hanabanana
|
IZVORNA PORUKA: Alhemicarka Da, super je to kad se može, ali tad se nije moglo - nije se smjelo "izvoljevati", kako si spomenula u prethodnom postu, na šta sam se nadovezala. Nije sve razmaženost i izvoljevanje, ali ja nakon svog iskustva u obdaništu ne bih dozvolila niti da mi djete bude gladno, niti da ga tjeraju na nešto. Ako sam platila punu cijenu, hoću i punu uslugu. ta da je djete alergično na nešto, neće dobiti da jede i završena priča? Ili da je nedaj Bože šećeraš, pa mora jesti u određeno vrijeme? Da nosi od kuće, pa opet će druga djeca gledati da on jede nešto drugo. Mislim da svima treba obezbjediti obrok, a ne pustiti da djete bude gladno, pa taman bilo zdravo-pravo. Ma moglo se i tada, ja sam išla u vrtić prije 30 godina, i tada je bila napomena za mene i sestre: ne jedu svinjetinu. Vrtić, produženi boravak, menza nisu restorani pa da se može birati izmedju dva ili više ponudjenih opcija. Ja svojoj djeci ne dam da biraju ni kući, ako je leća za ručak, to se ruča. To što im se ponudi da jedu ja smatram ispunjenjem njihove obaveze prema meni, i smatram da su mi pružili adekvatnu uslugu. Ako je dijete alergično, to se prijavi i to učiteljice pitaju svake godine. Barem su nas pitale. Majke djece alergičara donose svojoj djeci adekvatnu hranu. I opet imaju izbor, mogu da ne daju dijete u vrtić. Ali je nerealno očekivati da se radi 1 dijeteta nabavlja namirnica koju samo one može jesti, i da se posebno kuha 1 dijetetu od mogućih 350 djece. Moja djeca znaju da postoje različita djeca, i da se razlike poštuju, nikako ne kude. To ih ja učim kao roditelj. Sa mojom H. je u vrtić išao dječak sa posebnim potrebama, danas ide u istu školu. Kakvo su drlje i kamenje drugi roditelji sipali na to dijete, meni je bio prestršno za čuti. A koliko sam napora morala tek ulagati da svom dijetetu objasnim da se niko ne smije nazivati budalom, debilom, kretenom, zaostlim, bolesnim.....
< Poruku je uredio hanabanana -- 16.10.2012 10:44:34 >
|