Amelaa RR
|
Prenos postova s duple teme IZVORNA PORUKA: LILLO Zdravo svima:), Nova sam na forumu, ja sam u fazi priprema za trudnocu..nadam se uskoro ..pošto mi je receno da imam Policističan jajnik( samo na polovici jajnika se promjecuje sacas_ti izgled). Ja nemam nikakve tegobe koje se odnose na težinu ili maljavost, visoka sam 176 i imam 58 kg, imama dleke gdje je normalno , kod ginekologa sam radila test ovulacije gdje je ultrazvicnim pregledom utvrdila da imam ovulacije , i do sada kad sam god radila test 14 dan od menstruacije rezultat je bio pozitivan, tako da mi je gin. na osnovu toga rekao da imam redovne ovulacije. Ciklus mi traje u intervalu od 28 dana do 30 dana. Sada hocu da radim polne hormone i hormone stitne zlijezde, cisto da vidim jel tu sve stima jer sam imala jednu operaciju(nevezanu za ginekologiju) ali mi je imunitet pao, pa me interesuje, pošto imam zdravstvenu knjizicu, receno mi je da polne hormone i hormone stitne mogu raditi na dipu, besplatno je, gdje trazim uputnicu? Da li kod svoje doktorice opšte prakse?, jer ja idem privatno kod ginekologa( međutim kod njih je 300KM testiranje), samo sam zamolila svog ginekologa da mi napise preporuku da radim to testiranje. Pa pošto ja nemam iskustva sa ginekolozima u domovima zdravlje, neko mi kaze da ce mi doktor opšte prakse dati uputnicu za te nalaze, opet drugi mi kazu da ce me on uputiti ginekologu u domu zdravlja pa da mi on da uputnicu....malo mi je hitno jer se polni nalazi rade 3 dan menstruacije, osim progesterona koji se radi 21 dan ciklusa i hormona stitne koji se rade kad god. Ako mi neko moze pomoci , unaprijed zahvalna... IZVORNA PORUKA: mama3333 Po preporuci ginekologa,bez obzira jel privatni il DZ ljekar opšte prakse daje uputnice na DIP,s tim sto se jedan dio vadi u prizemlju a drugi na drugom spratu DIP-a IZVORNA PORUKA: Alegro Pozdrav! I ja sam nova na forumu.Vec neko vrijeme vas pratim pa da se i ja pridruzim. MM i ja smo u braku vec 4 god oko 2 god pokusavamo al ne ide. U pripremi za nasu prvu IUI dobili smo da uradimo odredene nalaze. Nas prvi uradeni nalaz ( spermiogram ) i razocarenje - dosta bakterija, leukociti i prisutna aglutinacija. . Nalaz raden prije uredan tako da nas je ovo malo sokiralo. Sad cekamo nalaze urinokulture i spremokulture. Ja sam uradila OGTT, spolne hormone i hormone stitne, a cekamo i nalaze inzulinemije kao i anti Millerov hormon. OGTT O - 4,6 30 - 10,7 60 - 8,7 90 - 7,9 120 - 5,7 urin pocetni i nakon 120 min GLU - norm Hormoni radeni 3 dan ciklusa E2 179 pmol/L ( ref 147 -1509 ) FSH 6,95 IU/L ( ref 1,7 - 135 ) LH 7,45 IU/L ( ref 1,0 - 96 ) PRL 238,9 mIU/L ( ref 72 - 511) PROG 2,75 nmol/L ( ref 0,5 - 72) T3 2.22 nmol/L ( ref 1,3 - 3.1 ) T4 107.4 nmol/L ( ref 66 - 181 ) TESTO 1.54 nmol/L ( ref 0,2 - 2,86 ) TSH 1,6 mIU/L ( ref 0.27 - 4,2) Molila bih sve koje se razumiju da malo prokometarisu nalaze.Unaprijed hvala! IZVORNA PORUKA: LILLO Alegro, onoliko koliko ja znam.. Prolaktin ti je blago povisen( sve iznad 150 bar moji gin. smatra povisenim, i ja sad treba to da radim pa se nadam pozitivnim rezultatima)...on ti zna praviti problem oko ovulacije, mozes da mislis da je sve ok, osjetis ovulaciju ali je "prazna" nije se proizvelo zuto tijelo zbog prolaktina. Po odnosu FSH i LH, mozes posumnjati na PCOS jer ti je LH veci od FSH...ali to nije nista strasno, vjerovatno i sama znas...ali to utice na ovulaciju...Zaovi moje zaove, sjecam se prolaktin je bio malkice veci od tvog cini mi se oko 350 i ona regularno zatrudni ali ne moze da odrzi..kada je koristila terapiju za prolaktin, zatrudni sa blizancima, iznese trudnocu perfektno i rodi prirodnim putem sina i kcerkicu...tako da ne brini...bit ce ako bog da insallah...samo se uzdaj u Boga...on ce odrediti kad je vrijeme i dati ti svoju veknicu :)))))sretnooooo IZVORNA PORUKA: Alegro Hvala ti LILLO , valjda bude dobro. Sutra su gotovi i ostali nalazi pa cu kod svog gin u DZ da pogleda.Meni je inace privatni gin rekao da povadim sve te nalaze pa sam otisla svom porodicnom i samo trazila da mi da uputnice. Nisu pravili nikakve probleme, samo su pitali zbog cega mi to treba i dali. IZVORNA PORUKA: LILLO Dobila sam upitnice , malo je negodovala ali mi je dala na kraju..hvala bogu..na ovoj za polne mi je napisala clb-dip, a za stitnu nuklearna medicina, pa je valjda to na istom mjestu... eh sad imam jednu nedoumicu pa ako mi neko moze pojasniti,koliko sam razumila, polni hormoni osim progesterona se rade 3 dan menstruacije, a progesteron 21 dan ciklusa,ili sve skupa 3 dan menstruacije??? Nije mi jasno... doktorica mi je rekla da hormone stitne to mogu uraditi bilo koji dan , ali vidim da je ALEGRO radila i njih 3 dan menstruacije...meni je isto logicno da sve skupa odradim..pa da ginekolog moze uporediti medusobni odnos hormona...hvala curee.. IZVORNA PORUKA: mama3333 kada sam ja radila nalaze,rečeno mi je drugi dc,al i treci nije kasno,poslije nije prava slika hormona,svi se rade isti dan,e jedino progesteron možeš ponoviti 21dc jer on pokazuje da li je bilo ovulacije i može se naslutiti jeli bila kvalitetna al nije bas siguran pokazatelj... IZVORNA PORUKA: LILLO eh super hvala ti mama3333, samo se nadam da me nece zakaciti vikend i da bude drugi dan...kaze mi doktorica da znaju biti pravo bezobrazni gore na dipu i da se moras naruciti kad vadis nalaze, nadam se da ce biti dobre volje...ja cu otici sutra da provjerim za to narucivanje da li treba...da me ne bi vratili pa i taj belaj
< Poruku je uredio Amelaa RR -- 16.8.2013 9:32:03 >
1. ICSI Bahceci-Sarajevo 22.07.2013pocetak bockanja 04.11.2013 Beta 1:( 2. ICSI Bahceci-Sarajevo 26.06.2015 - Beta 73-80 biohem 3. 17.11.2015 Beta 0,1 4. 30.09.2016 Beta pozitivna 10.11.2016 Spontan 5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna
|