|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  61 62 [63] 64 65   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
11.11.2011 12:19:51   
Hannan
Selam ajelkum

Da se nadovezem, pa mi u sustini i psiemo o svemu, ako se vratimo par stranica unazad naicicemo hadise i price o drzanju zivotinja u kuci, o Ramazanu i ibadetima u tom mjesecu, o dojenju i namazu, ...svi pitaju sve sto ih zanima, ako znamo odgovor tu smo, ako ne uputimo na mjesto gdje mislim oda se odgovor moze naci.
I hvala vam na aktiviranju teme, trebalo bi da smo sve aktivne, ali opet da to ne ode u pravcu chata.

»Gospodaru, Ti moje znanje povećaj«

30.1.2007
23.06.2013

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 1551
11.11.2011 13:02:40   
mamine oci
rekoh ja pogresno ce se protumacit ja sam temu otvorila ali ne odredjujem sta ce ko pisati naravno drago mi je da ima svega ,i sama zivim na taj nacin voli procitat otvaranjem teme bo mi je iskren nijet...

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013

(odgovor članu Hannan)
Neposredna veza do poruke: 1552
24.11.2011 21:16:38   
Mjeseceva Pratilja
http://www.youtube.com/watch?v=skjjR6IFYf0

Allah mubarek olsun i iskrene cestitke, drage moje, u povodu Nove hidzretske godine.

A 30.7.2010.

My Ovulation Chart

(odgovor članu mamine oci)
Neposredna veza do poruke: 1553
24.11.2011 22:25:38   
mamine oci

IZVORNA PORUKA: Mjeseceva Pratilja

http://www.youtube.com/watch?v=skjjR6IFYf0

Allah mubarek olsun i iskrene cestitke, drage moje, u povodu Nove hidzretske godine.

user posted image

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013

(odgovor članu Mjeseceva Pratilja)
Neposredna veza do poruke: 1554
24.11.2011 22:33:31   
Medić*
Allah raziolsun Pratiljo user posted image

Da nam svima nastupajuća Hidžretska nova godina donese blagostanje, napredak i zdravlje.  Da ih sa svojim najdražima dočekamo još mnogo u sreci i rahatluku.

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu mamine oci)
Neposredna veza do poruke: 1555
24.11.2011 22:34:40   
Bebica11
Allah razi olsun, da iduce docekamo u jos vecem broju insaAllahuser posted image user posted image

"Gospodaru moj, daj da ja i neki potomci moji obavljamo molitvu; Gospodaru naš, Ti usliši molbu moju!"( Ibrahim 40)

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 1556
24.11.2011 22:36:54   
gerberka
IZVORNA PORUKA: Bebica11

Allah razi olsun, da iduce docekamo u jos vecem broju insaAllahuser posted image user posted image

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38)
10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru

(odgovor članu Bebica11)
Neposredna veza do poruke: 1557
24.11.2011 22:56:26   
treciputmama
allah razi olsun, i ja svima zelim bericetnu novu godinu, da nas Uzviseni sacuva od iskusenja oba svijeta, podari zdravlje i uveca nafaku u ovoj i svim narednim godinama..amin....

u nasim kucama je obicaj da halva zamirise uoci nove godine, pa iako sam u braku 7 punih godina nisam je nikako pravila- pa ako bi koja od vas imala recept da i ja od ove godine krenem sa upraznjavanjem tog obicaja, bila bih zahvalna....(stari se) i nekako mi je kuca  tek onda dom kad "zamirise" visestoljetnim obicajima...

10.10.2005. rodila se moja ljepotica- nasa prva sreca
07.07.2009. obradovani smo po drugi put- stigao je jedan momak....
18.07.2011. jos jedna ljepotica se pridruzila sretnoj porodici...

eto...jedna veeeeelika sretna porodica, hvala Allahu dz.s

(odgovor članu gerberka)
Neposredna veza do poruke: 1558
24.11.2011 22:57:28   
mala_sa
Allah razi olsun Mjeseceva pratiljo

Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)

Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)

(odgovor članu gerberka)
Neposredna veza do poruke: 1559
24.11.2011 23:01:47   
Medić*
I mi pravimo halvu cisto da se zasladimo i da zamirise, i kupimo nesto novu za kucu user posted image Ja ovaj put taman novu kuhinju jer selili u svoj stan pa nemamo jos kuhinju user posted image

A halvu pravim ovako

Maslac ili ulje  zagrijati u šerpi i na njemu pržiti brašno, koje se mora miješati da ne izgori. Smjesu pržiti na laganoj temepraturi sve dok ne poprimi finu zlatno žutu boju.

