mamabb
|
IZVORNA PORUKA: Mala Selma I da želim da kazem da nije idelana situacija ni u privatnim ani u drzavnim vrticima ( sto se tice odnosa uciteljica prema djeci i roditeljima). Ja imm drugaricu kojoj dvoje djece ide u privatni vrtic i gdje placa 580KM, ali ako dijete ne dovede do 9h, dijete ostaje bez dorcka , gdje kolektivni godisnji odmor traje mjesec dana, a ona ima samo dvije sedmice i nema gdje djecu ostaviti 2 sedmice jer vrtic neradi , gdje dijete mora sve pojesti sto je za rucak iako to inace nejede i nevoli, pa sad dijete place i nece u vrtic jer ga sile da radi nesto sto nevoli i masu drugih stvari. svjesna sam cinjenice da nista u BIH nije idealno, ali jasvom djetetu pokusavam da napravim idealan boravak u vrticu, prije svega pricajuci o istom samo u superlativu, hvaleci uciteljice i cesto ih spominjati u kuci i imati fer i korektan odnos sa istim.Svaki dan kad dodjem po A. pitam sta je radio, je li slusao, jeo, spavao.To sam radila i u vrticu Dunje a i sad u Djecijem gradu i uciteljica sada sam isprica sve o njegovom danu.Prvi dan gad je krenuo u Djeciji grad rekla sam im: Zelim da vas obavijestim da je moj A. pomalo tvrdoglav, svojeglav, nekada neposlusan, maza, osjecajan, pricalica itd. ( osobine i karakteristike djeteta, sta voli a sta ne, sta je dobro a sta ne).Molim vas, zelim da me obavijestite kad moj A. nije slusao, jeo, spavao itd., kad ste ga naruzile ( razlog istog), ali i kad nesto lijepo uraditi da mi kazete ( naravno i njemu za oboje) i do danas super fukcjonisemo.Stvarno sam zadovoljna sa uslovima i odnosom uciteljica u vrticu, a i A. je zadovoljan, voli ici i druziti se, a i super sluca ( do danas ga nisu ruzile i bile lose prema njemu) Isto sam se postavila kao i ti i kazala šta očekujem, što mi nije odgovaralo to sam i iznjela jasno, glasno i kulturno nikom nisam prjetila ni poklone kupovala. Nemam zamjerki. Kad smo bili na odvikavalnju od pelena i tete su se trudile i uspjeli smo svi zajedno u tri dana da se rješimo pelena. Misljenja sam da ukoliko imate fin pristup prema tim ženama da se svaka situacija da sreditit i baš su na roditeljskom kazale da bilo koji roditelj ukoliko misli da nešto ne radi se kako treba s njihovim djetetom, neka lijepo im u lice kaže, a ne da čuju priče okolo, a ovamo dijete i dalje ide u vrtić i smješkaju se i djele komplimente i mene prozvaše da kažem jesu li se ikad oglušile ne nešto što mi smeta. Ovo je moje iskustvo. I da, državni je vrtić!