Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
espumisan kapi koristimo od sedmog dana. redovito. ne primjecujem da su ista pomogle :( masiram mu pupu i stavljam gazu s ugrijanim maslinovim uljem. takodjer ne primjecujem da ima nekog ucinka. veceras je mali tako zaplakao da mi je i svekrva pocela plakati. jadan... preko dana mu u nekoliko navrata dam i par gutljaja caja od kamilice ili komarcaka...
Nama je kod grčeva pomoglo kad je stavim malo na stomak da kao "puže" da aktivira crijeva i lijepo se isprducka. Takođe nam je pomogao ovaj čaj od komorača ali ja sam ga pila. A kad već daješ čajeve, pokušaj u čaj od kamilice ubaciti koje zrno kima. Kad ništa ne pomaže, kim mora. Beba vjerovatno neće da leži na tebi jer joj je vruće odtopline tvog tijela. Pazi oko utopljavanja djeteta, možda i zato plače...vani je sad grozno vruće. Nama je pedijatrica savjetovala oko tog utopljavanja sljedeće: ono što bi ja obukla - bebi stvar manje pošto je njima brži metabolizam, a time se i brže zagrijavaju. I sad po ovim vrućinama nipošto pokrivati, eventualno pelenom platnenom naveče.
Tvoje mlijeko je sigurno ok, već znaš da ne postoji nekvalitetno mlijeko. I meni je providno mlijeko, a moja E. super napreduje. Tako da nemoj slučajno odustati od dojenja, u tvom slučaju izdajanja. I što više pokušavaj sa stavljanjem na grudi ne bi li se uspostavio normalan odnos ponude i potražnje.
I pazi oko ishrane, to je glavna stvar. Rekla si da ne jedeš ništa teško, ali ni ne mora biti teško...sve što ima opnu (tipa paradajz, mahune itd.) bebi izaziva grčeve.
suncesunce i moja je beba imala grčeve prvih mjesec-dva i stalno je plakala kad je budna, kad smo otisli doktorici, ispalo je da je puna zraka, kojeg se naguta dok jede iako je isključivo dojila i hvat je bio pravilan, od pocetka sam je naucila na to tako da ni regade skoro da nisam imala. Obzirom da tvoja beba jede na flasicu to jos moze biti gore. Jednostavno nista bas pretjerano nije pomagalo, dok nije "naučila" da podriguje i prducka, i onda je fino izbacivala visak zraka i bilo je sve bolje. Obzirom da te to sve jako opterećuje, probaj ipak otići do pedijatra i zbog te stolice a i grčeva, vazno je da se i ti rasteretiš, sve to utiče na mlijeko i bebu. Sretno
I pazi oko ishrane, to je glavna stvar. Rekla si da ne jedeš ništa teško, ali ni ne mora biti teško...sve što ima opnu (tipa paradajz, mahune itd.) bebi izaziva grčeve.
ovo je baš upitno tako da bi ja bila oprezna sa ovakvim savjetima. nije dokazano kako ishrana dojilje utiče na bebu. npr moj nekad ima grčeve nekad nema a ja jedem i pijem iste stvari. baš sam upratila, jer sada ima dosta stvari koje se kao ne preporučuju dojiljama radi prevencije grčeva a ja ih jedem i pijem. nekada se dojiljama savjetovalo da ne jedu svježe voće i povrće, da ne piju mlijeko i ne jedu mliječne proizvode, nemoj ovo nemoj ono, ostade da živiš na supi, riži i kompotu nekoliko mjeseci. sada se savjetuje da dojilja jede što više svježeg voća i povrća, savjetuje se i da jede sve što normalno jede. može se desiti da je beba preosjetljiva na neku namirnicu ali to mama treba upratiti i provjeriti. ne treba unaprijed sve izbaciti iz prehrane, nego ako se primjeti da je beba na nešto osjetljiva onda samo to izbaciti.
ovo je baš upitno tako da bi ja bila oprezna sa ovakvim savjetima. nije dokazano kako ishrana dojilje utiče na bebu. npr moj nekad ima grčeve nekad nema a ja jedem i pijem iste stvari. baš sam upratila, jer sada ima dosta stvari koje se kao ne preporučuju dojiljama radi prevencije grčeva a ja ih jedem i pijem. nekada se dojiljama savjetovalo da ne jedu svježe voće i povrće, da ne piju mlijeko i ne jedu mliječne proizvode, nemoj ovo nemoj ono, ostade da živiš na supi, riži i kompotu nekoliko mjeseci. sada se savjetuje da dojilja jede što više svježeg voća i povrća, savjetuje se i da jede sve što normalno jede. može se desiti da je beba preosjetljiva na neku namirnicu ali to mama treba upratiti i provjeriti. ne treba unaprijed sve izbaciti iz prehrane, nego ako se primjeti da je beba na nešto osjetljiva onda samo to izbaciti.
Ne znam, moja prva komšinica je pedijatrica koja ima 38 godina staža i trenutno je u penziji. Ona me jednom pitala kad mi je beba imala grčeve šta sam jela taj dan, a ja jela salatu od paradajza i krastavca. Kako sam to izbacila iz prehrane kao i ove namirnice koje imaju opnu, kako mi je komšinica savjetovala, moja E. nema više grčeve...