U drugoj posudi napraviti šerbe od vode i šećera i vanilin-šećera. Vrućim šerbetom zaliti prethodno napravljenu smjesu i brzo miješati dok se halva ne zgusne, odnosno, ne počne odvajati od kašike.

Mjere

jedna šolja brašna jedna šolja maslaca
jedna šolja šećerajedna šolja vodejedan vanilin šećer

Halvu vaditi tako da kašikom oblikujete lokume i redate ih po tanjuru. Možete je posuti šećerom u prahu i mljevenim orasima.

Nekada ako imam u kuci ubacim sjeckane orahe, bademe, grozdjice, pistace

< Poruku je uredio medic slatki -- 24.11.2011 23:03:28 >

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 1560
24.11.2011 23:19:00   
treciputmama
hvala puno, a jel agdu samo pustiti da provrije prije toga ili treba duze da kuha?...veceras sam se cula s jednom kolegicom objasnila mi isto , ali samo odokativno rekla mjere, ovako mi je ipak lakse da se drzim recepta, pa mozda mi i uspije....

10.10.2005. rodila se moja ljepotica- nasa prva sreca
07.07.2009. obradovani smo po drugi put- stigao je jedan momak....
18.07.2011. jos jedna ljepotica se pridruzila sretnoj porodici...

eto...jedna veeeeelika sretna porodica, hvala Allahu dz.s

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 1561
24.11.2011 23:21:39   
Medić*
Ja agdu pustim da kuha nekih 20 tak min na tihoj vatri. Takodjer na tihoj vatri mijsaj brasno na maslacu, mora uspjeti, ipak je prvi put, bitno da zamirise, a mi halvu strasno volimo user posted image

(odgovor članu treciputmama)
Neposredna veza do poruke: 1562
25.11.2011 14:29:48   
koka i po
alkohol po Islamu nije dozvoljen.
je li dozvoljen ako se koristi u ljekovite svrhe?
tj.postoje mnogi narodni lijekovi koji u svom sastavu sadrze akohol ili rakiju i interesuje me dali je njihovo koristenje u tu svrhu dozvoljeno.
jasmin cekam te user posted image

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 1563
25.11.2011 14:34:00   
shpagica
Ne smije.

Alkohol nije lijek - tako nam je jasno receno u Kur'anu.

(odgovor članu koka i po)
Neposredna veza do poruke: 1564
25.11.2011 14:34:55   
koka i po
hvala user posted image

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

(odgovor članu shpagica)
Neposredna veza do poruke: 1565
25.11.2011 15:33:44   
mala_sa
Zene rijesite me ove nedoumice:
Je li se 7 stvari unosi u kucu danas (tj uoci nove godine) ili sutra (tj na prvi dan nove godine)??

Jedni govore danas, drugi sutra, a ja bih samo da sama sebi razjasnim kada user posted image

Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)

(odgovor članu koka i po)
Neposredna veza do poruke: 1566
25.11.2011 15:51:18   
jasmin
Pitanje: Je li dozvoljeno osobi koja vjeruje u Allaha da pije alkohol želeći da ublaži bolove izazvane bolešću?

