Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
zanima me vezano za tih 220 km tko ima pravo na to ja primam redovno naknade,opcina iliđža pa cis da znam ima li potrebe das e radujem ili je to samo za pojedine opcine. hvala
ti nemoše ostavriti pravo na ovu nakandu jer si s aoptšine Ilidža...ova naknada je od grada sarajeva i vrijedi smao za 4 gradske opštine ( Novi grad, noso sarajevo, stari grad i centar) tebe sljeduje 12 mjeseci sa biroa it o je to
drage moje ako ste ostvarile pravo na djeciji doplatak imate pravo na ovu naknadu koju daje gradonacelnik sarajeva... i po pravilu bi trebalo da dođje nakon ovih 12 isplata od biroa... nekad dođe i ranije..
na koju ti nakandu misliš.... zbunjuješ me
naime naknadu od grada kao 13 plaću dobiju sve žene porodilje imale nemale dječiji doplataka...znači kad istekne 12 mjeseci porodiljskog žene koje su zaposlene dobiju 260 KM...a one koje su na bori 360 Km od grada...
kad opština isplati 12 nakandu od kantona...onda do 20 u mjeseu tom pošalje spisak tih porodilja sa naznakom dali je zapolena ili nije prema gradu...obračun u gradu je do 15 u mjesecu... ako se dese kašljenja najveća su po 2 mjeseca do sada bila u dolasku 13 naknade...a najveći broj žena je dobio odmag naredni mjesec
pitala je za naknadu koju daje gradonacelnik za cetiri gradske opcine to je tih 220 km 6 mjeseci...nisam znala sa koje je ona opcine... od papira ne ide nista vec samo ako je ostvareno pravo na djeciji doplatak... ali za ove 4 opcine...
pitala je za naknadu koju daje gradonacelnik za cetiri gradske opcine to je tih 220 km 6 mjeseci...nisam znala sa koje je ona opcine... od papira ne ide nista vec samo ako je ostvareno pravo na djeciji doplatak... ali za ove 4 opcine...
ova nkada se ne ostavruje nakon 12 mjeseci... ona na nju ako stekne pravo o čemu opštinske službe vode brigu dođe prije toga...a kao 13 pošalju joj 250 KM....
znači ne treba ništa posbeno do paprira...u opštinama ista služba radi poslove te...službe za rad, raseljena lica i socijlnu politiku...tu se ostavruje i dječiji doplatak i nakada za porodilju...oni znaju ko ima pravo... smao zavisi po kojim uvjetima je ostavren dječiji doplataka... skao je po zakonu o socijalnoj zašitit onda ima pravo sako je po zakonu o doponskim pravima boraca i invalida rata onda nema naknadu
već sam to objasnila...
mene interesuje sljedece ja sam na birou , mm radi samo, nemamo auto, podstanari smo , jel ja mogu ostvariti jos ikakvu drugu pomoc osim onih para sa biroa.. i sta se trazi od papira kolka primanja moraju biti .... hvala
i jos nesto neki dan me drugarica pita kolko dugo se mora biti prijavljen na biro da ostvaris porodiljsku naknadu jel ima neki period..
< Poruku je uredio Miimy -- 4.2.2012 10:08:10 >
mene interesuje sljedece ja sam na birou , mm radi samo, nemamo auto, podstanari smo , jel ja mogu ostvariti jos ikakvu drugu pomoc osim onih para sa biroa.. i sta se trazi od papira kolka primanja moraju biti .... hvala
i jos nesto neki dan me drugarica pita kolko dugo se mora biti prijavljen na biro da ostvaris porodiljsku naknadu jel ima neki period..
na ovo tvoje pitenja najbolje će ti dogvoriti opštinska služba... najprije zavisi u kojoj si opština...jednokratna pomoć po porodu je nešto što varira u cifri...i svaka opština je ima za sebe ili je uopće nema...
