ljubavzaljubav1978
|
Evo da se i ja javim...Tek uclanjena, do sada sam samo pratila forum bez sudjelovanja, ali nikada nije kasno. Ja prema dosadasnjim analizama OK, MM varira od astheno do oligospermije, mada je posljednji nalaz spermica bio normalan . Do sada: 2 neuspjela ICSI, 1 biohemijska. Danas smo MM i ja bili na konsultacijama u klinici Bahceci u Hadzicima. Uglavnom, izasli smo sa, mogu slobodno reci, prilicno pozitivnim utiscima. Koliko covjek uopste moze u ovakvim emotivnim situacijama realno sagledati necije kvalitete i kompletnu situaciju je sasvim druga prica, ali eto... Dr. Kurt koji nas je primio je izuzetno ljubazan covjek, spreman odgovoriti na svako postavljeno pitanje, nacrtati doslovno sta je gdje i kako se sta radi (mada to svi vec dooooobro znamo), opustiti atmosferu osmijehom ili nekom salom . I sto je bitno: stalno vas gleda u oci kada razgovara sa vama. O samom postupku ne zeli govoriti u ciframa jer smatra da je uspjesnost svakog pojedinacnog postupka individualna kao sto je svako i od nas uostalom. Ali ipak, uzevsi primjer zene sa 35 godina starosti kaze da je uspjesnost postupka 60%, a odrzavanja trudnoce 32-35%. Ali ipak, sve je individualno. Sva komunikacija je na engleskom, ali on pored sebe ima 2 ljubazne dame koje prevode sa engleskog na bosanski i obrnuto, kada je potrebno. Sam postupak kosta 4000 KM, plus lijekovi (za koje btw mozemo sami odluciti gdje ih kupiti i na koji nacin doci do njih, ali dr.Kurt kaze da oni kod sebe imaju zalihu za cca20 pacijentica u slucaju da nema lijekova), te 300 KM za svaku godinu cuvanja zamrzlih embrija. Sama stimulacija je po principu "kratkog" protokola (nekih cca 10 dana), pri kojem se navodno pokazalo da je veoma mala mogucnost hiperstimulacije. Meni iskreno, ovaj protokol je do sada bio mnogo laksi. Mi smo za 10 dana naruceni za gensku analizu. Kod njih ovo kosta 500 KM za oboje, s tim da cemo mi dati uzorak krvi u cetvrtak 12.07. a on vec sutradan putuje za Tursku sa ovim nasim uzorcima, gdje ce se i raditi kompletna laboratorijska obrada uzoraka. Nakon 2-3 sedmice su rezultati koliko se sjecam. Sto se tice svih ovih analiza kod nas na klinikama, negdje sam cula da nikada nije sigurno hoce li imati sve te reagense i sl., te tako smo se mi odlucili da direktno uradimo ovaj test kod njih. Za ostale cemo vidjeti. Inace, dr. Kurt je pregledao sve nase dosadasnje nalaze, uzeo podatke koji su mu trebali, predlozio da jos prije stimulacije uradim hormone stitnjace i UZV grudi, te eventualno jos neki test ako bude potrebe za tim. Napominjem, testovi se ne moraju raditi kod njih u laboratoriji kako bi bili validni. Eto, ukratko o utiscima...Ostalo tek dolazi.
|