Odgovor: Alkohol je zabranjen – haram, i nije dozvoljeno lije�enje alkoholom, jer kazao je Allahov Poslanik: ''''''''Lije�ite se, Allahovi robovi, a nemojte se lije�iti zabranjenima stvarima, Allah nije dao lijek ovom ummetu u onome što im je zabranio.''''''''
(Fetve Stalne komisije: fetva broj 102-e, 22 tom, str. 22)

Pitanje: Hvala na odgovoru ali nisam sigurna da ste shvatili šta je švedska gren�ica, naime neradi se o hrani nego o eliksiru (tekućina) za o�uvanje zdravlja sastavljena iz ljekovitih biljaka.To su prije svega biljke za normaliziranje probavnog trakta i aromatizovane ljekovite biljke.Ali pored tih svih ljekovitih biljaka sadrži 40 vol % etanola. Još sam pro�itala u knjizi "Poslanikova mrdicina" da je Poslanik Muhammed s.a.v.s rekao:"Ko god koristi alkohol u lije�enju svoje bolesti,Allh mu neće dati oporavak".A što se ti�e djelovanja ne osjetim nikakvo djelovanje alkohola dik sam konzumirala istu. Hvala vam i ako ste u mogućnosti da mi odgovorite nadam se da ste razumjeli. Odgovor: Preferirajuce (radžih) mišljenje islamske uleme (Vidi: Bedaius-sanai, 5/113, El-Muhezzeb, 1/251, Mugni, 4/255.) kaže da je zabranjeno koristiti alkohol i ostalo što opija u svrhu lijecenja ili neceg drugog, jer je Poslanik a.s. rekao: “Allah, uistinu, vama nije dao lijek u onome što vam je zabranio.� (Sahihul-Buhari, Kitabul-ešribe.) Ovaj hadis Buharija prenosi kao mevquf od Ibn Mesuda, dok ga drugi muhaddisi, kao Bejheqi, Ahmed i Ebu Jala, bilježe kao merfu‘. Ibn Hibban ga je okarakterisao kao sahih. Kada je Tariqu b. Suvejdu Poslanik a.s. zabranio da proizvodi alkohol, on se branio govoreci da ga proizvodi radi lijecenja njime. Na to mu je Alejhisselam rekao: “On, uistinu, nije lijek, nego je on, uistinu, bolest.� (Sahihu Muslim, Kitabul-ešribe.) Hanefijski ucenjaci su rekli da nije dozvoljeno lijeciti se alkoholom osim ukoliko se sigurno zna da se njime ta bolest može izlijeciti, a nema nešto što bi ga u tom pogledu moglo zamijeniti. U ovom pogledu potrebno je svjedocanstvo više od jednog ljekara specijaliste da se njime ta bolest sigurno može izlijeciti. (El-Hedijje al-allaijje, str. 251.) Šafije uslovljavaju dozvolu upotrebe alkohola u lijecenju sa dva uslova: a) da alkohol bude pomiješan sa necim drugim i da bude rastvoren u njemu; b) da ne postoji neki drugi odgovarajuci lijek koji u sebi ne sadrži alkohol. (Mugnil-muhtadž, 4/188.) Izz b. Abdusselam kaže: “Dozvoljeno je lijecenje onim što je necisto ukoliko (osoba) nije pronašla nešto cisto što ga zamjenjuje, jer je dobro (korist) izlijecenja i zdravlja potpunije i vrednije od dobra (koristi) izbjegavanja necistoce. Nije dozvoljeno, po ispravnom mišljenju, lijecenje alkoholom, osim kada se spozna da se njime postiže izlijecenje, a osoba nije pronašla neki drugi lijek.� (Qava‘idul-ahkam, 1/81.) Na osnovu spomenutih hadisa, te na osnovu šerijatskih principa o opcem dobru (masleha mursele) i prijekoj potrebi (daruri), i uzimajuci u obzir najjaca mišljenja islamskih pravnika, mogu da kažem sljedece: a) dužnost je izbjegavati upotrebu alkohola i svih proizvoda u ciji sastav ulazi alkohol, b) u slucaju prijeke potrebe (nužde), tj. kad je život u pitanju ili gubljenje nekog dijela tijela, dozvoljena je upotreba alkohola i lijekova spravljenih od njega u granicama potrebe (nužde), pod uslovom da nema drugog odgovarajuceg lijeka. Ovdje je potrebno svjedocanstvo više od jednog ljekara specijaliste da alkohol (odnosno lijek napravljen od njega) može izlijeciti datu bolest, c) ukoliko se alkohol pri spravljanju lijekova hemijskom reakcijom razloži i prede u neki drugi oblik, takvi lijekovi se mogu nesmetano koristiti, d) kada se alkohol pretvori u sirce to sirce je dozvoljeno koristiti u ishrani; e) ukoliko postoji potreba, a ne postoji adekvatna zamjena, alkohol se može koristiti za vanjsku upotrebu, kao što je cišcenje rana i tome slicno, imajuci u vidu: 1) mogucnost da se zabrana u Kur‘anu i pomenuti hadisi odnose na unošenje alkohola u organizam; 2) jacinu mišljenja koje kaže da je alkohol kao materija cist, a njegova necistoca spomenuta u Kur‘anu je nematerijalne prirode (nedžase ma‘nevijje); 3) cinjenicu da potreba (hadže) može ponekad dobiti status nužde (darure), a u nuždi je dozvoljeno koristiti, u granicama nužnosti, i ono što je, inace, zabranjeno (haram). Priredio dr. Sukri Ramic (Novi Horizonti, 2) A Allah najbolje zna! Odgovor poslao prof. Jasmin Djanan!

