aboni76
|
Drage moje, vidim da ovdje ima nekih dilema u vezi Bahceci klinike i dilema da li su legalni ili ne. Kao prvo želim da naglasim da nemam namjeru niti da branim niti da kudim Bahceci kliniku i ne bih htjela da budem pogrešno shvaćena. Napisat ću vam samo činjenice koje su zasnovane na Zakonima u BiH. Kao prvo da vam pojasnim razliku između JIB i PIB broja. JIB je sraćenica za Jedinstveni identifikacioni broj (trinaestcifreni) koji izdaje Poreska uprava. Sva pravna lica su dužna da se registruju kod Poreske uprave i dobiju JIB. Kod Bahceci klinike to je broj 4201761990004, što znači da su se registrovali kod Poreske uprave. Da bi se registrovali kod poreske uprave morali su imati rješenje od Suda. Da bi dobili rješenje od Suda morali su imati sve potrebne dozvole. Obzirom da na fiskalnom računu piše PZU Bahceci health services BH, adresa Garovići br. 16 Hadžići, znači da su registrovani na pravoj adresi jer te podatke na fiskalnom računu ne mogu sami unijeti. Pravilnik o izgledu fiskalnih, nefiskalnih i testnih dokumenata, značenju pojedinih podataka sadržanih u fiskalnim dokumentima i konturama, obliku i sadržaju fiskalnog loga Član 31. Zaglavlje (1) Prvi blok svakog fiskalnog dokumenta je zaglavlje, koje sadrži: a) naziv obveznika, skraćen samo ako je to neophodno, b) naziv prodajnog mjesta, c) adresu prodajnog mjesta, d) prazan red, e) labelu identifikacijskog broja obveznika Zakona i JIB, f) labelu identifikaciskog broja obveznika neizravnih/indirektnih poreza i PDV broj, g) prazan red i h) labelu identifikacijskog broja fiskalnog modula i IBFM. (2) Adresa prodajnog mjesta obavezno sadrži poštanski broj i naziv mjesta, naziv ulice i broj, i može se tiskati u više redova. (3) Ako se promet obavlja na nekoj manifestaciji, kao što je sajam, izložba, vašar i slično, naziv prodajnog mjesta sadrži: naziv manifestacije, broj hale (ako postoji) i broj štanda (ako postoji), a ako se fiskalni uređaj nalazi u automobilu, registarski broj automobila. (4) Ako porezni obveznik nije registriran kao obveznik indirektnih poreza (tj. nije obveznik PDV-a), u polje sa labelom PIB se upisuje dvanaestocifrena sekvenca “000000000000“. PIB je skraćenica za Porezni identifikacioni broj (dvanaestocifreni) koji izdaje Uprava za indirektno oporezivanje. Prema članu 57. Zakona o porezu na dodatu vrijednost („Službeni glasnik BiH“, br. 9/05) svako lice čiji oporezivi promet dobrima ili uslugama i promet dobrima oslobođenim uz kredit u prethodnoj godini prelazi ili je vjerovatno da će preći prag od 50.000 KM dužno je da se registrira prema ovom zakonu kao poreski obveznik. Kada se određuje da li je ili nije pređen prag od 50.000 KM, uzima se u obzir i promet povezanih firmi i ostalih subjekata koji su kroz posjedovanje dionica, ili na bilo koji drugi način, pod zajedničkom neposrednom ili posrednom kontrolom. Izvinite što sam bila opširna, ali mi je draže da tačno napišem kako stoji u Zakonima, da ne bih nešto pogrešno protumačila i napisala.... Sretno svima i da mi svi što prije dođemo do svojih bebača, bilo u kojoj klinici, gradu ili državi...
|