Daliyah92
|
IZVORNA PORUKA: Bebica11 IZVORNA PORUKA: Daliyah92 Pomalo citam ovu temu, i mi jos malo punimo godinu dana, pa gledam sta jedu bebe u toj dobi I vidim da vase bebe puno vise jedu od mog malca. On ima nesto vise od 11 mj, i nece skoro nikako povrce. Pojede par zalogajcica rize ili krompira i pocne okrecati glavu i nece vise, a ja vidim da je jos gladan pa mu dam rizine pahuljice ili nesto slicno, ali uglavnom to je slatko. A slano koro nikako nece. Hoce i malo kruha da pojede, nekad i supice, ali ni nju nece u zadnje vrijeme. A isto je poceo odbijati i ono sto inace jede, mislim da je to zbog nicanja zubica. Htjela bih mu davati vise povrce, (mozda sam malo zakasnila s tim "navikavanjem", iako je on uvijek izbacivao povrce, nije ga htio) ali ne znam kako kad on samo izbaciva vec nakon pet zalogajcica? Imate li neki savjet? I da, hoce meso pilece i ribu, to malo vise voli od povrca, mada sve ono mesa sto on pojede meni je jedan zalogaj Voce hoce isto, breskvu, jabuku, (bananu ne voli plaho), kruske, ali to mu vecinom napravim kao kasicu jer ovako isto isbaciva ako mu samo izrendam. Moja N je pocela tek gutati s 9mj, s 11 mozda imali jedan obrok, dojila je tako da ne brines eh sad savjeti: PRVO ne daj slatkise, premalen je za to jos pogotovo ako odbija hranu DRUGO daj mu ono sto voli jesti i nudi mu usput ono sto bi ti voljela da jede npr zelje ili brokulu, mrkvicu krompir...po kasikicu dvije da se navikava na okus, kazu bebe treba da probaju nesto po 20 puta da se naviknu na okus, moja N tako nije htjela zelje i malo pomalo odjednom pocela jesti, tako je bilo i sa svim povrcem, samo laganini, probaj ponuditi cesce TRECE daj mu da jede kad se probudi poslije dnevnog sna, tad su obicno raspolozeniji za klopu, i kad jedete SJEDI I TI i jedi s njim i djeca bolje jedu kad su svi za stolom KAD JE OBROK, a zato slatkise niposto, moja N kad pojede slatkis ili kolac preskoci obrok, eto toliko zatvara djecu to bezvezno slatko CETVRTO probaj vodu od graha ono procijediti i zadrobiti, moja N kad nije htjela nista to nije odbijala,pravo bosansko dijete Ne dajem ja njemu slatkise, cokoladu i to bezveze, nego nesto sto je malo korisnije npr. te rizine pahuljice a one su slatke a ima i neki keks od zitarica isto se priprema sa vodom. Jedino mu dam nesto kao monte ali nije okus cokolade nego keks i mlijeko. Ali vecinom je to slatko i bas kako kazes zavara ga. Razmisljala sam da mu dam cesce, ako nece da jede tad kad mu dam da mu ne dajem drugo nista (samo ako hoce da podoji) pa mu ponudim ponovo za sat-dva. Mozda ovako pocne pomalo? Voli moj bas da jede kad i nas dvoje, iako se prethodno najede A evo sad se probudio pa cu mu nesto ponuditi, mozda supicu. A grah voli, samo ja ga ne kuham precesto, jednom u par sedmica. Hvala puno na savjetima Ako ima jos ko neki savjet, dobro bi mi dosao