Samo sam kopirala s drugih stranica.

mala_sa,ja prvi put cujem za to unosenje?!?

< Poruku je uredio jasmin -- 25.11.2011 15:52:53 >

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 1567
25.11.2011 15:57:20   
mala_sa
Jasmin ma mene smorise sa tim "obicajima" odkako sam se udala vazda moras ovo - moras ono. Uglavnom, kao treba se kupiti najmanje 7 stvari i unijeti u kucu (valjda ono brasno, secer, bla bla)... pa ja reko da pitam zene koje stvarno znaju...a ne ovo rekla mi "ona" nana... user posted image

Znaci ti koliko znas, nigdje nisi procitala da je to vjerski obicaj??

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1568
25.11.2011 16:01:49   
jasmin
Vjerski nije sigurno.Vjerovatno neki bosansko-hercegovacki obicaj koji malo opterecava.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 1569
25.11.2011 16:03:45   
Medić*
Mala ja nisam znala za tih 5 ili 7 namirnica, ne treba praktikovati, to su vecinom nasi stari obicaji. Ja recimo napravim halvu, volimo je, pocas_timo se slatkim, nekada ne napravim, sve zavisi os mog raspolozenja da li mi se jede ili pravi. Isto tako za te namirnice nije obaveza, svakako volimo da sebi kupimo nesto lijepo u kuci, a striktno znam da nije obaveza jedino ako se nama kupuje nesto da udovoljimo svojim hirovima user posted image

< Poruku je uredio medic slatki -- 25.11.2011 16:05:52 >

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 1570
25.11.2011 16:32:24   
Dida79
Zene dobor da udjo na ovu temu pa ja sam skoro pa zaboravila da bi danas trebalo halvu napraviti...Idem je odmah pristaviti uh hoce mi se stara nana obradovati kad joj unuk na prozor halve donese user posted image

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 1571
25.11.2011 19:02:01   
*pcelica*
Kur'an nek vam bude najbolji drug. Svetlost Islama nek vam obasja put. Meleci nek vam budu dobri cuvari. Nek vam ALLAH sve sto zelite podari! MUBAREK NOVA 1433 HIDZRETSKA GODINA

<3. 20. 07. 04
<3. 27. 12. 09
<3. 03. 11. 15

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 1572
25.11.2011 19:30:49   
DM
Allah muberek olsun -svima kojima je...
Uh jedva čekam ašuru

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu *pcelica*)
Neposredna veza do poruke: 1573
25.11.2011 19:37:59   
mala_sa
Medic slatki i Jasmin - vala ja se nisam danas spremala maksuz do prodavnice, previse je zima user posted image al zato cu sad da pravim halvu po ovom gore receptu... njami njami user posted image user posted image

(odgovor članu DM)
Neposredna veza do poruke: 1574
25.11.2011 22:05:37   
Medić*
Samo se ti zasladi fino, ja kad je rijec o halvi ne znam prestati sa jelom, kakva god da je user posted image

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 1575
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  61 62 [63] 64 65   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  61 62 [63] 64 65   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *