|
RE: HPV, Cin I II III i konizacija 15.11.2008 23:40:36
|
|
|
|
ever
|
hej cure evo da se i ja javim sa nekim informacijama koje sam u medjuvremenu prikupila od dana kada sam pokrenula ovu temu... naime u aprilu mjesecu ove godine sam dobila po prvi put los nalaz pape Cin I uz kolposkopiju koja je pokazala da postoji acetobijeliepitel sa kondilomima na cervixu... naravno procitala sma hrpu toga na internetu i krenula raditi na imunitetu... no mislim da uzimanje svih tih preparata nije uopce pomagalo s obzirom da sam se ja jako brinula... najvise me nervirala lezernost dr. koji su samo, bez ikakve dijagnoze, zakazivali pregled za 4 mjeseca... ono sto sam saznala jeste da cim se ustvrde promjene na grlicu, odmah je potrebno pored hpv tipizacije, napraviti kompletnu mikrobiolosku obradu na aerobne, anaerobne bakterije, ureaplazmu, mikroplazmu i klamidiju, kako bi se iskljucilo postojanje neke od bakterija jer onda papa moze pokazivati veci stupanj cina nego sto ustvari jeste... ja sam to naravno napravila i nadjena mi je eserihija coli, a da je pri tome uopce nemam u urinu...nadalje cim se ustvrdi Cin potrebno je napraviti biopsiju kako bi se tacno znalao kolike su promijene.... veliki broj cura na papi ima lazan stupanj Cina jer on ustvari moze biti veci.... to je upravo i bio moj slucaj, gdje je papa pokazivala Cin I, a biopsijom (koja je 100 % tacna) ustvrdjen Cin II... napominjem da moj dr. u sarajevu nije zelio napraviti biopsiju jer je smatrao da nije potrebna, no ja nisam imala mira i otisla sam u zg kod jednog dr. kod kojeg se i sada lijecim... a to se pokazalo jako bitno jer cekanje kod Cina I je jedna godina prije nego se poduzme neki zahvat, a kod Cina II naravno krace, te ako papa pokazuje lazan nalaz dr. ne moze znati pravu terapiju, uprotivnom vi ne radite nista a stanje se pogorsava sa Cin II ka visem..... nadalje moguce je da se nakon biopsije stanje popravi da papa bude uredna jer su promijene bile male, no iz iskustava drugih cura to se desava jako rijetko..... moja prva kontrolna papa nakon biopsije je Cin I, znacio malo se smanjio, te cu sad ici da napravim fulguraciju, a to znaci spaljivanje promijena, sto je naravno bolje od konizacije jer se uveliko stedi tkivo... eto ako nekoga jos nesto interesuje neka pita, ja sam ovo prostudirala i jos uvijek se informisem kroz iskustva.... mogu samo svakoj curi koja ima urednu papu preporuciti da napravi i kolposkopiju jer se tek onda zna pravo stanje... papa uopce nije tako sigurna, jer ona moze biti uredna a da promijene na cervixu vec nastaju.... sto se tice hpv u slucaju prirodnog poroda zene koja ima kondilome, moze doci do prenosa na bebu u sansi od 50 %, a cerskim rezom 27 % i posljedice su kondilomi u ocima, grlu bebe i slicno.... a zena moze imatikondilome na grlicu, a da joj je papa uredna, te se oni samo u tom slucaju mogu otkriti kolposkopijom... nadam se da sam makar malo pomogla svim curama koje se tek srecu sa problemom i koje se osjecaju izgubljenima bas kao sto sam se ja osjecala prije 8 mjeseci....
|
|
|