Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Hanabanana opet površno čitaš Nisam spominjala da je neko bolji ili gori od mene, napisala sam svoje viđenje i spremnost na djecu. Ticerko prvo: "utrpavanje" je pod navodnicima, drugo: ako su djeca zdrava, ne bude se i nisu obaveza što ih daješ bilo kome na spavanje? i treće: što se ložiš ako misliš da radiš ispravno? Na ova pitanja nisi dužna odgovoriti meni nego sebi jer mene zaboli šta ti ili bilo ko radi sa svojom djecom. Ja sam budala i ne mogu tako, a kakav sam roditelj vidjet ću kad dobijem unuke ako Bog da.
Ko može Bogami nek ostavi dijete kod nane i dede...Ja nisam taj tip...F se puno znoji noću i znam ga po dva tri puta presvući za jednu noć jer ne želim da mu se mokra potkošulja na njemu osuši pa da navuče u pluća,a nemam obraza reći nekom:"Presvuci ga u toku noći kad se oznoji"...Zato nije nikad nigdje nocio bez nas a mislim i da nece(bez prijeke potrebe)...opet kažem...ko može i ima potrebu respect...
Ja mislim da mi nikada nećemo prestati kalkulisati s novcem, barem dok je kredita i još kojekakvih sličnih otimačina novca, al ne bih da to utiče na odluku vezanu za drugo dijete, sve dok barem jedno od nas ima siguran posao. Sigurica je sigurica. Ja sam eto za malu razliku što se mene tiče jer kad sam već jedno voljela bih brzo i drugo jer ne mislimo imati samo jedno dijete a nekako se bojim velike razlike. All in all mislim da ću brzo, neka me još malo 'vako! :) Da mi je da se uvalim u državnu firmu, zatrudnim i na porodiljsko
Kod mene je razlika 2 godine i 11 mjeseci, i mislim da je to TA razlika... Curica fino prihvatila, sve kako treba biti hvala Bogu. Mama ima nekada "zute" minute...ali nista strasno, ali zaista nista strasno...ja uzivam u njima dvoma...provodimo vrijeme, opet rastemo....Odricanja naravno, ali u biti ne moze se mjeriti sa ponosom "duple mame" ..Neka su nam zivi i zdravi.
Ma iskreno zabole mene sta ko'' misli,ja radim onako kako ja mislim da je ispravno pa i ako mi se obije o glavu,o moju ce . Nisam svoj djecaka pretjerano nigdje ostavljala,ponekad ali sad sam ide,kaze ja pozelio hajd duso moja ako si pozelio. Koliko sam primjetila ovdje se radi uglavnom o malenoj djecici,do nekih 6-7g. i sve je to super jos su "mali".A kad vase djete ima vise godina pa vam kaze "sramota me s tobom i tvojim kolegicama na kafu,ja hocu s svojim drustvom" e onda vam fali da ga vozite u kolicima ili vodite za rucicu pa da mu kazete "ne,ne" Ja samo znam moja nana je cesto znala reci "kad je malo pije mlijeko,kad poraste pije krv" ! Nema rahatluka kad odlucis da budes roditelje,kakv crni rahatluk,dok je malo mislis da se ne povrijedi,da ne padne.kad podje u skolu razmisljas da ga neko ne povrijedi,pazis u kakvom se drustvu krece..pa onda srednja skola,fax,izlasci...naravno ne treba sve gledat crno,ali cio zivot je briga.pa i kad se udaju/ozene...onda dodju unuci pa sve sto nisi prosao s svojom djecom prolazis s uncadima ,jos ako su ti blizu...bole te njihove vakcine,zao ti kad su bolesni...(ovo pisem iz iskustva moje mame i sveki)
< Poruku je uredio hatepsut -- 18.5.2012 18:27:07 >
Hanabanana opet površno čitaš Nisam spominjala da je neko bolji ili gori od mene, napisala sam svoje viđenje i spremnost na djecu. Ticerko prvo: "utrpavanje" je pod navodnicima, drugo: ako su djeca zdrava, ne bude se i nisu obaveza što ih daješ bilo kome na spavanje? i treće: što se ložiš ako misliš da radiš ispravno? Na ova pitanja nisi dužna odgovoriti meni nego sebi jer mene zaboli šta ti ili bilo ko radi sa svojom djecom. Ja sam budala i ne mogu tako, a kakav sam roditelj vidjet ću kad dobijem unuke ako Bog da.
