Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 13.10.2011 10:32:03
selebriti
IZVORNA PORUKA: Mamalica
Drage mame potreban mi je savjet vezano za zumance Moja beba ima 9 mjeseci i prije 5 dana pocela sam mu davati zumance. Prvi dan 1/4 zumanceta pa sam povecavala kolicinu i juce sam mu dala vise od pola. Sad me zanima kad mu sutra dam cijelo zumance da li treba da prestanem da mu dajem svaki dan? Da li se onda daje jednom sedmicno ili?Please help
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 13.10.2011 10:53:14
mimikimi
IZVORNA PORUKA: bambi7
Rici kad ste poceli sa tom hipp kasom navece, i koju joj dajes?
Moja ima malo vise od 4mj, al se budi po noci, uh pa ni sama ne znam koliko puta. Pa bih joj dodala i neku ko hapu pored dojenja samo radi svog mira da znam da se ne budi jer je gladna vec iz navike
ja svojoj dala sa 4 mjeseca i nesto dana i rahat maksimum 2 puta se navecer budi hipp ona za laku noc od jabuke i nekad onu milk pap ma rahat kasice su zakon ona lijepo ceka svoju turu pojede dozu najvecu i opet poslije posisa obe cice i kad zaspe u komadu 6 sati otkaci
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 13.10.2011 18:38:46
bambi7
Poceli smo mi sa ovim kasicama, uglavnom dobije od povrca ujutru i vocnu oko 17-18h. Posle toga ima samo dojenje, pa sam joj mislila dati da probamo ovu http://www.hipp.ba/mlijecne-kasice/69-gotova-mlijena-kaica-jabuka-s-komoraem-za-laku-no.html A posto nismo ni ovu u staklenci do sad uzimali pokusacu i jednu i drugu pa koja joj se vise svidi. Ta bi joj bila oko 20-21h i naravno kao i posle svake dam joj (.)(.) da dopuni rezervu. Valjda ce se to spavanje malo srediti, budi se kao i prvih dana...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.10.2011 19:24:25
mimikimi
Poceli smo mi sa ovim kasicama, uglavnom dobije od povrca ujutru i vocnu oko 17-18h. Posle toga ima samo dojenje, pa sam joj mislila dati da probamo ovu http://www.hipp.ba/mlijecne-kasice/69-gotova-mlijena-kaica-jabuka-s-komoraem-za-laku-no.html A posto nismo ni ovu u staklenci do sad uzimali pokusacu i jednu i drugu pa koja joj se vise svidi. Ta bi joj bila oko 20-21h i naravno kao i posle svake dam joj (.)(.) da dopuni rezervu. Valjda ce se to spavanje malo srediti, budi se kao i prvih dana...
ja nisam davala one kasice u teglici nikako nego samo one instant pahuljice hippove za laku noc i mijenjala okuse kod nas ima samo par vrsta tih hippovih i to samo prije spavanja mnogi ce ti reci da je rano da je tako hranis kako opisujes vidim dva puta nesto papa od cvrste hrane
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.10.2011 19:51:50
mimikimi
pa ona je jos mala, bebice se bude iz navike,mozda joj treba malo tvoje blizine,ma takva su dojena djeca vazda bi na sisi bila eto mojoj je pomoglo jer je nakon uvodjenja tih kasica bila super ,znala je nekad samo jednom se probudi posisa i nazad na spavanjac,a dnevno spavanje se isto produzilo otkako je pocela kasice jesti, kazu dp 6 mjeseci nista samo sisa,ne znam cast svaka ali meni je to nekako kasno moja se naspavala tek kad je pocela konkretno na kasiku a hB prihvatila je odmah
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.10.2011 19:59:48
ziki
Zar jos uvijek nije preporuka da bebe budu na mlijeku(AD ili dojenje) do 6. mjeseca? Tvoja beba je starija od moje samo 14 dana i to da ima dva obroka mi je nepojmljivo. Cak i da joj uvedes dohranu jos je jako rano za dva obroka.
