gargamel
|
pozdrav zenice, vidim da ima svakakvih iskustava sa orhidejama. moje je ovako, kupila sam jednu prije godinu i nekoliko mjeseci, u jeku cvatnje, nakon par dana cvjetovi se osusili, ja podrezala stapke, i nista, rasli listovi i pustala korjenje, ali od cvjetica nista, ja se razocarala, cak je htjela bacit, do prije nekolliko mjeseci kad je opet procvala. jedna stapka se osusila sa pupoljcima, na drugoj cvjetovi nisu dugo bili, i osusi se i ona, skroz do dna i ja odrezem. odjednom se i listovi pocnu susiti od sredine, ja nisam shvatila sta se desava dok nisu poceli opadat, onda uzmem da je presadim, korjenje trulo puno, tako sam nasla na netu, ostalo 7 jako zdravih korjenova. sad je problem lisce kojeg je nestalo, ostao samo jedan poluziv koji odbija da krepa, korjenje bas zdravo, ne znam sta da radim sa njom, kako da joj pomognem? ako neko ima neki savjet ili iskustvo, molim napisite.. jos, iz vlastitog iskustva, ne potapajte ih u vodu, od toga korjenje trune, najbolje da ispod drzite posudu sa kamencicima u vodi, pa da na to stavite saksiju, imat ce vlagu, a nece je ubiti. drugo, ti supstrati su jako losi i skupi, ono sto je najbolje, ko je u mogucnosti, je da je presadite u koru od bora, jako usitnjenu sa dodanim fungicidom, na tome najbolje uspijeva.
|