Ali stvarno sam ocajna...boli me toliko da placem vec sat vremena. Na lijevoj dojci, sa gornje strane imam nesto tvrdo ko kamen, velicine ko saka, to sam pocela osjecati nekako jutros, al u zadnjih par sati je ba bas bolno. Bebu forsiram da doji tu dojku, kontam da je mozda zacepljenje, ali je bas veliko i bas tvrdo, a beba slabo doji, nije gladna. Masirala sam, stavljala vruce obloge, dojila, i tako u krug, ali toliko je bolno da ne smijem pipnuti, a kamoli jace masirati.
Ali stvarno sam ocajna...boli me toliko da placem vec sat vremena. Na lijevoj dojci, sa gornje strane imam nesto tvrdo ko kamen, velicine ko saka, to sam pocela osjecati nekako jutros, al u zadnjih par sati je ba bas bolno. Bebu forsiram da doji tu dojku, kontam da je mozda zacepljenje, ali je bas veliko i bas tvrdo, a beba slabo doji, nije gladna. Masirala sam, stavljala vruce obloge, dojila, i tako u krug, ali toliko je bolno da ne smijem pipnuti, a kamoli jace masirati.
i meni se to desilo,pa sam imala tem nocima.moras drzati topao tus koliklo mozes najtopliji na tom mjestu i poslije pokvasi i stavi vreo peskir,meni je super pomogao ,onda dok sam po tusem uzmem bebi ulja i masiram tako sam razbila to.inace ces morati dr da ti to cjepnu
Selma upala je, ne može odmah proći treba 2-3 dana, evo imaš savjeta, masiraj sa uljem i stavljaj toplu oblogu pred podoj, između podoja od stajaće vode oblog, i poslije podoja probaj iscijediti, i naravno što češće bebu stavljaj i n e zaboravi i drugu stranu
moj pretjerivati i non stop držati tople obloge ako beba neće da doji, radije odmori, i stavi malo hladniju oblogu da smiri bol i upalu,a pred očekivani podoj stavi toplu oblogu i masiraj tokom poodja prema bebinim ustima pumpica ti tu neće pomoći ovo ti sve govorim iz svog iskustavr, jer često imam problema sa zastojima
hvala vam na savjetima. Samo ne znam kako cu noc provesti, nema sanse da legnem od bola, a jos gore da se okrenem na stranu. Beba sad zaspala, a inace se budi samo dva puta u toku noci, valja mi sad cekati do 2-3 sata, boli uzasno, ne smijem dirnuti.
hvala jos jednom, cijelu noc nisam mogla leci, boli ako legnem, masirala sam sa uljem, i mijenjala obloge, beba nije htjela da doji, nije bila gladna, tek oko 5 jutros se probudila i dojila, i bilo je puno lakse, nakon masaza i podoja, procepilo se, nema vise onog tvrdog, malo jos ima, al i dalje forsiram bebu da doji pa nadam se da ce biti ok.
proće ti selma aBd. vjerovatno je bilo prepunjeno i malo se začepilo negdje. između podoja stavljaj hladne obloge ili kupus. on ti pomaže i za upalu a i hladan je. držiš ga u frižideru. možeš par noći stavljati kupus tokom noći kao predostrožnost
iskljucivo dojim vec 4 i po mjeseca. zadnja 2-3 dana osjecam bol u lijevoj dojci posebno kad beba doji a i poslije povremeno, mlijeko puno brze nadolazi i vec nakon sat vremena od dojenja ta dojka mi bude prenapunjena i bolna, mlijeko pravo brzo nadolazi u njoj. desna je sasvim normalna kao i do sad. inace, doji svaka 2-3 sata, po noci malo rijedje.obicno tokom jednog podoja izdoji samo jednu siku, evo s desnom mogu komotno izdrzati bez dojenja i 3-4 sata ,a sa lijevom vec tvrda nakon sat. ne znam kako da ih "uravnotezim" ne znam zasto me nekad pravo boli, ko da mi iglice neko zabada dok doji, a bradavica normalno izgleda
Porodila sm se prije 6 dana, ovo mi je druga bebica. Stariji sin je sisao 7 mjeseci jer sam ja oboljela od hipertireoze, zbog lijekova koje sam pila nisam smjela vise dojiti. Ova bebica je odmah po porodu krenula da vuce, odlicno je prihvatila i nemamo problema. Budi se svakih tri, cetiri sata, jede, malo se izmazimo i opet zaspe . Mene interesuje sljedece: u trudnoci sam se psihicki pripremila na to da cu dobiti rascjepe na bradavicama, medjutim jos nista . E sada, beba lijepo hvata bradavicu, nema boli niti nelagode. Zene moje kad su se vama pojavile ragade? Ima li nade da ni nece uopste ? Jos da se pohvalim: za tri dana cura dobila 120 grama
Porodila sm se prije 6 dana, ovo mi je druga bebica. Stariji sin je sisao 7 mjeseci jer sam ja oboljela od hipertireoze, zbog lijekova koje sam pila nisam smjela vise dojiti. Ova bebica je odmah po porodu krenula da vuce, odlicno je prihvatila i nemamo problema. Budi se svakih tri, cetiri sata, jede, malo se izmazimo i opet zaspe . Mene interesuje sljedece: u trudnoci sam se psihicki pripremila na to da cu dobiti rascjepe na bradavicama, medjutim jos nista . E sada, beba lijepo hvata bradavicu, nema boli niti nelagode. Zene moje kad su se vama pojavile ragade? Ima li nade da ni nece uopste ? Jos da se pohvalim: za tri dana cura dobila 120 grama
Samo uzivaj Ja D dojim 6,5 mjeseci i nemam pojma sta su ragade, bolovi, upale, kvrzice i sl. HB! Hocu reci da ne razmisljas uopce o tome, moze i bez svega toga