Emmy
|
IZVORNA PORUKA: minja_ Da, bitno je da se smijemo. Blago Srbima, oni nemaju ovih dvojbi. meni je osmJeh isto sto i Anicu ili Halilovicu, nepravilno. Ali, recimo da su se drzali Babiceve pravopisne varijante hrvatskog jezika, nisu ga pazljivo pratili u pisanju interpunkcijskih znakova. tako da, ne vjerujem da je u pitanju svjesni izbor dubleta. Meni tu fali ozbiljnosti, dosljednosti i forme koju ocekujem od obrazovne ustanove. Fino za strane jezike od samog starta. Potpis minja, po bosanskom pravopisu pravilno osmijeh. Iako nije tema emisije, mada jako bitno, nivo pismenosti je značajno opao u poslijeratnom periodu, ne znam u čemu je problem, da li je razlog što ni sami nismo načisto sa normom bosanskog jezika, pa nam se miješaju norme susjednih jezika. Kada vidim natpise, reklame, titlove na TV, stravično. Nadam se da će se to u školstvu promijeniti i unaprijediti, do tada nam ostaje da sami djecu upućujemo na ono što je pravilno. Mene prosto stid kada vidim table sa putokazima u Sarajevu na engleskom, neke 2009. pripremila pismo tadašnjem gradonačelniku A Behmenu da se ponudim da pro bono riješimo taj problem, da se ne brukamo, ali ostade pismo, evo ga u ladici kod mene. Ja sam svoje dijete upisala u jednu školu u Novom Gradu, svi oko nas već znaju ko im je djetetu učiteljica, mi jedini kao duduci, čekamo spiskove, naučili sve po propisima, ništa mahala. Ali sve kontam i da znam, šta onda? Zašto nekome ne dati priliku? Biće da će mi dijete završiti u razredu "odmetnika", jer nismo "povlačili" veze, jer mene to iskreno smara. Sve što sam do sada vidjela o školi, od procesa testiranja pa do prezentacije škole na webu, škola mi se čini one-man show, tipa naša uvažena direktorica ovo naša ovažena direktorica ono, naše uvaženo dijete uvažene nastavnice je osvojilo tu i tu nagradu, ali kao što rekoh neću unaprijed osuđivati, nego dati šansu. Da mi se kako poklopila finansijska konstrukcija (kako je ovo fino reći umjesto da nisam kokuz), vjerovatno bi neka od privatnih škola u Sarajevu bila opcija