lejlašh
|
Isti problem i ja imama, s tim da su u trudnoći simptomi bili smanjeni, a Ca se preporučuje i treba ga piti, a evo ti i dobrog članka koji to potvrđuje: Kalcij u prehrani trudnica Jedna od glavnih uloga kalcija je pomoć u rastu, razvitku i čuvanju kostiju i zubi. Kao buduća majka morate zadovoljiti vlastite potrebe za zdravlje kostiju i zubi, ali i omogućiti oblikovanje i razvitak kostiju bebe. Također omogućava stezanje mišića, uključujući i srce te je nužan za zgrušavanje krvi, prijenos živčanih impulsa i zdravlje vezivnog tkiva. Održava normalnu razinu krvnog tlaka i smanjuje opasnost od bolesti srca. Isto tako spriječava razvoj osteoporoze. Donedavno, stručnjaci su savjetovali trudnicama uzimanje 1200 mg kalcija na dan. Nova istraživanja pokazuju da je 1000 mg sve što trebate tijekom trudnoće jer tijelo ne može apsorbirati više od toga. Ipak, još uvijek biste trebali imati četiri obroka na dan bogata kalcijem. Mlijeko, jogurt, mliječni sladoled i sirevi su namirnice bogate kalcijem. Nemasni ili proizvodi s niskim postotkom masti daju istu količinu kalcija kao i punomasni, ali s manjim unosom kalorija. Zeleno lisnato povrće, tofu, sardine i konzervirani losos (s kostima) su drugi izvori kalcija. Žene koje ne jedu mliječne proizvode ili trudnice vegetarijanke trebaju jesti mnogo zelenolisnog povrća, kao što su brokula i kelj. Kalcij iz većine zelenog povrća lakše se apsorbira nego onaj iz kravljeg mlijeka. Ostala biljna hrana bogata kalcijem uključuje sojino mlijeko, smokve, grah, leću, bademe, sjemenke sezama, tahini i voćne sokove obogaćene kalcijem, sušeno voće, srdele, losos i bademe. Biljke koje sadrže kalcij su kopriva, lišće maline, sjemenke zobi, kamilica, maslačak i djetelina. Dakle, naglasak je na kvalitetnoj prehrani, a dodatni kalcij možete uzimati po potrebi. Pitajte liječnika koji vam vodi trudnoću treba li vam nadomjestak kalcija. Dobri multivitamini ili prenatalni vitamini trebali bi sadržavati najmanje 150-200 mg kalcija. Za potpunu apsorpciju kalcija potrebna je dovoljna količina vitamina D i klorovodične kiseline u želucu te uravnoteženi odnos drugih minerala. Nedovoljno kretanja i konzumiranje previše alkoholnih pića i masti može loše djelovati na apsorpciju kalcija, a previše bjelančevina i kofeina dovodi do izlučivanja kalcija mokraćom. Količina u pojedinoj hrani: - sardine - 370 miligrama u 100 g
- mliječni proizvodi - 300 miligrama u jednoj šalici mlijeka s malo masnoće
- skuša, tofu s kalcijem, morske trave, bademi, povrće tamnih listova - 180 miligrama u 1/2 šalice
- losos - 165 miligrama u 100 g
- brokula - 70 miligrama u 1/2 šake
A meni je pomogla mast od nevena kojom sam mazala oko nosa i unutar nosa, pa je dosta smanjivala podražaj na kihanje, a sad sam probala Lectranal capsule, za alergiju na biljnoj bazi, meni su super. Ne uspavljuju a djeluju cijeli dan. Ali nažalost nisu preporučljive u trudnoći, pa ti jedini izbor Nasalese, ali ga je malo teže pronaći u apotekama. Sretno