ovakvih slučajeva (u klubu sam dugogodišnji član ) sam posebno za piđame.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 12:21:18
Lejla Ka
meni su pidžame u vrtiću šega ali nema veze...uglavnom, moja N izlazi vani i kada se isprlja, tete je uredno presvuku (zato i nosim ruksak sa rezervnim stvarima) i to je to
Ne presvuku ih kad sjede na podu u sobi, kad se valjaju, kad trče pa prašina pada po odjeći ... Meni stvarno nije šega da se skinu pantalone, i kad nisu vidljivo prljave, kad se liježe u posteljinu.
RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici 13.9.2013 12:23:25
ladyblue RR
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Ne presvuku ih kad sjede na podu u sobi, kad se valjaju, kad trče pa prašina pada po odjeći ... Meni stvarno nije šega da se skinu pantalone, i kad nisu vidljivo prljave, kad se liježe u posteljinu.
ma eto kod kuće mi je k'o u apoteci...mislim da se pretjeruje....i kod kuće se valja po podu...pa neću u zraku prašinu hvatati. i malo prašine nikoga ubilo nije.