|
RE: Recepti,recepti 21.11.2011 11:28:02
|
|
|
|
Anoniman
|
Sos od paradajza izdinstati glavicu luka na laganoj vatri (obicno ulje se moze pomijesati i sa maslinovim), dodati pelat kojeg ste prije toga usitnili/izgnjecili, sol (ili vegetu), biber, origano, prstohvat secera, moze i lovorov list...ostaviti da se krcka na laganoj vatri...par minuta pred kraj dodati 1-2 cesnja usitnjenog bijelog luka (ne mora a i moze)...dok se sos krcka staviti vodu za tjesteninu...kada je tjestenina gotova...gotov je i sos. p.s mogu se i zapeci u rerni...u tom slucaju skuhati tjesteninu al dente...znaci sos pomjesati sa tjesteninom...staviti u tepsiju...odozgo naribati zutog sira ili parmezana...a meni je najbolja mocarela...ubaciti u zagrijanu pecnicu na 200 c dok se sir ne istopi sos od mesa (bolognese) izdinstati luk, dodati fasirano meso,mrkvicu na kockice, kad se i meso izdinsta (ja ga kuhacom jos usitnjavam) dodati sol, biber, origano, oko 0,5l vode (zavisi od kolicine mesa), kuhati na laganoj vatri oko 30min. zatim dodati ili paradajz iz tube ili paradajz pire...jos malo krckati...ima da se kupi i fant za sos bolonjeze...odlican je...onda vam ne treba nista od zacina...na kesici sve pise...ja samo kupim frisko meso i izdinstam sos od brokule ocistiti brokulu tj oguliti sa stabljike onaj tvrdi dio...iscjeckat na komade...stabljiku staviti odmah da se kuha u slanoj vodi, a kad voda prokljuca dodati cvijet...kuhati par min. provjeriti je li stabljika kuhana...kad je stabljika kuhana ocijediti....najbolje su za ovo one masnice jer nema puno sosa...tako kuhanu brokulu staviti u zdjelu sa kuhanim masnicama i preliti sa vrhnjem za kuhanje...jos naribati parmezan po zelji...to je to sos od sira prvo staviti tijesto da se kuha...oni siroki rezanci su mi najbolji za ovo kad su rezanci skoro gotovi...istopiti malo putera sa kasikom pavlake, naribati jos sira kojeg imate...ja stavim neki zuti...u principu moze bilo koji sir...vazno da sse istopi...preliti preko rezanaca...ja znam i po 4 vrste sira stavti spageti ala karbonara morate prije svega biti sigurni u svoja jaja ...na mrvicu ulja preprziti spek, moze i sunka, a moze i neko zamjensko suho meso (mislim na govedinu) ...ono...da postane skoro pa providno...skuhati spagete...morate sad biti brzi...dakle odmah na vrele ubaciti ovu slaninu i zumanjce koje ja prije toga "razbijem" (1 zumanjce po osobi)...brzo sve promijesati...to je to...naravno parmezan po zelji sos od gljiva sampinjone izdinstati, posoliti, pobiberiti, dodati vrhnje za kuhanje, krckati 15-20 min sos od mesa ja u pretisu kuham...prvo malo izdinstati luk...pa ubaciti meso isjeckano na kockice, mrkvicu, sol, biber, oko 1l vode, kuhati u pretisu 20-ak min nakon sto prosisti p.s ako djeca ne jedu ove mesne sosove...u njih se moze i crnog vina staviti...u tom slucaju ide manje vode
< Poruku je uredio dadada -- 21.11.2011 11:38:30 >
|
|
|