mala_sa
|
IZVORNA PORUKA: ena23 smajli draga gdje me nadje, otprilike imam isti problem kao ti. Ja sam sa oboje djece od samog starta uvjek sama bila, a otkako smo se doselili u holandiju prosle godine zaista sve sama radim po citav dan, muz dolazi kuci oko 18.30 pa i on onda malo potegne. Ovako, starijem sinu je 3,5 godine a mladjem 1,5. Obojica su jaaaaaaako aktivna djeca, nikad ne miruju, obojica su jako dugo dojila. jako su privrzeni uz mene, obojica se jos uvjek nocu bude po jedan-dva puta... tek sam nedavno prvi put nakon 3,5 godine prespavala noc u komadu... cesto, o veeeeeooooma cesto sam dumala i dumala kako jednog zapostavljam, i svake noci se ubijem u pojam koliko me puta E zvao da se igramo a ja rekla ne mogu, koliko sam K danas pustila da gleda crtani samo da bi sutio dok ja stizem sve ostalo... i onda sam skontala da od toga nema nista. prihvatila se malo organizacije. otvorila fino excel, napravila osnovnu tabelu, isplanirala... ako ti nije mrsko citati i ako te zanima evo nase rutine, tako da unaprijed, svaki dan, napismeno znam da nijedan nece biti zapostavljen... ustajanje, dorucak, vodim E u vrtic, vracanje kuci, K gleda crtani mama sprema kucu 1H (za jedan sat se moze tako mnogo uraditi kad znas da si ogranicena na njega). onda se mama+K igraju, idemo po E u vtic, vracamo se, uzina, nesto brzinski, njih dvojica na spavanje (ja lezim s njima dok ne zaspe) . mama pravi rucak dok oni spavaju i eventualno citam knjigu, udjem na RR, bilo sta, to je moje vrjeme, nekad i odspavam s njima... kad ustanemo imaju rucak, izlazimo napolje, idemo u setnju, kod prijaetlja, u park, bilo sta gdje su obojica zaposlena i nijedan zapostavljen, znaci vrjeme E+K+mama, kad se vratimo kuci onda mama+E se igraju, to je nase vrjeme. kad dodje babo veceramo (ono sto sam na podne napravila) onda ne prodje malo K ide na spavanje (ima svoju rutinu pred spavanje, to je opet vrjeme mama+K), u isto vrjeme babo+E provode kvalitetno vrjeme citajuci, crtjuci, sklapajuci slagalice... onda i E ide rutinski na spavanje i tako sada na kraju dana znam da po sablonu nijedan nije zapostavljen, drzim se otprilike vremenskih granica i sa jednim i sa drugim... cura ti je vec velika i mislimd bi razumila dobro da joj objasnis da, recimo, mama i brato imaju vrjeme igranja, da onda dolazi vrjeme i za nju, da se ne bi osjecala zapostavljena. takodjer, djeca su vizuelna bica, ovu tabelu o kojoj pricam mozes isprintati u boji pa joj objasniti, recimo, kad je plava boja mora se spavati, kad je crvena tad mama radi, kad je zelena to je njeno vrjeme s mamaom... mozete cak zajedno i nacrtati na tabelu spavanje, objed, igru... (kod nas je upalio bolje od bilo kakve prijetnje ili nagrade bukvalno znak na zidu "ne udarati" i "ne vristati") mislim da samo malo bolje organizacije cuda cini, eto ja napisah svoje iskustvo, nadam se da sam ti bar malo inspiracije dala. Hvala na ideji, ovo ce nama aBd uskoro trebati i bas mi se svidja