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.10.2011 21:16:43
mimikimi
to je tacno svaka mama zna najbolje ali eto ja mislim da je moja cura poguzija nad poguzijama lijepo je podojim ma dam joj obe sise onda nakon pola sata napravim najvecu onu mjericu neke od tih kasica i fino kasicicom dijete pojede sve ,cijelu mjericu ,i opet dvije dude i ni trunke ne bljucne nego lijepo zaspe i odvali dobar komad s tim da po danu i dalje doji sto puta samo se noc malo popravila a sada cura jede za masanla pojede slani obrok sa mesom u podne,zatim banana da zasladi i sisa da zalije vodu pije ali slabije,sokove i caj nece ni da okusi
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.10.2011 21:57:48
Malenaoduvijek
IZVORNA PORUKA: ziki
Zar jos uvijek nije preporuka da bebe budu na mlijeku(AD ili dojenje) do 6. mjeseca? Tvoja beba je starija od moje samo 14 dana i to da ima dva obroka mi je nepojmljivo. Cak i da joj uvedes dohranu jos je jako rano za dva obroka.
naravno da jeste, ne znam gdje ove mame zure iskreno.svako zna svoje i radi kako misli da je najbolje, ali bebi od nepuna 4 mjeseca davati 2 obroka cvrsta kako sam ja shvatila a dojena je, to je def prerano. ne kontam gdje zurite ....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.10.2011 8:39:07
bambi7
Mimikimi, probala je npr brokulu i nije bas odusevljena, al zato krompir recimo mrkvica riza, ma ide njam njam.
A sto smo poranili? Sa prvom curicom sam se strogo drzala samo dojenje do 6tog ma ni cajevi ni voda, sve po P:S-u, i na kontroli sa 6mj nama pedijatrica nadrobi kako je mrsava, pa nije dovoljno dobila za taj uzrast kao trebala je dobiti bar jos 300gr. Prvo mi je bilo sok, al posle kad se prekontam da sam joj dala da doji prije vaganja bila bi taman. Sledeca kontrola za 10dana, i ja joj ispred DZ dam flasicu sa ne znam rizolinom cinimise,mala na vagi, ma super. Ne forsiram ja njoj sad te kasice, posle svake opet podoji i nije to ni kolicinski aman zaman, samo da se navikava na ukuse. A i cim smo uveli nemlijecni obrok uredovila je stolicu( nismo je imali po 6-7 dana)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.10.2011 8:45:44
vila_7
Bambi samo radi kako mislis da je najbolje za tvoju bebicu! I ja sam svojoj uvela sa 4.5 mjeseca pomalo i taman kad sa 6 mjeseci prestaje mlijeko biti dovoljno,ona je jela citav jedan obrok normalno,a uskoro i 2. I dojila je i i dalje doji. Nisu ni sve bebe iste-samo ti prati sta njoj pase!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.10.2011 8:53:58
chuci
tako male bebe trebaju prvo dobiti da doje, pa onda dohranu. tek se oko 7-8 mjeseci mijenja redosljed i daje se prvo dohrana pa onda dojenje. dojenje joj treba biti i dalje glavna hrana, dakle i prva.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.10.2011 12:17:50
mimikimi
Mimikimi, probala je npr brokulu i nije bas odusevljena, al zato krompir recimo mrkvica riza, ma ide njam njam.
A sto smo poranili? Sa prvom curicom sam se strogo drzala samo dojenje do 6tog ma ni cajevi ni voda, sve po P:S-u, i na kontroli sa 6mj nama pedijatrica nadrobi kako je mrsava, pa nije dovoljno dobila za taj uzrast kao trebala je dobiti bar jos 300gr. Prvo mi je bilo sok, al posle kad se prekontam da sam joj dala da doji prije vaganja bila bi taman. Sledeca kontrola za 10dana, i ja joj ispred DZ dam flasicu sa ne znam rizolinom cinimise,mala na vagi, ma super. Ne forsiram ja njoj sad te kasice, posle svake opet podoji i nije to ni kolicinski aman zaman, samo da se navikava na ukuse. A i cim smo uveli nemlijecni obrok uredovila je stolicu( nismo je imali po 6-7 dana)
ja sam svojoj sa 4 mjeseca davala tikvicu i mrkvu kuhanu na pari pa onda damo malo izgnjecim viljuskom i dodam rizinih pahuljica,a i trahanu je jela sa 4 i nesto malo dana eh i danas nju najsladje pojede ma jede ona sve a ja nit sta miksam nit pasiram odavno i kruh jede kiflu sama drlja sve njoj pase hB i kod nas se stolica uredovila otkako sam pocela sa dohranom jesi joj davala tu hipovu hoce li je
