Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: treće RE: Moja beba do 1.rođendana 1.8.2012 17:08:49 Candy E zene zanima me, moze savjet, a i misljenje: Naime, maleni se rodio prije 32 dana, dosli kuci, super dojio, spavao, napredovao, onda sa 18 dana otisao na operaciju pupcanog crijeva, gdje smo bili razdvojeni 5 dana, da bi potom ja otisla i bila sa njim u bolnici jos 6 dana, ali nismo mogli biti zajedno, ja u sobi za majke, a on u intenzivnoj njezi.Prvi dan kad sam dosla morao je piti samo 10ml mlijeka uz infuziju i antibiotike na svaka 3 sata, drugi dan 15ml, treci 30ml, a onda neograniceno. Ja sam izdajala mlijeko tako da bi on popio koliko je trebao a ostatak bacala. Kad je dosao dan da neograniceno jede, on nece dojku, nece ni silikonsku, naucio na flasicu, tako da mi je sve do povratka kuci, ja bih se izdajaj a on bi jedi. Al ja primjecujem sve manje mlijeka, kod kuce stavim ga na dojku, jok nece, stavim silikonske, vuce 5 sekundi, onda u plac ne nevuce nista. Ja pupmicu u ruke i svako hranjenje izmuzem, ali njemu malo, a ja nemam vise. Uvedem dohranu uz to, minimalno, ali on stalno gladan... Kupim onu Novalac za vecu sitost, ma kakvi sve isto... A ja nasekirana zbog operacije, nisam se nimalo odmorila od poroda, pa rana, a mlijeko skoro nestalo... A zivci mi vise o koncu... Ova beba predpostavljam više ne želi na dojku? Jedna od bitnih razlika dojenja i hranjenja na flašicu je ta što tokom dojenja mlijeko teče u "valovima" i sa pauzama. Beba sisanjem izazove refleks otpuštanja mlijeka i ono teče u njena usta. Nakon nekog vremena mlijeko prestane teći, a beba ponovo sisa ubrzano i onda mlijeko ponovo poteće. Kod ishrane na flašicu hrana stalno teče, bez pauza pa bebe koje se većinski hrane flašicom pauzu u toku mlijeka kod dojenja protumače kao nestanak hrane (kao da se flašica ispraznila). Ako ono što su u prvi mah pojele nije dosta to ih jako razljuti i ne žele više dojiti. Ovakvo ponašanje je sasvim normalno i razumljivo jer bebe prihvataju liniju manjeg otpora, onako kako je lakše. Ja bih voljela znati da li ova majka želi povećati proizvodnju da bi mogla izdojiti dovoljno za obrok ili bi možda i pokušala varatitit bebu na dojku?