veeseelaa
|
IZVORNA PORUKA: mila81 Jeste da nije vezano za ovu drzavu, ali moram ovo podijeliti sa vama. Ja sam drzavljanka Srbije, udata za Bosanca, i naravno po vjencanju morala sam regulisati drzavljanstvo i sve te peripetije oko papirologije. Neko me je posavjetovao da uzmem dvojno drzavljanstvo, jer izmedju te dvije drzave ima potpisan bilateralni sporazum, sto sam ja i ucinila. Helem, ono sto vam zelim reci jesu pogodnosti koje daje Srbija za majke porodilje, jedne, dvije ili vise beba. Ja, kao sto se vidi iz potpisa imam dvije bebe, znaci ne blizance. Za prvo dijete sam od Srbije dobila porodiljsku nadoknadu od 300 eura, a za drugo 1000 eura. Znaci, to je samo naknada za majku, plus djeciji doplatak, koji iznosi 45 km, mjsecno, i na to imam pravo iako imam dvojno drzavljanstvo, ali ako ispunjava uslove za doplatak, sto je neka druga tema. Dok sam bila u svom rodnom kraju radila sam u prosvjeti, i znam sigurno da porodilja od poslodavca prima 100% platu, plus sve ove pogodnosti. A one koje dobiju blizance dobiju sve ovo u duplo, osim plate, koja je jedna, ne dupla A zene koje rode tri ili vise bebe od drzave dobijaju stan i od raznih sponzora, poput Pampersa, Hippa, razne poklone koje i nisu samo simbolicne, vec vrlo primaljive. Ja znam da je u Srbiji vec odavno zavladala bijela kuga,i da oni ovo daju zbog toga, ali ruku na srce, pa iskreno treba reci koliko smo MI, daleko od toga Vrlo je porazavajuce to, sto u Bosni treba da nastane problem da bi drzava tek odreagovala na pravi nacin, i sto je najgore sto samo gradjani ispastaju zbog toga A zbog cega se i desava ta bijela kuga, pa naravno, samo zbog finansija, koja je presudna... obzirom na ovo uzet ću i ja dvojno državljanstvo