ako možeš soatvirti pravo na dječiji doplataka u opštini svojoj onda će te grad dodatno nagarditi nakandama za 6 mjeseci... samo veoma važna informacija je kolika je plaća tvoga supruga , ako s edobro sjećam a to porvjeri minimalac je zagarantovan kod jednoga zaposlenoga člana da se ostavri pravo na dječiji doplatak... to što ste podtsanari neće ti pomoći... ali je vrlo bitno da dječiji doplataka ostavriš po zakonu socijalne zaštite što znači da ne smijete imati automobil na svoje ime itd... najkonkretnije ćeš saznati u opštini... vidi i na web adresi opštine šta treba od papira za ostavrvanje dječijeg doplatka...njega kad ostavriš otvaraju ti se vrata i za druge naknade mimo ovoga sa biora...
a drugarici reci...8 mjeseci u kontinuitetu mora biti prijavljena ili kao zaposlenik ili na boriu...znači može biti d aje 4 mjeseca smao radila a l naredna četiri bez prekida mora biti na bioru... 8 mjeseci u kontinuitetu daj pravo korištenja kantonalne nakande
hvala Ti Hanady puno raspitacu se a ovo za prijateljicu ona nije radila papiru su joj na faxu hoce da ih podigne sa faxa i prijavi se na biro jer je zbog naknade jer je trudna vec ja mislim oko 6 mjesec nadam se da ce uspjeti nesto dobiti idem joj javiti nek se pozabavi time...
hvala Ti Hanady puno raspitacu se a ovo za prijateljicu ona nije radila papiru su joj na faxu hoce da ih podigne sa faxa i prijavi se na biro jer je zbog naknade jer je trudna vec ja mislim oko 6 mjesec nadam se da ce uspjeti nesto dobiti idem joj javiti nek se pozabavi time...
prijateljica se ne može tako na biro javiti... niime ako nije diplomirala na kad podigne papire to su papiri srednje škole... prijava na biro joj nije moguća na taj ančin... jedini način je d je neko sa srednjom školom prijavi d aradi kod njega 3 mejeca probna minimum...pa da onda ide na biro ...jer rok po završetku srednje škole ili diplomiranja je 60 dana za prijavu na biro... dok je po prestanku ugovora o radu rok 30 dana za prijavu na biro...
reci joj da dobro pazi...jer će ostati ni tamo ni vamo ako to uradi
sad sam je zvala mada sam upucena sta hoce manje vise... ona ti ima 3 god. fax zavrseno po novom i diplomu, i nastavila dalje kao 2 god. al eto sad odlucila nece vise dalje i digla bi papire i na birou i sad mi navodno kaze cula je da se moze od dana kad digne papire sa faxa prijaviti u roku 30 daana na biro ja joj kazem dobro se raspitaj jer je kod nas sve komplikovano... mozda bolje da se raspita imali pravo kao redovan student na neku naknadu ... ma ja sam joj rekla cim snjeg stane necekaj dobro vidi da ne ostanes na cjedilu... ja znam da cu sigurno samo ostvariti to sa biroa od koga je dosta je ....
sad sam je zvala mada sam upucena sta hoce manje vise... ona ti ima 3 god. fax zavrseno po novom i diplomu, i nastavila dalje kao 2 god. al eto sad odlucila nece vise dalje i digla bi papire i na birou i sad mi navodno kaze cula je da se moze od dana kad digne papire sa faxa prijaviti u roku 30 daana na biro ja joj kazem dobro se raspitaj jer je kod nas sve komplikovano... mozda bolje da se raspita imali pravo kao redovan student na neku naknadu ... ma ja sam joj rekla cim snjeg stane necekaj dobro vidi da ne ostanes na cjedilu... ja znam da cu sigurno samo ostvariti to sa biroa od koga je dosta je ....
ako je redovan student sa tim papirom može ostaviri naknadu tj. potvrdom o tome...
a sa danom promocije diplome se mmjeri potok vremena...što znači kad je stekla to prvo zvanje i dobila diplomu u ruke od tada 60 dana...
sreća redovan je student...neka uzme potvrdu i nju pred u općinu...biro joj u tom slučaju iopšte ne treba...tačnije s anjega će uzeti potvrdu da nije na birou
HANADY RR ja sam ostvarila pravo na djeciji doplatak ali preko muza koji je invalid ali nije ratni/boracki nego civilni (gluha osoba 100%), znas li ti slucajno je li to po zakonu o socijalnoj zastiti i hocemo li dobiti tu naknadu od Grada 6 mjeseci?