ja sam vec napisala zasto ih ostavljam na spavanju, nane i dede su zeljne djeteta a i dijete je zeljno njih i promjene sredine, nije im dovoljno da se vide par sati mjesecno, ne vide se svaki dan, 2.razlog je sto sam neispavana i umorna jer vec godinama ustajem oko 7-8 najkasnije jer se lana tada budi, a sad imam malu bebu koja me budi tokom noci i doji, pa mi dobro dodje kad povremeno prespava kod njih da se taj dan naspavam. i naravno da mislim ispravno, jer nane i dede nece jos dugo zivjeti i ne bih zeljela da ih dijete ostaje zeljno kao ni da oni ostaju zeljni nje. mi nemamo vremena da dijete stalno vodimo kod njih niti da ostajemo dugo a i njima je tesko da dolaze stalno kod nas. ovako taman 1 vikend mjesecno se super izigraju i "izgustiraju".nanama i dedama ona nije obaveza vec zabava buduci da ostane ona sama (nije ih dvoje) i njima ne smeta da ustanu rano taj jedan vikend mjesecno jer ionako ranije lijezu i ustaju, to im je samo psihicki odmor i sreca
Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .
Čitam vas i nemogu a da se ne uključim. Šta bi tek rekle za mene da sam nemajka i vaka i naka ,ja radim u smjenama i druga smjena mi je od 15-23. Mog A čuva moja mama i stanuje blizu,i kad krenem na posao u 14h on ostane sa nanom i uzimam ga ili ga nana dovede ujutru oko 8-9h.znači noći kod nje cijelu sedmicu kad radim drugu smjenu,jer mi stvarno nepada napamet da ih sve razbudim kad dođem sa posla u 00:00 i da ga prenosim kući.A kad je bila jaka zima isto tako sam ga ostavljala kod mame naveče ga uspavam i on ostane spavat jer ja ujutru ranim radim o 7h i ustajem u 5h,a veliki minus i da ga nenosim ujutru i da mi se razboli bolje ovako. Tako da svako zna svoje što se tiče ostavljanja,a i nekad ga ostavim kad malo sa mm izađem u grad prošetati zašto da ne imam i ja dušu :)
proslu ned.sam fino odspavala do 13.00. ljepota, naravno bilo je budjenja za podoj, al bas sam ocejfila, nisam godinama ustala iza 9.velika hvala nani i dedi
Pa da zašto da ne,upotpunosti te podržavam Hvala Bogu pa imaš nekog ko ti ih ima pričuvati
proslu ned.sam fino odspavala do 13.00. ljepota, naravno bilo je budjenja za podoj, al bas sam ocejfila, nisam godinama ustala iza 9.velika hvala nani i dedi
Pa da zašto da ne,upotpunosti te podržavam Hvala Bogu pa imaš nekog ko ti ih ima pričuvati
i ja tako kaze, ne samo da imam vec da neko jedva ceka da je pricuva, zasto to uskratiti nani i dedi u poslijednim godinama zivota, molili su nas mjesecima dok nismo popustili i ostavili je na konaku. kad smo tad prelomili, odlucili smo da to radimo 1-2 puta mjesecno (1 kod mojih, jednom kod mm-ovih). ona nas nije ni spomenula taj 1.put a mi smo ko ludi zvali 100 puta da pitamo jel jela, jel zaspala, jel nas spominjala i naglasili ako bude placa da odmah zovu da dodjemo po nju. lana je tada vec prestala bila da se budi nocu, tako da nikakvih problema nisu imali, ljudi presretni, jedva cekali kad ce opet doci. sad se "jagme" moji i mm-ovi kod koga ce, pa je dogovor da naizmjenicno ide jednom kod jedni a drugi put kod drugih da ne bude ljutnje. nije to svaki vikend da se razumijemo vec uglavnom vikendi kad mm radi pa ne mozemo da se organizujemo nista u 4
< Poruku je uredio teacher75 -- 18.5.2012 18:47:29 >
Ja ću sad uvezati ove dvije teme da ne bih bila OT Slažem se 100 % sa Pocy i zaključujem da roditeljima kojima je njihove dijete teret i koji osjećaju potrebu za odmorom od vlastitog djeteta i "utrpaju" ga bez prijeke potrebe drugome da devera oko njega/nje nikad nije vrijeme za drugo dijete - sad me virtuelno vješajte. Imajte na umu da ja još nemam drugo dijete jer sam i ja budala (po hanabananinoj definiciji) i jednostavnom osjećam da ne bih mogla fizički ispoštovati njih kao djecu niti sebe kao roditelja. Hoću, nadam se vrlo brzo i znam da ni tad moja djeca neće spavati nigdje drugdje sem u svojoj kući. Kad nema mene muž je tu i obrnuto. I da, imam da biram kod koga ću je ostaviti, ali jača je od mene činjenica da niko od njih nije zaslužio u 60-tim godinama života da bdije po cijelu noć nad mojim djetetom jel pokriveno, ima li temperaturu, jel gladno, žedno, mokro....... oni su zaslužili bezbrižne sate u parku, pozorištu, kinu sa svojom unukom i baš onoliko vremena koliko im ne prelazi u obavezu.