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.10.2011 12:31:21
bambi7
uzeli smo sa jabukom ovu nocnu hipovu, super smaze. Malo zeza sa jutarnjim obrokom al valjda se nasisa fino a vocnu svaku smaze, cini mi se da bi jela koliko god da joj dam, al eto za sad smo na pola staklenke. Ma bitno je da sad kaki svaki dan bar jednom, a koji je redoslijed i koliko pojede..mah ona ionako mijenja i jelo i spavanje, pa dok nam se sve poslozi...ih... A ovakva sam ista bila sa prvim djetetom, saaaaaamo dojenje.Mamu sam svoju uhodila, sve imala osjecaj ona ce joj nesto krijuci dati sto puta mi je rekla pa daj joj samo da proba a ja jok....eh sad nisam toliko kruta
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.10.2011 13:02:05
mimikimi
ma samo ti nastavi ako vidis da joj odgovara vidjeces kako ce ti bebi lijepo papati i rano nauciti na kasiku i naucice zvakati pa ces biti rahat nema nista ljepse kad beba lijepo papa a ne da cupas kosu sa glave dok uzme zalogaj
moja kolegica je svog malo hranila sa AD i sto ti kazes striktno do 6 mj nista pa kad je pocela sve mu miksala i sporo uvodila namirnice(mislim da mu kasu mrkve i za 15 dana kasu jabuke i tako dalje) mali sa 9 mjeseci nije harnog obroka pojeo,pa joj poceo odbijati hranu,miksanu a da ne govorim da sam nesto zvace,e meni je to strasno,pa je onda poceo da gubi na kilazi izgubio skoro 2 kile nece dijete da jede pa nece i jedva nekako s njim pio neke terapije ma svasta sad je vec 5 godina ali i dalje dijete ne voli jesti on bi sve radio samo ne jeo (moja kad je imala 5 mj dobila donja dva zubica ja joj stavim makaron u usta da vidim kad ona lijepo njega isprebacivala sa jedne na drugu stranu smeksala ga i pojela hehehe )
jesi joj uvela gluten ni sa tim nisam htjela puno cekati mislim rano ga je u trahani probala
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.10.2011 16:52:45
bambi7
nismo jos, sad smo samo na povrcu i vocu, jedino je rizu probala sa breskvom. Ma lagano, nigdje ne zurimo a meso cemo probati cim predje5,5mj .A sad cemo 26tog na bocu pa me bas zanima kakva je na kilazi.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.10.2011 18:21:21
mimikimi
meso sam i ja tako nekako ali sam prvo pravila supicu na iskuhanom mesu ili na kosti pa onda kad je prihvatila jedno 2 sedmice e onda meso dobro raskuham i samo prstima iskomadam na sitne komadice bitno da je ona tebi zdrava vesela i zadovoljna beba sretno na boci
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.10.2011 20:48:22
selebriti
Mi smo počeli sa babylove grizom (sa bananom ili vanilijom) od 6mj. tačno. Ovaj sadrži u sebi AD mlijeko i pravi se s vodom. Mi ćemo mu spomenik dići E. je luda za tim, .. kad zubići rastu, slini nosić, .... obično odbija hranu, ali to nikad... A plazmu smo joj dali sa 12mj. i ne sviđa joj se, .. doduše mljevenu.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.10.2011 20:56:28
mala_sa
IZVORNA PORUKA: selebriti
Mi smo počeli sa babylove grizom (sa bananom ili vanilijom) od 6mj. tačno. Ovaj sadrži u sebi AD mlijeko i pravi se s vodom. Mi ćemo mu spomenik dići E. je luda za tim, .. kad zubići rastu, slini nosić, .... obično odbija hranu, ali to nikad... A plazmu smo joj dali sa 12mj. i ne sviđa joj se, .. doduše mljevenu.
Joj haj Boga ti ako imas jos tu hapu, de mi napisi kako se zove na njemackom (da znam sta da kupim)... Izvini ako te ometam
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.10.2011 13:45:14
mimikimi
IZVORNA PORUKA: mala_sa
Jedno pitanjce: Kada se bebama smije poceti davati plazma i griz... I kako se griz priprema ??
ima u tablici dohrane ako je pratis,ja sam sa 5 mj griz ,a mljeveni keks nikako,samo cijeli dam ponekad da trlja desni i onda ga i pojede griz koristim samo za supu