Tidzi
|
Kod mene je ZAJEDNICA NIKAD NI PO KOJU CIJENU!!! Nakon udaje zivljeli smo u zajednici (MM, ja, svekar, sekrva i 2 muzeve sestre). Starija sestra i nekako, a mladja je nepodnosljiva. Svekrva nije losa zena i sa njom se moze, ali zato je svekar je..o svim sejtanima majku! To je jedan uobrazeni i umisljeni covijek koji ima stav u glavi da je Bog, pa on. Ono sto on kaze tako biti mora, a uopce ga ne zanima sta drugi misli i da li to zele. Od odredjuje sta se kuha, koliko i kako. Ja u takvoj porodici nisa odrasla. Moj otac se nikada nije peljao u kuhinju, izuzev ako on hoce nesto spremiti, a to je 3-4 puta u godini. Majka je uvijek brinula o tome sta kuha, koliko, sta kupuje...Pa ipak ona kuha i zna sta joj je potrebno. Svekar je cak isao i provjeravao koliko ja stavljam praska kada perem ves, zasto perem posteljinu svaku drugu sedmicu, najvise ima mog vesa... Srecom, trajalo je to nekih godinu dana dok nije donio odluku da sav novac, odnosno kada stignu plate da dajemo njemu (svaki mjesec smo davali za hranu i vise nego dovoljno, ne brojeci ono sto mi jos stalno kupujemo). Naravno MM se s tim nije slozio, a ni ja. Pa necu ja, kada meni trebaju gace ici svekru i traziti da ih kupim! Kako se s tim nismo slozili on nas je automatski zbacio! Izasli smo, a nismo imali ni kasike... Srecom, imali smo 2,5 soban stan. Za nekoliko mjeseci smo obezbijedili sebi sve sto nam je bilo potrebno za zivot. Sjecam se dobro, taj dana kada nas je izbacio, vidimo rodjaka od muza (amidzici njih dvojica), ja placem suza suzu stize, ne mogu da stanem. On me gleda i kaze "Ne placi, ne sikeraj se...zapamtit ces moje rijeci...slavit ces datum kad vas je izbacio, jer si mlada i nisi ni svjesna kakva je on osoba i kako je zivljeti samostalno, bez zajednice" I cesto se sjetim njegovih rijeci, jer je bio u pravu. Cesto kazem i da slavim taj dan. Vec 4 godine zivimo bez zajednice, i mogu reci da je to nesto najbolje sto moze biti. Nikada se vise ne bih vratila u zajednicu kada bi zivljeli u stali. Imam svoj mir, svoju slobodu, radimo sta hoceme, idemo gdje hocemo, nikom ne polazemo racune, niko nam ne popuje i ne ispire mozak, niko nam ne namece svoju volju...