drage moje ako ste ostvarile pravo na djeciji doplatak imate pravo na ovu naknadu koju daje gradonacelnik sarajeva... i po pravilu bi trebalo da dođje nakon ovih 12 isplata od biroa... nekad dođe i ranije..
a je li se za tu naknadu od grada treba nesto posebno prijaviti, ili je dovoljna ova prijava za naknadu u opstini?
nista ne treba jer oni salju taj spisak od djecijeg doplatka gradu i tako isplacuju samo sto se nikad ne zna kad ce ti stici ta naknada...
ok, hvala puno
HANADY RR ja sam ostvarila pravo na djeciji doplatak ali preko muza koji je invalid ali nije ratni/boracki nego civilni (gluha osoba 100%), znas li ti slucajno je li to po zakonu o socijalnoj zastiti i hocemo li dobiti tu naknadu od Grada 6 mjeseci?
ne vjerujem... naime najbolje da nazoveš svoju opštinu traži službu sa rad, izbjegle i raseljene i socijalnu politiku...njih pitaj...mada po onome što ja znam vas ne kači ova šetomjesečna naknada
ako je redovan student sa tim papirom može ostaviri naknadu tj. potvrdom o tome...
a sa danom promocije diplome se mmjeri potok vremena...što znači kad je stekla to prvo zvanje i dobila diplomu u ruke od tada 60 dana...
sreća redovan je student...neka uzme potvrdu i nju pred u općinu...biro joj u tom slučaju iopšte ne treba...tačnije s anjega će uzeti potvrdu da nije na birou
ne treba joj nista sa biroa... ja sam redovan student i islo je ono standardno,rodni list bebe, cipsova prijava i uvjerenje s faxa... a i nema potrebe da prekida studij, ne smeta beba nista previse
mimy-da bi ostvarili pravo na djeciji doplatak i ovu pomoc 6 mjeseci u mlijeku sokovima, i pomoci od grada.... ti ispunjavas sve uslove , ali muz ti je zaposlen ,ali mora srediti ako moze u firmi da mu prosjek plate za predhodna tri mjeseca ne prelazi 170 km.... to se napise na papir sa memorandumom od firme,unesu muzevi podaci i to je to. za sebe sa biroa potvrda da si na birou,imas jod dosta dokumenata, iz porezne ti treba da nisi porezni obveznik,da nemas nekretnine ni ti ni muz na sebi, da nemate auto, da niste kaznjavani, i to je to. time ostvarujes pravo na djeciji doplatak sto vuce za sobom i ostalu pomoc. tako je kod mene tacno bilo, i ostvarila sam pravo na sve to. odes u opstinu trazim dokumantaciju za porodiljnu naknadu,djeciji doplatak i pomoc majci u sokovima i mlijeku. (za ovo zadnje ti i patronazna izdaje potvrdu da si dojilja)
Međutim, još nisam uspjela srediti dječiji doplatak. Moj suprug radi ali nije prijavljen, knjižica od prošlog poslodavca nikad mu nije zaključena. Zvali su me iz opštine da donesemo knjižice na uvid i još neke papire.
Jel' može proći ta potvrda od poslodavca kod kojeg sada radi da mu je prosjek plate ispod 170 KM. Da li oni provjeravaju te papire?
Ja ne mogu da se sjetim sa prvom kćerkom kako je bilo kada su mi jednom pravili problem (dok sam bila na faxu)... čini mi se da mi je neko rekao da mi samo neko da potvrdu da radim i da mi je plata tolika i tolika i da nikad to nisu provjeravali.
niko to mila ne provjerava, meni su napisali 170 prosjek plate , a bila jejos jedna nula na platnoj listi :)))) tako da ne brini ne gledaju oni nista samo da je memorandum firme tvoji ili muzevi podaci i to je to,
Ja sam cula da se za nas koje smo se porodile 2009 godine na podrucju TK trenutno vrsi isplata nadoknade. Jedino mame koje su se porodile 2009 i 2010 godine nisu primile ovu nadoknadu, ali mi ne idemo preko centra za socijelni rad nego preko nekog udruzenja kod Expres restorana- Dijete nesto?, ali nije Telex, Amica ili Vive zene. Zna li ko sta o tome...
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.