Hanady RR
|
IZVORNA PORUKA: ljubicica5 Pozdrav svima! mozda tema nije adekvatna za portal, ali mislim da ima clanica koje mogu pomoci svojim iskustvom. Ukoliko ipak smatrate da tema nije prikladna, molim administratore da izbrisu istu.. Ja nemam nikakvo iskustvo vezano za bastu, medutim ove godine sam postala majka i zeljela bih po prvi put u zivotu sama uzgojiti povrce za svoju princezu. Zato vas molim za pomoc, zanima me sta se kad treba posaditi i na koji nacin uzgajati ( koliko se treba zaljevati, okopavati i sl.) Zanimaju me i koje sorte cega najbolje uspijevaju na nasim prostorima i na koji nacin se sade, npr. paprike kupljene u poljoopremi, one sjemenke je li treba samo tako ubaciti u zemlju ili???? Ovdje mislim na krompir, mrkvu, grasak, paradajz, papriku, kelj, brokulu, prokulice, kupus i sl. Isto tako, mozete razmijeniti iskustva za neke egzoticnije biljke, ne ucestale na nasim podnevljima. Recimo, aronija. Hvala svima, unaprijed!!! IZVORNA PORUKA: tinkivinki ja sadim malu basticu,nista posebno,malo luka crvenog,bijelog,mrkvu,persun,cveklu,krastavce,paradajiz,paprike,krompir,jagoda imam malo.to cisto da mogu ubrati svjeze i da ne moram kupovati,ako mi zatreba glavica luka npr za rucak.paprike sjeme iz kartice mozes posaditi u saksije vece u kuci na toplom u martu.a poslije kad nikne rasadjuje se.ja kupujem gotovu rasadu za paprike i paradajiz IZVORNA PORUKA: MicoTico Prvi put sam prošle godine zasadila svoju bašticu, pa sam ipak početnica, ali eto pomalo kupim razne "fore" da mi moje povrće što bolje uspije. Zasadila sam grašak, krompir, mrkvu, luk, mahune, zel.salatu, paradajz i paprike. Sve sem paprika mi je uspjelo i bilo super ukusno i fino. Za paprike i paradajz sam kupila gotove rasade, a za ostalo sam uzela sjeme. Nije nešto to preveliko, od svega po manji red, ali je moje, prirodno i eko. uzgojeno, pa mi je i najukusnije na svijetu. IZVORNA PORUKA: canim Gdje kupujete sjeme za persun i slicno zacinsko bilje za saksije ? IZVORNA PORUKA: Hanady RR IZVORNA PORUKA: canim Gdje kupujete sjeme za persun i slicno zacinsko bilje za saksije ? u Peniju u velešeićima :))) najeftinije...samo kad kupuješ peršun pazi da uzmeš lisnati a ne korijenasti :) garden green sjemana su najbojbolja...za saksiju je super ono na traci malo je skuplje la ljepše se raporedi u rastu..:) IZVORNA PORUKA: mamina princeza i ja bih voljela imati svoje povrce.. htjela sam i prosle godine al eto nisam uspijejla da se organizuje,m . ko zna da li cu i ove a voljela bih. ja nemam pojma kad se sta vrmenski treba saditi . voljela bih imati tako pomalo mrkve , persuna, luka , graska nista specijalno .... molim ono detaljnije kad poceti gdje kupiti .... kako zasaditi. ja sam znaci totalno neupucena u to pa mi treba bas ono ko velikoj neznalici pojasniti ..:) IZVORNA PORUKA: tinkivinki IZVORNA PORUKA: mamina princeza i ja bih voljela imati svoje povrce.. htjela sam i prosle godine al eto nisam uspijejla da se organizuje,m . ko zna da li cu i ove a voljela bih. ja nemam pojma kad se sta vrmenski treba saditi . voljela bih imati tako pomalo mrkve , persuna, luka , graska nista specijalno .... molim ono detaljnije kad poceti gdje kupiti .... kako zasaditi. ja sam znaci totalno neupucena u to pa mi treba bas ono ko velikoj neznalici pojasniti ..:) u martu se vec moze saditi luk,mrkva,persun,zelena salata.sto se sjemena tice imas u poljoprivrednim apotekama i u marketima vecim pogledaj,u Tusu sam vidjala svakakvih sjemena i sadnica IZVORNA PORUKA: sheri ja sam prosle godine sadila svoju prvu bastu, krompir i luk sam kupila , ali paprike, paradajz volovsko srce i onaj mali sherry sam sama rasadu pravila, i zaista sam ga se nabrala. tikvice sam posadila iz kesice, i njih sam nabrala zaista puno, i dijelila. grasak sam totalno cucnula malo ga posadila, samo za jedno varivo. mrkva, rotkvice, krastavice, tikve neke muskatne, blitve bas puno nabrala, sve sto sma posadila sam i ubrala. mada zezaju me da je to samo pocetnicka sreca :D. moze biti, ali zaista je uzivancija, pogotovo kad moja N ode u bastu i iskoša sebi mrkvu , neprocjenjivo IZVORNA PORUKA: canim Sheri kako si sama rasadu pravila za cherry paradajz ? Kad se on sadi ? Jeli mora biti cijelodnevno na suncu ili moze biti pola dana u hladu ? IZVORNA PORUKA: sheri IZVORNA PORUKA: canim Sheri kako si sama rasadu apravila za cherry paradajz ? Kad se on sadi ? Jeli mora biti cijelodnevno na suncu ili moze biti pola dana u hladu ? od pretprosle godine ostavila sjemena od paradajzica sto sam kod strine brala, i njih stavila u zemlju u male posudice od sira npr, stavljala na prozor, iznad radijatora, ali stan mi je na sjevernoj strani tako da sunca skoro ni ljeti nemama a u martu pogotovo. ne znam bas da su mu uslovi bili idealni, ali eto on je nekako narastao, i u maju presadila u bastu jer mi se i basta nalazi u mjestu koje je poprilicno mocvarno i sve se moze sijati mjesec dana poslije nego je predvidjeno. IZVORNA PORUKA: sheri http://imageshack.us/photo/my-images/856/11082012180.jpg/ evo nesto od mojih prvih povrtaljki :), skromno, malo slatko od mojih ruku uzgojeno IZVORNA PORUKA: tinkivinki IZVORNA PORUKA: sheri http://imageshack.us/photo/my-images/856/11082012180.jpg/ evo nesto od mojih prvih povrtaljki :), skromno, malo slatko od mojih ruku uzgojeno šeri paradajz je bas otporan,kod mene se jedne godine prosulo sjeme od zrelog i nagodinu sam nikao,a kod komsinice izmedju 2 betonska bloka,a bio neki visoki oko 1,70m i bas je radjao do kasne jeseni.mislim da bi se on mogao zgodno i u vecoj saksiji na balkonu
< Poruku je uredio Hanady RR -- 9.2.2013 20:07:49 >