lijepa moja, bravo.. ja zelim da se nane i dedo i baka i moje tetke i moja stara majka i moja stara nana igraju s mojim djetetom koliko im je volja, i često su zajedno po par sati dnevno kako ko i kako kad, a ne da im ono predstavlja obavezu (pa taman bila i slatka obaveza)..R. je moje dijete i ja ga odgajam i brinem se o njemu, drugih prioriteta ja nemam... zelja imam, ali ko me pita ali zato cu ija ovako da čejfim sa unucima...samo se lijepo s njima igram..a kad se ukakaju i kad imaju grčeve i kad imaju temepraturu i kad su nestašni i kad ih treba odgajati, jednostavno nije moje da se tu petljam bez prijeke potrebe...sve dok imaju zive i zdrave roditelje i da, mene moji mole da ga dovedem da spava, ali to je sad za sada njihova zelja..sve dok moj R. ne bude isto zazelio, nema govora...
hrabrosti u svakom smilu... a osobito tebi to rekla... šta joj je jel to njoj pun mjesec nakouser posted image
ona to ko bajagi u šali e pa zamisli.... a ja njoj rekoh "moja guzica ne bi trebala biti predmet razgovora nas dvije al kad smo već kod moje rekoh guzice da vam kažem ...." eh kad sam usula, sad mi malo neugodno .... kažu tete da ju je glava zaboljela i da je orišla kući, vele pritisak joj skočio.... Ljudi nisu normalni al stvarno
nek joj nisis otala dužna... i ne zabolila je glava...čujjjjjjjjjjjj tebi reć aaaaaaaaaaaa...baš je možda glava i prije bolila pa joj se zamutilo
ajd nemoj me zaj..... ma nije ni toliko bitno šta je rekla nego povod što je to rekla.... jer ne mogu sutra odvesti dijete na jedan rodjendan jer idem na proslavu mature za Boga ja sam sebična majka koja mislim na sebe a ne na dijete.... a ona je u behutu zbog društvenog života mog djeteta... e hebem je ja
IZVORNA PORUKA: teacher75
ja se nadam da ce i moja djeca abd svoju unucad meni "utrpati" pod stare dane, da mi razbiju staracku svakodnevnicu i nabace osmijeh na lice
ja se nadam da neće, neka hvala lijepa ok malčice al po vazdan no no, mislim budem li ove pameti i onako jedva čekam kad ću u penziju da spavam po vazdan i nosim šešir po bašti, putujem i sl
Ovaj put nisam bila ja ta koja je čitala površno. Po tvojim pitanjima ticerki ne bi se reklo da mislis da je ona bila spremna na drugo dijete, cak joj nabacujes da joj je Lana teret. To bas nije korektno. Moj organizam je takav da mi je oduvijek pet sati sna bilo dovoljno da funkcionisem. Nekome to nije dovoljno. Ticerka je nasla nacin da si nadoknadi potreban san, a s dvoje djece vrlo je bitno biti naspavan. Isto tako, iako sam vec rekla da moja djeca gotovo nikada ne spavaju van kuce, moram reci da moja djeca nikome i nikada ne idu ni pod manjom temperaturom, da ne govorim nesto drugo. Moja svekrva je cuvala moje starije dijete do tri godine, i mladju do drugog rodjendana, ali kad god su bile bolesne ja sam otvarala bolovanje i ostajala s njima kuci.
Kao majka dvoje djece moram i ovo reci. NIkada drugo rodjeno dijete ne moze imati istu paznju kao prvorodjeno. I ovo nema nikakve negativne konotacije. Prvo dijete je centar svijeta, sve se vrtilo oko nje. Drugo dijete je vec doslo u porodicu, u grupu. I dosta puta sam rekla da drugorodjena djeca imaju moc da sami sebi nadju mjesto, i zestoko se bore za to mjesto. Svjesna da su dio grupe. Ali nikada drugorodjenom dijetetu ne mozete posvetiti paznje koliko ste dali onom prvom rodjenom koje je bilo samo i svu paznju je imalo samo za sebe. Ali kada imate dvoje djece, ljubav se mnozi, nikako se ne dijeli. Iako mislim da moj sat za radjanje lagano otkucava, jos nisam u sebi rekla: necu vise. Ja kad se sada okrenem iza sebe, vidim samo svoje dvije djevojcice kao najvece sto sam " postigla " u zivotu.
Ovaj put nisam bila ja ta koja je čitala površno. Po tvojim pitanjima ticerki ne bi se reklo da mislis da je ona bila spremna na drugo dijete, cak joj nabacujes da joj je Lana teret. To bas nije korektno. Moj organizam je takav da mi je oduvijek pet sati sna bilo dovoljno da funkcionisem. Nekome to nije dovoljno. Ticerka je nasla nacin da si nadoknadi potreban san, a s dvoje djece vrlo je bitno biti naspavan. Isto tako, iako sam vec rekla da moja djeca gotovo nikada ne spavaju van kuce, moram reci da moja djeca nikome i nikada ne idu ni pod manjom temperaturom, da ne govorim nesto drugo. Moja svekrva je cuvala moje starije dijete do tri godine, i mladju do drugog rodjendana, ali kad god su bile bolesne ja sam otvarala bolovanje i ostajala s njima kuci.
Kao majka dvoje djece moram i ovo reci. NIkada drugo rodjeno dijete ne moze imati istu paznju kao prvorodjeno. I ovo nema nikakve negativne konotacije. Prvo dijete je centar svijeta, sve se vrtilo oko nje. Drugo dijete je vec doslo u porodicu, u grupu. I dosta puta sam rekla da drugorodjena djeca imaju moc da sami sebi nadju mjesto, i zestoko se bore za to mjesto. Svjesna da su dio grupe. Ali nikada drugorodjenom dijetetu ne mozete posvetiti paznje koliko ste dali onom prvom rodjenom koje je bilo samo i svu paznju je imalo samo za sebe. Ali kada imate dvoje djece, ljubav se mnozi, nikako se ne dijeli. Iako mislim da moj sat za radjanje lagano otkucava, jos nisam u sebi rekla: necu vise. Ja kad se sada okrenem iza sebe, vidim samo svoje dvije djevojcice kao najvece sto sam " postigla " u zivotu.
hanabanana, ubola si u sridu, mene je bas ta recenica i pogodila, da oni koji "utrpaju"dijete nanama i dedama nisu spremni za drugo dijete
Spremne nespremne dica su tu i uzivajte . Ja nikako nisam za utrpavanje djece nanama i dedama zasto sam ih onda rodila . Za poneki konak kad je djete vec malo vece zasto ne, ili kad su roditelji bolesni itd itd, to je sasvim ok. Voljela bi da mi je mama bila blize dok su djeca bila manja, ali sto je tu je barem mi niko nemoze reci ja sam ti ga cuvala/o. Sto se tice financija one nikad nisu perfektne tako da odgadjati na osnovu toga nebi imala nijedno djete do sad. Jedno znam ja o trecem djetetu nerazmisljam dok A. neposaljem u skolu .
ja sve vrijeme i govorim o povremenom konaku i to u slucaju da nijedna strana ne ispasta, znaci da je i dijete sretno kao i nane i dede. normalno da nisam za to da djeca vise vremena provode s njima nego sa roditeljima
e nuto nje ko može meni je prihvatljivo, zašto da ne? da se majka odmori, naspava, očisti šta, ode negdje i sl do duše ne mislim na klasično utrpavanje, ono na silu, bez želje nana i deda... ako postoji želja, volja, zdravlje ja sam ZA do duše ne volim nered, ono dijete da trčkara tamo amo s vremena na vrijeme ok sasvim
meni mama pomogne 2-3 sata 3-4 puta sedmicno kad dodje, tada il odmorim il izletim da obavim nesto sto ne bih mogla sa djecom il se nadjem na brzinskoj kafi sa drugaricama u gradu (sad mi je nemoguce ici s njih oboje u grad vec ih izvodim u komsiluk).mama je u penziji i nije joj to teret, zena nas pozeli i dolazi i kad govorim da ne treba. hvala bogu pa je imam. odosmo mi OT skroz naskroz da se vratim temi, sad mi je super ova razlika a bila sam se uspanicila u pocetku, priznajem, nisam bila spremna na 2.dijete tad al sam se ubrzo snasla i sad fino fukcionisemo sjecaju se forumasice kako sam im kukala prvih par dana dok nisam skontala kako, koga prvog presvuci, nahraniti itd...